Budoucnost dopravy: Mořský transformer, létající auta i náklaďák

Budoucnost dopravy: Mořský transformer, létající auta i náklaďák
Sdílej
 
Je Victa loď, nebo ponorka? Obojí! Jak se dozvíte v ABC 2/2021 na proměnu jí stačí pouhý okamžik. Za projektem stojí angličtí inženýři ze společnosti SubSea Craft a nejen oni jsou vizionáři budoucí dopravy. Na světě je už třeba létající náklaďák a létajících aut roste jako hub po dešti.

 

Loď VICTA vypadá na první pohled jako běžné plavidlo. Nepřekvapí vzhledem ani velikostí. Během pouhých dvou minut se ale dokáže proměnit v ponorku a potopit se pod hladinu i s posádkou a ztratit se z dohledu. Unikátní hybridní stroj má proto sloužit zejména jako dokonalá zbraň pro špiony.

Mořský transformer

Výrobce cílí hlavně na speciální vojenské jednotky, pro něž může kombinace superrychlého člunu a ponorky ukrývat taktické eso v rukávu. Stejně tak ji ale půjde využít i pro mírumilovné účely. Konstruktéři například tvrdí, že je ideální pro pozorování života velryb.

S podobným nápadem přišla také společnost Swordfish. Její konstruktéři navrhli loď, která se sice neumí celá potopit a ztratit ze světa jako Victa, ale své pasažéry dokáže dostat pod hladinu na průzkum podmořského světa během chvilky.

Létající náklaďák

Pro vojenské účely spatřil světlo světa také náklaďák, který je schopen vzlétnout. Hybridní dopravní stroj Black Knight Transformer může vojáky na misích kombinací letu a jízdy rychle přesunout do oblastí, které nejsou běžně dostupné nebo bezpečné.

Může třeba evakuovat obyvatele nebo vojáky. Black Knight Transformer vyvinula jako první stoj svého druhu kalifornská společnost Advanced Tactics, která se specializuje na výzkum a vývoj technologií nové generace.

Létající auta

Také létající auta už dávno nejsou sci-fi. V ábíčku vás o nich pravidelně informujeme. Revoluci v civilní dopravní přepravě už před léty slibovala firma Terrafugia, která představila koncept lidového létajícího automobilu TF-X. Dokáže kolmě vzlétat a přistávat jako vrtulník, nepotřebuje proto dlouhou vzletovou a přistávací dráhu.

Český vírník

Vývoji létajících aut se věnuje hned několik společností po celém světě. Německá automobilka spojila síly s americkým gigantem Boeing a chystá létající Porsche. Japonská společnost Sky Drive loni vůbec jako první otestovala létající automobil s člověkem na palubě.

Na vývoji létajících vozů pracují také sousedi na Slovensku ve společnosti AeroMobil a pozadu nejsou ani Češi. Přerovská firma AGN Systems vyvinula tzv. vírník. Na zemi dosahuje její GyroDrive nejvyšší rychlosti čtyřicet kilometrů za hodinu, ve vzduchu 180 kilometrů za hodinu

Vývoj podobných kříženců jde rychle dopředu. Až vy budete jednou dospělí, možná už bude běžné, že před domem zaparkujete létající auto nebo pojedete na dovolenou na loď, která se s vámi potopí pod hladinu. A pokud se chcete dozvědět podrobnosti o mořském transformeru, nezapomeňte si koupit ABC 2/2021, kde na vás čekají také další aktuality a zajímavosti ze světa vědy, techniky i zábavy.

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

Budoucnost dopravy: Vyletíme s drony inteligentně až do nebes?

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

BEHA: Budoucnost letecké dopravy? Tři křídla a jeden motor!

Elektrické lodě: Nafta vs. baterie - jaká je budoucnost mořeplavby?

Elektrické lodě: Nafta vs. baterie - jaká je budoucnost mořeplavby?

 

Články odjinud