Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou

Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou
Sdílej
 
Do dobývání vesmíru s přínosem pro celé lidstvo se dá zapojit i z našeho malého českého rybníčku. A to doslova! Hydronaut Project odhaluje, jak vypadá vesmírná loď pod hladinou, astronaut v montérkách a ještě víc!

Stavba Hydronauta byla od začátku náročná. Mnohdy nebyly peníze ani na vlastní život, natož na stavbu ponorky. Nejen proto to trvalo spoustu let. Ale nikdy jsem to vzdát nemohl. Nezbývalo mi než zatnout zuby, obléknout si znovu montérky a jít zase brousit nedokončenou konstrukci podvodní laboratoře.“

Tak dneska popisuje svou situaci před pár lety Matyáš Šanda, dobrodruh jako vystřižený z románů Julesa Verna. Od té doby se vše obrátilo k dobrému. V současnosti spolupracuje například se Strojní fakultou ČVUT, ale i s Evropskou kosmickou agenturou ESA.

Hydronaut je trochu ponorka

Jednoduše popsat výtvor Matyáše Šandy je tvrdý oříšek. Hydronaut je něco jako ponorka, ale konstrukčně k ní má docela daleko. Není totiž opatřena motory.

Z technického hlediska má Hydronaut blíže ke kesonu, což je moderní typ potápěčského zvonu. Představte si ho, jako velkou vanu bez odtokového otvoru, kterou obrátíte dnem vzhůru, zavěsíte na lano jeřábu a spustíte pod vodní hladinu.

VIDEO: Ábíčko natáčelo Hydronauta!

Video se připravuje ...

Ábíčko video mag s02Ep02: Bezpečnost netu, top Lego a český Hydronaut • Zdroj: ABM

Pokud se vana nepřevrátí, zůstane pod ní vzduchová kapsa, ve které byste nějaký čas přežili, dokud by vám nedošel kyslík. Do opravdových kesonů se vhání čerstvý vzduch a odčerpává se ten vydýchaný.

Výzkum vesmíru pod hladinou

Jako keson funguje i Hydronaut. Když se spouští pod hladinu, vzduch zůstane uvězněný v obytné komoře. Zespodu je ale díra, kterou lze komoru opustit. Samozřejmě skrz vodu a s potápěčskou výbavou.

Takže řekněme, že je to celé jakási stacionární ponorka jištěná pod vodou na lanech k Mothership, což je plovoucí základna pro podpůrný tým. Proč ale Matyáš mluví o kosmickém výzkumu a zajímá se o něj ESA?

Protože pobytem v Hydronautu lze dobře simulovat například let k Měsíci nebo k Marsu. Kosmičtí vědci si tak mohou ověřit celou řadu hypotéz, které by jinak prakticky ověřit nemohli.

KVÍZ: Co je to Hydronaut?

Trochu bláznivý projekt

Jestli se nedá jednoduše popsat projekt Hydronaut, pak u jeho tvůrce jde o podobně nelehký úkol. Matyáš Šanda je na pohled obyčejný čtyřicátník, ale jeho oči prozrazují, že mu hlavou běží myšlenky na hony vzdálené jiným smrtelníkům.

Už jako dítě vyrobil v domácím akváriu keson a v něm dlouhodobě choval křečka. Hlodavec žijící pod vodou se prý těšil dobrému zdraví a dožil se běžného věku.

Už tehdy Matyáš prohlašoval, že bude kosmonautem a asi si umíte představit, jak se na něj lidé z jeho okolí dívali. Prohlašuje to do dneška. Pracuje také jako profesionální potápěč, takový „podvodní zedník“ na stavbách pod vodou.

Věří, že chlapa, který umí pracovat se svářečkou a kladivem, budou potřebovat i při dobývání cizí planety. A v tom má asi pravdu.

Obytnou část Hydronauta tvoří běžná cisterna. Během experimentů se stává bytem i laboratoří •  Pavel Dobrovský, Hydronaut Petr Toman

Pohled do obytné komory Hydronauta během zkoušek kamerového systému a ostatní techniky před experimentálním ponorem v srpnu 2020 •  Pavel Dobrovský, Hydronaut Petr Toman

Trochu šílenství

Ještě v dětství se Matyáš dočetl o projektu Permon, v němž skupina československých potápěčů vytvořila v 60. letech minulého století místní rekord v pobytu v zatopené kabině. Do té doby si myslel, že nemůže být potápěčem, protože náš stát nemá moře. Tohle byl ovšem bod zlomu.

Zjistil, že může být potápěčem i bez moře a navíc postavit podvodní základnu. A odtud bude už jen krůček do vesmíru! Myšlenka ho neopustila ani v dospělosti. Vymyslel si projekt Hydronaut a od roku 2007 mu věnoval veškerý čas i peníze.

