Česká sonda ve vesmíru: Račí oko pohlédne do kosmu

Česká sonda ve vesmíru: Račí oko pohlédne do kosmu
Sdílej
 
Menší a levnější. Takové jsou nanosatelity Cubesat, k nimž patří i český VZLUSAT-1. Co vynese na oběžnou dráhu?

 

Dostat se do vesmíru není jednoduché. Dokonce ani sondu nahoru jen tak nepošlete. Náklady na její konstrukci a hlavně vynesení jsou extrémně vysoké. Proto se zrodily nanosatelity, tedy sondy tak lehké, že se neprodraží. Na palubě mají přístroje firem a univerzitních týmů, které potřebují otestovat materiály nebo technologii v podmínkách oběžné dráhy. Za sondu pak zaplatí všichni zúčastnění. Jeden takový dvoukilový vesmírný střízlík vzniká ve spolupráci Ústavu technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze, Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu a dalších společností. Jmenuje se VZLUSAT-1 a vynese i snímač rentgenového záření.

Průzkumníci CubeSat: Nanosatelity byly vypuštěny na svobodu!

Průzkumníci CubeSat: Nanosatelity byly vypuštěny na svobodu!

Skrz račí oči

Zaznamenat erupce na Slunci, které jsou jedním ze zdrojů rentgenového záření, není jednoduché. V první řadě je nutné sestrojit optickou čočku, která zachytí odraz rentgenových paprsků. Jenže, kde ji vzít? U raka. Ano, u korýše, který žije ve vodě. Raci mají oči poskládané z tisíců čtvercových tunelů. Stěny tunelů odráží světlo do stejného místa na receptoru uvnitř račího oka a pokrývají široké zorné pole. Speciální stavba račího oka inspirovala design čočky poskládané z vrstev tenkých zrcadel. Přirozeně se jí začalo říkat „račí oko“. Rentgenové záření se skrz něj dostane na čip podobný tomu z digitálního fotoaparátu, který navíc dokáže detekovat každý jednotlivý foton a ještě určit jeho energii.

Vesmírná rychlost

Zatímco na Zemi vyfotíte svého domácího mazlíčka na mobil a okamžitě pošlete fotku na internet, aniž by ztratila na kvalitě, na oběžné dráze si takové plýtvání daty dovolit nemůžete. Družice se v dosahu pozemských vysílačů objeví jednou za hodinu a půl na pět minut. Přenosová rychlost 1 kbps je tak nízká, že by ani zdaleka nestačila na všechny datové výměny. Data proto po vyfocení prochází speciálním obvodem přímo na sondě. Jeho úkolem je fotku vyčistit od ruchů a připravit ji k odeslání na Zem. Výsledná velikost fotky? Až 30 kB, tedy přibližně 5 minut přenosu.

Češi na Marsu: Jsme tam!

Češi na Marsu: Jsme tam!

Teplo je nepřítel

Velkým nepřítelem techniky ve vesmíru je teplo! Kdykoliv je senzor záření v provozu, zahřívá se. A ve vakuu chladne velmi pomalu. Nejsou tu totiž molekuly vzduchu, které by si teplo předávaly, a tím se přístroj ochlazoval. Proto je snímač umístěn na chladič, který teplo odvede do větší plochy, a i ve vakuu vyzáří teplo rychleji. 

A co bude dál?

Minimálně dva roky bude VZLUSAT-1 kroužit kolem planety. Pakliže se potvrdí funkčnost přístrojů, rozšíří se technologie do vědeckých a idustriálních oborů. Výzkumníci během těch dvou let ale nebudou jen sedět a sbírat data. Pomocí předem připravených pokynů (tzv. skriptů) budou se sondou mluvit a měnit její úkoly. A tak o ní snad v ábíčku nečtete naposledy!

Jak otevřít sondu

VZLUSAT-1 bude dva týdny od startu zastavovat rotaci na oběžné dráze přibližně 450 kilometrů. Bude tedy o 50 kilometrů nad Mezinárodní vesmírnou stanicí! Po zaparkování nastartuje elektroniku, která se začne zahřívat. Dva odpory dosáhnou takové teploty, že přetaví plastový provázek, který je kolem nich omotán, a s jeho přetrhnutím se na pružině vysunou vědecké přístroje. Ano. Takhle jednoduché to je.

 

Nanosatelity Cubesat se vesmíru nebojí

Nanosatelity Cubesat se vesmíru nebojí

Vypravte se na planetku Ceres

Vypravte se na planetku Ceres

Klíčová slova:
vesmir, sonda, ceska, nanosatelit, CubeSat, VZLUSAT-1
 

Články odjinud