Chytrý robot se šťávou: Mobilní dobíjecí stanice

Chytrý robot se šťávou: Mobilní dobíjecí stanice
Sdílej
 
Pro majitele elektromobilů je největší překážkou v provozu jejich vozidla nedostatek nabíjecích stanic. Ne že by nebylo kde doplnit šťávu. Ale jet přes půl města k první volné nabíječce? To leckoho od nákupu elektrického auta odradí, zvlášť když benzinová pumpa je nedaleko. Takže jak si nejlépe dobít futuristický elektromobil? Jedině pomocí chytrého robota na kolečkách od Volkswagenu!

 

Nabíjecí systém německé automobilky Volkswagen může snadno začít využívat jakékoli placené parkoviště, parkovací dům nebo podzemní garáž. Skládá ze dvou částí. Tou první je přívěs na kolečkách naplněný akumulátory, tou druhou pak robot, který celou zásobárnu energie převáží, nabíjí z ní auta a stará se také o její dobíjení.

Robot je kompletně samostatný – autonomní – a nepotřebuje asistenci člověka nebo operátora. Krom toho pobral i trochu inteligence samořídicích vozů, takže se na parkovišti umí vyhnout a uvolnit místo projíždějícím autům.

Auto v nabíječce: Tankujeme elektromobil

Auto v nabíječce: Tankujeme elektromobil

Dobití přes aplikaci

Robot se ovládá výhradně přes mobilní aplikaci nebo přímo z dotykové obrazovky v autě. Jakmile dostane povel, probudí se z hibernace a přiveze k autu dobíjecí přívěs. Pak otevře krytku zásuvky elektromobilu, zapojí kabel a odjede si na chvilku zase zdřímnout.

Pokud se mu sejde požadavků více, tak samozřejmě nespí a vyrazí hned obsloužit další auto. Když je nabíjení u konce, přívěs zase odpojí a vrátí zpět do dobíjecí stanice.

Dobíjecí stanice pro elektromobily od Volkswagenu •  Volkswagen Group

Robot pomůže všem

Inženýři z Volkswagenu představili vizi dobíjecího robota poprvé už před rokem. Nyní dokončují funkční prototyp a rádi by ho co nejdříve nabídli řidičům a garážmistrům. Je to jednoznačně velký krok kupředu oproti tzv. wallboxům, které jsou k dispozici nyní.

Wallboxy jsou v podstatě nástěnné nabíječky, které nabídnou sice to samé, co robot, ale pouze pro jedno parkovací místo. To musí být navíc vybavené elektrickým rozvodem a zásuvkou. Pojízdný robot nic z toho nepotřebuje, zabere minimum místa a zvládne obsloužit postupně celé parkoviště.

Obslužný robot je velikostí i tvarem podobný mobilnímu akumulátoru, který u elektromobilu zanechává po dobu nabíjení •  Volkswagen Group

Konkurence od Samsungu

Tvůrci prototypu zatím neukázali jeho fungování v provozu ani neuvedli termín, kdy ho dokončí. Víme jen, že by měl nabídnout rychlost dobíjení alespoň 25 kW za hodinu. Klasický elektromobil by tak zvládl nabít za jednu až dvě hodiny.

Čerpací stanice budoucnosti vyrostla ve Velké Británii

Čerpací stanice budoucnosti vyrostla ve Velké Británii

Možná se ale dočkáme docela brzy. Podobný prototyp totiž už před dvěma lety představil korejský Samsung s robotem EVAR a nedávno se pochlubil s odhadem, že do roku 2030 jich prodá po celém světě 37 milionů. Za pár let si tak na parkovišti budete muset dát pozor nejen na vyjíždějící auta, ale i na projíždějící roboty.

Budeme za pár let nabíjet ekektromobily rychle, levně a šetrně? •  Profimedia.cz

Za pět minut nabito

Jeden z největších problémů aut na elektřinu je dlouhé dobíjení. Pokud ho zapojíte do klasické zásuvky, bude trvat půl dne i déle. Použijete-li veřejnou rychlonabíječku, stihnete to klidně za půl hodiny. Stejně je to ale oproti klasickému tankování na benzince znatelné zdržení.

Veřejné dobíjecí stanice tak může zachránit jen další zrychlení, které je naštěstí na cestě. Izraelská společnost StoreDot vyrábí baterie se superrychlým dobíjením do mobilů, dronů nebo motorek. Nyní vyvinula bateriový systém, se kterým dobijete auto za pouhých pět minut. Využívá k tomu nanočástice umožňující rychlejší průchod iontů. Nové řešení je navíc levnější na výrobu a snazší na recyklaci.

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

 

Články odjinud