Svět v pohybu

Sdílej
 
Končí druhá polovina století vynálezů. Svět se za posledních padesát let změnil neuvěřitelným způsobem - doufejme, že to bylo k lepšímu. Pojďte se společně s námi podívat na nejzajímavější fenomény této úžasné éry.

Letecká doprava

Každoroční množství cestujících
létajících mezi vybranými městy

Letecká doprava Více než 1 milion
Letecká doprava 500 000 - 1 milion
Letecká doprava 10 000 - 499 999
Letecká doprava Méně než 10 000

Telefonní hovory

Miliony minut ročně provolaných
mezi jednotlivými státy

Telefonní hovory Více než 500
Telefonní hovory 5-500
Telefonní hovory méně než 5
Televize

Množství televizorů na kontinent
(v milionech)

Televize Více než 500
Televize 100 - 500
Televize 10 - 100
Televize méně než 10

Situace v 60. letech; Situace na přelomu tisíciletí

Informace na oběžné dráze. V roce 1957 vypustil Sovětský svaz Sputnik 1 - první umělou družici Země. Už o pět let později začal na oběžné dráze kroužit americký Telstar 1 - první družice pro přenos televizního signálu. Od té doby množství telekomunikačních satelitů stále roste a nad rovníkem (kde většina družic krouží) pomalu není k hnutí. Nyní přes družice proudí téměř všechny mezikontinentální informace
(jeden satelit na obrázku odpovídá deseti skutečným satelitům na oběžné dráze)


Věci, o kterých si v minulém století mohl Jules Verne nechat jen zdát, jsou dnes skutečné a mnohem dokonalejší, než si tento geniální spisovatel dokázal představit. S rozmachem komunikací se svět zmenšil. Není problém zavolat kamkoliv na Zemi, i v zapadlých vesnicích v džungli najdeme připojení na internet. Zeměkoule se proměnila v jedno velké město, jehož obyvatelé se spolu dorozumívají rychlostí myšlenky.

Tato éra začala v šedesátých letech. Podmořské kabely spojovaly kontinenty a miliony hovorů proudily všemi směry.

V Americe začala vládnout televize. Už v roce 1963 Američané získávali více informací z televize než z novin. Vysílání pohyblivých obrázků pomalu ovládalo svět.

Ve stejné době prožívala rozmach letecká doprava. Objevovaly se proudové letouny, cestování jimi bylo levnější a rychlejší. Stále více lidí si mohlo dovolit létat z jednoho kontinentu na druhý.

Informace na oběžné dráze

V roce 1957 vypustil Sovětský svaz Sputnik 1 - první umělou družici Země. Už o pět let později začal na oběžné dráze kroužit americký Telstar 1 - první družice pro přenos televizního signálu. Od té doby množství telekomunikačních satelitů stále roste a nad rovníkem (kde většina družic krouží) pomalu není k hnutí. Nyní přes družice proudí téměř všechny mezikontinentální informace

Srdce kontinentů

V roce 1950 žilo třicet procent obyvatel Země ve městech, v roce 2005 by to už mělo být padesát procent. V polovi-ně tohoto století se šest největších měst nacházelo v Evropě a Spojených státech. Zdá se, že do roku 2015 se tento žebříček výrazně změní a nejlidnatější aglomerace najdeme v méně rozvinutých oblastech. V bohatších zemích bylo postupné opouštění vesnic pozastaveno (lze pracovat pomocí internetu, nebo do měst dojíždět vlastním vozem), v chudších státech je to horší - lidé se stěhují za prací a města je nemohou všechny přijmout. Nárůst městské populace mezi lety 1950-2000 Nárůst městské populace mezi lety 1950-2000 Nárůst městské populace mezi lety 1950-2000

Množství vypitých skleniček (0,2 l) coca-coly na osobu

Množství vypitých skleniček (0,2 l) coca-coly na osobu Množství vypitých skleniček (0,2 l) coca-coly na osobu Coca-Cola Firma Coca-Cola postavila první továrny mimo Ameriku už v roce 1906 (v Panamě, Kanadě a na Kubě). První plechovky - nejpoužívanější obal coca-coly - byly vyrobeny za druhé světové války pro americké vojáky nasazené v Evropě, Africe a Pacifiku.

