Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga

Na oblohu pal! Družice by do vesmíru mohla vystřelovat obří centrifuga
Sdílej
 
Družice by mohla na oběžnou dráhu Země vynášet speciální centrifuga. Do roku 2025 ji hodlá zprovoznit americká společnost SpinLaunch. Futuristické zařízení nahrazuje nosné rakety prvního stupně. Náklad bude muset při startu vydržet extrémní přetížení.

Orbital Accelerator z kosmodromu Spaceport America v Novém Mexiku oživuje sny slavného romanopisce Julese Verna z 19. století. Za fascinujícího přetížení 10 tisíc g však bude namísto živé posádky vysílat na oběžnou dráhu Země umělé družice.

Odpalovací zařízení nebo šnečí ulita?

Prototyp odpalovacího zařízení připomíná šnečí ulitu. Skládá se z padesátimetrového komína a třicet metrů široké rotační komory. Tam se náklad za nízkého tlaku a vakua zběsile roztočí a nadzvukovou rychlostí okolo 8 tisíc kilometrů v hodině vylétne komínem do nebe.

Video: Katapult vystřelil první testovací projektil.

Kompletně připravená futuristická centrifuga stroj bude ještě o něco mohutnější. Do atmosféry by měl vystřelovat každý den až 200 kilogramů těžká tělesa. Extrémnímu přetížení budou čelit v odolných schránkách, které spolu s katapultem prověří testy v průběhu příštího roku.

Sputnik a tisíce dalších družic

Elektricky poháněná centrifuga by měla být asi desetkrát levnější a téměř bezemisní alternativou ke klasickým nosným raketám, s nimiž satelity překonávají zemskou atmosféru. Na stabilní oběžnou dráhu se družice po vystřelení samy umístí díky zbytkové rychlosti a vlastnímu pohonu.

Na rozdíl od nosných raket by mohl být vesmírný katapult využíván i několikrát denně •  SpinLaunch

Na tuhle atrakci byste jít nechtěli. Centrifuga bude na satelity působit přetížením až 10 000g •  SpinLaunch

První umělou družici Sputnik 1 vyslal na oběžnou dráhu Země v roce 1957 Sovětský svaz. Od té doby zamířilo na orbitu přibližně osm tisíc dalších satelitů a zařízení, které krouží kolem Země ve třech výškových sférách.

Nízká oběžná dráha ve výšce přibližně 400 kilometrů nad Zemí je dnes domovem Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a o 170 kilometrů výš pozoruje vesmír Hubbleův teleskop. Střední oběžnou dráhu od výšky 2000 kilometrů využívají navigační satelity. Na geostacionární dráze ve výšce 35 786 kilometrů krouží telekomunikační družice.

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Špionáž ve vesmíru: NASA představuje nový kosmický dalekohled

Špionáž ve vesmíru: NASA představuje nový kosmický dalekohled

Dalekohled Jamese Webba: Hubblův nástupce je hotov!

Dalekohled Jamese Webba: Hubblův nástupce je hotov!

 

Články odjinud