Sporťák pod hladinou: Holanská ponorka ujede i delfínům

Sporťák pod hladinou: Holanská ponorka ujede i delfínům
Sdílej
 
Turistické ponorky obvykle pod vodou nespěchají. Tahle však ano, seznamte se s opravdovým rychlíkem mezi podmořskými plavidly, ponorkou Super Sub. Může závodit s delfínem, hravým mořským sprinterem. Tajemství hlubin může v novém v ponorce objevovat trojčlenná posádka.

Kdo má pod mořem naspěch, může se posadit do posledního výkřiku techniky v podobě osobní ponorky Super Sub z Nizozemska. Malý, ale hbitý koráb pro tři osoby bude po aktuální úpravě svého designu ještě rychlejší než dřív.

SuperSub je 4x rychlejší než jiné ponorky

Díky vylepšené aerodynamice bude moci ponorka Super Sub uhánět pod mořskou hladinou rychlostí až 10 uzlů, což je 18,5 km v hodině. To je skoro čtyřikrát rychleji, než dokáží plout jiné osobní ponorky. Dokonce je to o něco rychleji, než plave pod vodou delfín skákavý, hravý zvířecí kamarád, co na moři rád závodí s loděmi.

Video: Potápění v moderní ponorce z Holandska

Uhlazenější karoserie, která bezmála sedmimetrovému plavidlu dodá větší rychlost, je výsledkem spolupráce výrobce ponorky s nizozemským vědeckým ústavem Marin, který se specializuje na dynamiku lodí na moři.

Sílu dodávají plavidlu čtyři elektromotorové trysky o celkovém výkonu 60 kW. To odpovídá běžnému autu. Díky nastavitelným křidélkům, určeným k manévrování (podobně jako u letadla), však ponorka pod vodou pěkně dovádí. Umí se i střemhlavě potápět, nebo prudce stoupat. Pytlíky na zvracení raději s sebou.

96 hodin života pod vodou

Super Sub dokáže klesnout do maximální hloubky 300 metrů a vydrží pod vodou na jedno nabití až osm hodin. Systém podpory ale života zůstává v provozu minimálně 96 hodin. To je doba, Za kterou musí k polévce přispěchat pomoc, pokud dojde k nějakému problému ať už pod vodou nebo na hladině.

Rychlá holandská ponorka se poprvé představila v roce 2021 a letos na jaře se chystá na sérii praktických zkoušek na moři. Plavidlo už má svého prvního zákazníka, cena stroje se však nezveřejňuje. Každopádně, abyste si ho mohli dovolit, musí být tatínek přinejmenším milionář.

Podmořský závoďák Super Sub drží tempo s rybami

Podmořský závoďák Super Sub drží tempo s rybami

Příšery z hlubin: Ponorky budoucnosti

Příšery z hlubin: Ponorky budoucnosti

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

 

Články odjinud