Moderní kyberdetektivové: Auta se stávají cenným zdrojem dat

Moderní kyberdetektivové: Auta se stávají cenným zdrojem dat
Sdílej
 
21. století přineslo nové možnosti vyšetřování zločinů. Stopy už dnes nejsou pouze „v bahně“, ale jsou i digitální. Jeden z cenných zdrojů dat se pohybuje na čtyřrch kolech. Moderní kyberdetektivové vám prošátrají nejen počítač a mobil, ale také auto!

 

Historie kriminalistiky je dlouhá, složitá a přinesla řadu nových metod. V jednom ale byla vždy stejná: Když se stane zločin, musí vyšetřovatelé zajistit všechny možné stopy na místě činu. Jejich analýza pomáhá najít pachatele.

21. století ale přineslo nové možnosti. Stopy už dnes nejsou pouze „v bahně“, ale jsou i digitální. Jde například o odečtení polohy mobilního telefonu, dokumenty na cloudu, fotky nebo videa uložená v počítači a spoustu dalších typů dat.

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Vývoj v oblasti automobilového průmyslu poskytuje detektivům nového a nečekaného svědka: auto.

Událost v Kalamazoo

V roce 2017 se v okrese Kalamazoo v americkém státě Michigan odehrála vražda, nad níž si policie lámala hlavu. Obětí byl postarší automechanik Ronald French. Dva roky nemohli vyšetřovatelé na nic kloudného přijít a pachatel unikal.

Jeden z detektivů se v té době doslechl o nově se rozvíjejícím oboru digitální forenzní analýzy vozidel. Napadlo ho podrobit analýze Frenchovo auto, velký pick-up Chevrolet Silverado, který právě v době události kdosi ukradl.

Forenzní analýza elektroniky, v tomto případě pevného disku •  Profimedia.cz

Může za to Eminem

V palubním počítači auta se podařilo objevit odatované nahrávky hlasových příkazů, s jejichž pomocí si neznámý řidič pouštěl hudbu od Eminema právě v době Frenchovy vraždy.

Detektivům se podařilo zjistit, že hlas patři jistému Joshuovi Wesselovi, který se čas od času objevil ve Frenchově dílně a pomáhal mu s opravami aut nebo motorek. Wessel byl na základě těchto důkazů zatčen, obviněn z vraždy a brzy ho čeká soud.

Moderní auta vám nabídnou, zda chcete zastavit na oběd, a vaši volbu pečlivě uloží •  AB Forensics

Auto jako svědek

Autům se už nějakou dobu říká „počítače na kolech“, protože většina procesů je v nich řízena čipy. Teprve v několika posledních letech se však v autech začínají objevovat i početné senzory, jejichž nasbíraná data mohou najít četné využití jak v práci detektivů, tak třeba i u reklamních společností.

Moderní vůz neustále zaznamenává nejen svou polohu, ale ví také, které dveře jsou právě otevřené, který pás je zapnutý, jak rychle jede, kdy se zapnula světla a podobně. Tato část jízdních dat se nazývá „telematika“.

Budoucnost bez nehod: Každá nová generace aut je bezpečnější

Budoucnost bez nehod: Každá nová generace aut je bezpečnější

Data pro detektivy

Druhou část představuje systém infotainmentu, který se umí spárovat s mobilním telefonem a převzít z něj kontakty, hovory, SMS a někdy i řadu dalších dat. Ukazuje se, že někteří řidiči důsledky spárování svého mobilu s autem vůbec nedomýšlejí.

Půjčí si například auto v půjčovně, spárují s ním svůj mobil, ale neuvědomují si, že převzatá data už v autě zůstanou. Autopůjčovny je pak musí s pomocí speciálních služeb mazat.

Auto představuje jako zdroj dat pro detektivy velkou výhodu. Obvykle totiž není nutné pro jeho odemčení zadávat žádný kód, PIN nebo otisk prstu na rozdíl od mobilu.

Automobilka Tesla zavedla před časem ve svých elektromobilech tzv. Sentry Mode •  Tesla

Tesly mají vlastní hlídku

Automobilka Tesla zavedla před časem ve svých elektromobilech tzv. Sentry Mode, česky bychom řekli „hlídkový mód“. Ten využívá velké množství kamer, kterými jsou Tesly vybaveny, a obraz z nich zaznamenává na flash disk.

Díky tomu je dnes internet plný videí různých nehod, ale i horších činů a zločinů, u kterých je možné díky autu jasně prokázat viníka.

Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?

Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Internet o nás ví více než rodiče nebo CIA. Jak je to možné?

Paleontologická detektivka: Záhada divného žirafího plaze vyřešena!

Paleontologická detektivka: Záhada divného žirafího plaze vyřešena!

 

Články odjinud