Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem
Sdílej
 
NASA vybrala dodavatele lunárního modulu, který dopraví člověka na Měsíc. Bude jím kosmická loď Starship od firmy SpaceX Elona Muska. Do vesmíru by v ní měly vyletět také sondy a družice. 

 

Noha člověka se naposledy dotkla povrchu Měsíce v roce 1972 při misi Apolla 17. Astronauti tehdy používali LEM (Lunar Excursion Module), kterému se v češtině říká zkráceně „lunární modul“. Nyní se člověk na Měsíc vrací v rámci programu Artemis. Lunární moduly pro Artemis mají obecný název Human Landing System (HLS). 

NASA pro jejich výrobu oslovila tři firmy: Dynetics, Národní tým v čele s firmou Blue Origin majitele Amazonu Jeffa Bezose a SpaceX. Dynetics a Národní tým navrhly své HLS takříkajíc na zelené louce. Postavily dokonce makety modulu, které dopravily do NASA. 

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

SpaceX pro lidi i náklad

SpaceX do výběrového řízení přihlásila svou kosmickou loď Starship, kterou vyvíjí pro lety člověka na Mars. Starship ale může mít i jiné úkoly. Její nákladní verze bude dopravovat do vesmíru družice a sondy. Starship by mohla také dopravovat lidi mezi vzdálenými místy na Zemi. 

Testování Starship už začalo. Kosmická loď se zatím vydává do výšky jen několika kilometrů a poté se vrací zpět… většinu za mohutného výbuchu. Přece jen jde o první lety kosmické lodě, která tady ještě nebyla a s materiálními ztrátami se počítá. 

Pro srovnání: SpaceX dopravuje pro NASA astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici v lodi Crew Dragon, která má výšku asi osm metrů. Starship je dlouhá 50 metrů a do vesmíru ji bude vynášet raketa Super Heavy. Celá sestava bude mít na výšku 120 metrů. 

Vesmírná konkurence

NASA chtěla vybrat dva dodavatele a zachovat tak v projektu konkurenci. Podobně dříve postupovala při výběru firem, které dopravují na Mezinárodní vesmírnou stanici zásoby a astronauty. Nakonec ale překvapivě zvolila jen jednu firmu – SpaceX a její kosmickou loď Starship. 

NASA má jako vládní agentura každý rok přesně stanovený rozpočet. Pro ten letošní dostala na vývoj HLS mnohem méně peněz, než potřebuje.

SpaceX na to reagovala a upravila svou nabídku tak, aby vyhovovala rozpočtu. Na vývoj HLS dostane 2,9 miliard dolarů. Nabídky ostatních dvou uchazečů byly mnohem vyšší. 

Starship na povrchu Měsíce - ilustrace •  SpaceX

První žena na Měsíc

Smlouva mezi NASA a SpaceX má být zatím na dva lety. Při prvním Starship přistane na Měsíci bez astronautů a vše vyzkouší. Při druhém přistane s lidmi. Na palubě má být i první žena na Měsíci a první člověk jiné než bílé pleti. NASA nevylučuje, že si pro další mise objedná lunární moduly také od ostatních firem.

Starship v roli HSL bude přizpůsobena potřebám programu Artemis a bude také jednoduší. Pro let na Měsíc a zpět nebude například potřeba tepelný štít nebo aerodynamické prvky, které se používají pro průlet atmosférou.

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Týden na Měsíci

Posádka odstartuje do vesmíru v lodi Orion, kterou vynese nosná raketa SLS. V lodi doletí na oběžnou dráhu Měsíce, kde se připojí ke Starship. Astronauti se do ní přemístí a vydají se na povrch Měsíce, kde stráví zhruba týden. 

Další mise programu Artemis na povrchu Měsíce by měly proběhnout přes stanici Gateway, kterou chce NASA společně dalšími kosmickými agenturami (Evropa, Japonsko, Kanada) postavit na oběžné dráze Měsíce. 

Starship •  SpaceX

Předešlá americká vláda prezidenta Donalda Trumpa stanovila termín přistání na Měsíci na rok 2024, ale to se patrně nestihne, i když přípravy jsou už v plném proudu. Letos nebo v příštím roce proběhne první start rakety SLS. V roce 2023 mají astronauti v Orionu obletět Měsíc. 

Starship nebude jediným příspěvek SpaceX v programu Artemis. Její již existující raketa Falcon Heavy vynese první dva moduly stanice Gateway. Na stanici bude SpaceX také dopravovat náklad ve vesmírné lodi Dragon XL.

Zrecyklovaná raketa a první Evropan: Do vesmíru letí Crew Dragon od SpaceX

Zrecyklovaná raketa a první Evropan: Do vesmíru letí Crew Dragon od SpaceX

Zprávy z NASA: Na Měsíci je voda nejen ve stínu kráterů

Zprávy z NASA: Na Měsíci je voda nejen ve stínu kráterů

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

 

Články odjinud