Počty uvedení trilogie Hvězdných válek v roce 1997

Počty uvedení trilogie Hvězdných válek v roce 1997 Počty uvedení trilogie Hvězdných válek v roce 1997 Hvězdné války V roce 1997 měla svoji obnovenou premiéru o digitální efekty obohacená legendární trilogie George Lucase Hvězdné války. Premiéra proběhla v šedesáti zemích celého světa a film ovládl kina i videopůjčovny. Většina finančně nejúspěšnějších filmů (devadesát procent) vznikla v Americe. Nejvíce na světě jich ale natáčí Indie.

Světový jídelníček

Zrození plodinZrození plodin Dnes celosvětově známé plodiny byly objeveny v nejrůznějších koutech světa. 1 - kukuřice (Severní Amerika) 2 - brambory (Jižní Amerika) 3 - pšenice (Evropa) 4 - sójové boby (Asie) 5 - rýže (Asie) SVĚTOVÝ JÍDELNÍČEK

Na světě najdeme několik plodin, tvořících základ jídelníčku v různých zemích. Tyto rostliny se postupně rozšířily po celé planetě. Vypravme se po jejich stopách.

Pšenice - je jednou z nejrozšířenějších plodin na Zemi a byla také jako jedna z prvních už před 10 000 lety pěstována na území Mezopotámie. Od té doby byla nezávisle objevena také v jižní Evropě, v údolí Nilu a v údolí řeky Indus. Evropští kolonisté ji pak vysadili v Americe, Jižní Africe i Austrálii.

Rýže - byla vypěstována v Asii před 5500 lety. Afričané sázeli jiný druh před 3500 lety. Mauři dovezli malá zrníčka do Španělska a Evropané rýži importovali na americký kontinent.

Kukuřice - zdomácněla v Mexiku před 5500 lety a stále je nejúspěšnější plodinou Střední Ameriky. Evropané ji po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem dovezli do své domoviny.

Brambory - pěstovali obyvatelé Jižní Ameriky žijící v Andách. Tato plodina byla přivezena v šestnáctém století na španělských lodích do Evropy. O sto let později se brambory dostaly přes Atlantský oceán zpět do Severní Ameriky a začaly se pěstovat také v Asii.

Sójové boby - se pěstovaly v Asii před 3000 lety. V Evropě se objevily okolo roku 1700. Obyvatelé Asie je jedli upravené jako tofu a sójovou omáčku. V Evropě se z nich vyráběl hlavně olej a krmil se jimi dobytek. V současné době mají podstatně širší využití jako základ pro řadu potravin.

ELEKTRONICKÁ PAVUČINA OVINULA SVĚT

Množství počítačů připojených k internetu je šestkrát větší než v roce 1995. Více než dvě třetiny těchto přístrojů je v USA. Počet na internet připojených počítačů je úměrný technickému rozvoji jednotlivých států, například Finsko jich má více než Čína, která má 240krát více obyvatel.

Prodané vozy Toyota Corolla v roce 1998

Prodané vozy Toyota Corolla v roce 1998 Prodané vozy Toyota Corolla v roce 1998 Japonské výrobky Japonský průmysl se za posledních padesát let změnil neuvěřitelným způsobem. Tento asijský tygr zaútočil na všechny oblasti techniky a ve většině soubojů s Evropou a Amerikou zvítězil. Příkladem může být průmysl herních konzolí nebo automobily - nejprodávanějším autem všech dob se stala japonská Toyota Corolla. Pro všechny. Na planetě Zemi existuje několik produktů, které zná téměř každý. Někdo tyto věci zatracuje, někdo je zbožňuje a někdo je přijímá tak, jak jsou - v každém případě o nich všechny tři skupiny vědí