Zruinovaný obchoďák ožil jako kouzelný park, bazén a městská džungle v jednom!

Zruinovaný obchoďák ožil jako kouzelný park, bazén a městská džungle v jednom!
Sdílej
 
Město Tainan najdete na jihozápadním cípu ostrova Tchaj-wan. Má bohatou historii, a dokonce se říká, že právě podle něj dostal své pojmenování celý ostrov. Místní lidé aktuálně ale spíš řeší pozůstatky událostí, které se zde odehrály teprve v posledních několika letech. Jako třeba co se zkrachovalým obchoďákem? Udělali z něj kouzelný park s bazénem a městskou džunglí.

 

Tchaj-wan je jedno ze světových center obchodu a jeho města byla vždy plná supermarketů. Díky nástupu e-shopů a nákupů přes internet se celá řada obchodních domů vyprázdnila a byla nucena zavřít. Co s nimi? Nizozemské architektonické studio MVRDV přišlo s originálním řešením. Rozhodlo se proměnit opuštěný obchoďák z osmdesátých let na městskou lagunu.

Architekti ale nešli cestou klasické proměny, při níž se jedna stavba zbourá a nahradí novou tak, že byste ani nepoznali, co tu dříve bylo. Ze zpustlého centra velkou část zachovali a využili k tomu, aby proměna proběhla co nejpřirozeněji. Návrháři tak ukázali, že i ruiny lze snadno a rychle proměnit na kouzelné místo pro všechny lidi v okolí.

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Příroda uprostřed Soulu: Jak oživit zpustlou čtvrť velkoměsta?

Historie pod bazénem

Obchodní centrum mělo například podzemní parkoviště. Jelikož by byla škoda pracně vyhloubené prostory znovu zasypávat, byly proměněny na bazén. Samozřejmě ale nemohl mít hloubku několika pater, a tak je oblast na koupání oddělena od zbytku parkoviště skleněným dnem. Každý návštěvník tak má možnost podívat se pod hladinu a objevovat původní zástavbu, aniž by potřeboval potápěčskou výbavu. Okolo bazénu se pak ukrývá několik hřišť, míst pro setkávání a zahradních domků, které se mohou proměnit na obchody nebo stánky s občerstvením. Naleznete tu i pódium pro venkovní představení nebo koncerty.

Tainan Spring: Městská džungle s bazénem vypadá lépe než opuštěný obchoďák •  Daria Scagliola

Příjemnější žití

Bazén ovšem není určen jen k letnímu koupání pro osvěžení. Je navržen tak, aby sloužil po celý rok. Jih ostrova má tropické klima s krátkými zimami a dlouhými horkými léty. Mnohem více než teploty ovlivňuje zdejší počasí to, zda je zrovna období sucha či dešťů neboli monzunů. Hladina vody v bazénu se bude podle sezony zvedat a klesat. V suchých měsících se pak zapojí rozprašovače, které dodají okolnímu vzduchu potřebnou vlhkost a sníží teplotu. Lidem ve městě se tak bude lépe dýchat a omezí používání klimatizací, které spotřebovávají k ochlazení domů obrovské množství energie.

Tainan Spring: Městská džungle s bazénem vypadá lépe než opuštěný obchoďák •  Daria Scagliola

Ve městě jako v džungli

Na místě opuštěné betonové stavby rozkvete džungle, do níž zahradníci zasadí rostliny, které rostou divoce v okolí města Tainan. Ostrůvky s vegetací vzniknou na místě obchodů, takže si budete moci přírodu vychutnávat podobně, jako když předtím korzovali zákazníci před výlohami. V tuto chvíli je stavba dokončená a do dvou let má vzrůst zeleň tak, aby se uchytila a žila vlastním životem.

V hlavním městě Bangladéše vzniká nové sídlo univerzity BRAC na místě zpustlé a znečištěné bažiny •  MVRDV, Transsolar Energietechnik GmbH

Zelená univerzita v Dháce

Města, která souzní s přírodou, už dávno nejsou jen technologický experiment bohatých zemí. Důkazem je třeba Dháka, hlavní město Bangladéše. Právě zde vzniká nové sídlo univerzity BRAC, a to na místě zpustlé a znečištěné bažiny. Rozlehlá budova pro 11 000 studentů si bude sama vyrábět elektřinu pomocí solárních panelů, vodu nashromáždí z dešťových přeháněk a tu použitou pak vyčistí ve vlastních kalových jezírcích. Okolo školy navíc vysadí rozlehlé parky s jezírky a květinami, o jejichž opylování se postarají včely žijící na střeše univerzity. A práce budou mít dost. Jen na fasádě vzniknou vertikální zahrady o rozloze několika fotbalových hřišť.

Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

Galerie: Opuštěné obchoďáky (jako) po apokalypse

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

Město budoucnosti pro lidi, roboty a digitální technologie je tady

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

CopenHill: Lyžovačka ve městě na střeše spalovny

 

Články odjinud