Stavba probíhala v pražském Radotíně. V ábíčku jsme o projektu psali už v roce 2013, kdy jej Matyáš financoval pomocí crowdfundingu. Tehdy ponornou kabinu plánoval umístit do Slapské přehrady.

Hydronaut: Asteroid na Slapech?!!

Hydronaut: Asteroid na Slapech?!!

Hodně vizionář

V současnosti je zkušební základnou Hydronauta malý zatopený lom v obci Jesenné v Podkrkonoší. Konstrukce je v základu stejná, jen mírně vylepšená a prototyp podvodní výzkumné laboratoře stále nese název Hydronaut H03 Deeplab.

Nemělo by ale zůstat jen u ní. Už letos začíná Matyáš stavět první kus zemědělského habitatu H02 Deepfarm, což bude podvodní stanice primárně určená pro pěstování rostlin. Plánuje také stavbu podvodní základny pro výcvik kosmonautů, která ponese název H01 Deephome. Mrkněte na oficiální web hydronaut.eu.

Fotografie Petra Tomana, na níž je zasněný Matyáš s Hydronautem, vyhrála prestižní ocenění Czech Press Photo 2020 v kategorii Člověk a životní prostředí •  Pavel Dobrovský, Hydronaut Petr Toman

Hodně úspěchu

V srpnu 2020 byl v Jesenném uskutečněn experimentální ponor H03, při němž dva muži – Matyáš Šanda a František Harant – pokořili český rekord v pobytu pod vodou. V Hydronautu ponořeném 10 metrů pod hladinou strávili týden a dvě hodiny navíc a s dekompresní procedurou nakonec přes 175 hodin.

Kromě dvou mužů uvnitř kesonu se experimentu zúčastnil pětadvacetičlenný podpůrný tým. Byli tu i odborníci z ČVUT a výsledná data dostala k dispozici ESA. Tým na dálku sledoval životní podmínky v habitatu a kontroloval fyzický i psychický stav posádky.

Každé ráno jim dvojice potápěčů donesla jídlo a vynesla exkrementy. Posádka měla na celý týden připravený podrobný program včetně výstupů ze stanice do vody, ovšem jen v 10 metrech pod hladinou. Výstup na hladinu by totiž vyžadoval dlouhé dekompresní zastávky, jinak by potápěče zabila náhlá změna tlaku.

Mezinárodní vesmírná stanice má 20 let

Mezinárodní vesmírná stanice má 20 let

Hodně štěstí, Matyáši!

Jak to v kabině vypadalo? Matyáš nám popsal, že ve stísněném prostoru jsou cítit pachy, protože se tu nedá vyvětrat. V kabině je chladněji okolo 17 oC a na všech kovových částech se neustále kondenzuje voda, takže tu byla vysoká vlhkost.

Posádka byla rozhodnuta svůj pobyt letos ještě prodloužit. Vzhledem ke spolupráci s ESA se ale plány změnily. Během dalších dvou let bude Matyáš a jeho parta simulovat a ověřovat data spojená s dlouhodobými vesmírnými lety s lidskou posádkou. Jde o různá technologická řešení, ale třeba i o působení na lidskou psychiku.

Matyášův sen stát se kosmonautem tak po čtrnácti letech práce na vynálezu dostává reálnou podobu. „A stejně jednou poletím do vesmíru. Už jsem takhle blizoučko,“ směje se Matyáš, kosmonaut v montérkách a dobrodruh, kterému obyčejné lidské sny připadají tísnivě maličké.

Foto:  Pavel Dobrovský, Hydronaut Petr Toman

Hydronaut H03 Deeplab

Výška 6,5 m

Šířka 4,6 m

Hmotnost 35 t

Popis částí: obytná část, horní přístupová plošina, plováky, základna, přechodová komora, tlakové lahve

Podmořské laboratoře

V ABC č. 19/2020 jsme psali o projektu Proteus, podmořské stanici, kterou hodlá v Karibiku postavit francouzský dobrodruh Fabien Cousteau. Jeho vizí je kromě jiného také spolupráce s vesmírnými agenturami. Fabien před nedávnem pokořil rekord v pobytu pod hladinou, což bylo 30 dní v podmořské stanici Conshelf II v Rudém moři.

Nejznámější podmořská stanice ale stojí už více než 35 let u pobřeží Floridy. Nese název Aquarius a využívají ji vědci z NASA. I ve srovnání s těmito laboratořemi je český Hydronaut zcela výjimečný a konstrukčně a technologicky nejvyspělejší. Hlavní jeho výhoda ale spočívá v tom, že ho lze snadno převážet.

Podmořská laboratoř Proteus: Mezinárodní vesmírná stanice na dně Karibiku

Podmořská laboratoř Proteus: Mezinárodní vesmírná stanice na dně Karibiku

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

 

Články odjinud