Budeme žít ve skleníku na Marsu? Prozradí nové ábíčko!

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Právě vychází nové číslo časopisu ABC, které prozrazuje, jestli budeme žít ve skleníku na Marsu (ano) - a jak to bude vypadat. Kromě toho jsme vyzkoušeli streamování her. Ukážeme hrozivého žraloka megalodona nebo české roboty! A spoustu dalšího, včetně vystřihovánek. Podívej se!

Koupit časopis ABC online >

Už je to rok

Pamatujete si, jaká tragédie otřásala loni touto dobou světovým tiskem? Já ano. Rozsáhlé požáry, které zachvátily značnou část australského kontinentu. Obrovská katastrofa hlavně pro tamní faunu, která na pokraj vyhnutí uvrhla například koaly nebo ptakopysky. Věnovali jsme se tomu ostatně i v ábíčku.

My v Čechách jsme si říkali, že snad do bude jediná katastrofa roku 2020. A v Praze jsme si užívali první Comic Con. Že se v čínském Wu-chanu v té době šířil jakýsi koronavirus a pár případů se koncem ledna objevilo i v Evropě, většina z nás vnímala jen jako exotickou zprávu.

Vystřihovánky v ABC č. 4

Vystřihovánky v ABC č. 4

1. března jsme měli potvrzené případy už i u nás, 11. března byly uzavřeny školy a 14. března byl vyhlášen nouzový stav. Nyní za sebou máme rok světové pandemie a její konec je zatím v nedohlednu.

Rok bezprecedentních změn, během něhož se naše společnost proměnila k nepoznání. Pamatuji si, jak jsem se poprvé zdráhal vyrazit na nákup s rouškou na ústech. Jak mi to celé přišlo jako jakési bizarní sci-fi. Pro většinu z nás to byl zatím nejdivnější rok našich životů.

Skleník pro Mars

Farmář na rudé planetě Mars se bude potýkat s různými překážkami. Spoustu z nich ale vyřeší prostý nafukovací skleník. Budeme na Marsu žít ve skleníku?

Megalodon

Největší žralok všech dob megalodon je známý zejména podle svých zubů, které měří až 18 cm – prakticky nic jiného se z něj na fosilním záznamu nedochovalo. Vědci teď odhalili, proč jsou zuby megalodona jiné.

Gitanjali Raová: Inspirace pro výzkumníky

Je jí 15 let a mění pohled na mladé vědce. Gitanjali Raová pracuje s informacemi, aplikacemi, ale také s Arduinem.

Robot se šťávou

Jak si nejlépe dobít futuristický elektromobil? Jedině pomocí chytrého robota na kolečkách! Robot od Volkswagenu řeší problémy dobíjecích stanic.

Vrak plný slonoviny

Náklad lodi ze 16. století ukázal, jak zničující dopad měl lov klů na africké slony pralesní. Co odhalil vrak plný slonoviny?

Streamování her už není sci-fi!

Budoucnost videoher nepatří jen výkonným telefonům, konzolím a počítačům. Seznamte se streamováním her kdekoliv, kdykoliv a na čemkoliv

Lovci hlasů objevili nový druh

K objevu nového druhu dnes není nutné zvíře ulovit – stačí nahrávka jeho hlasu. A duchové pralesa jsou na světě!

Koupit časopis ABC online >

Časopis ABC vychází dvakrát měsíčně, informuje, baví a podporuje tvořivost. Archiv starších ábíček najdete tady.

Časopis ABC č. 4/2021 je v prodeji od 16. 2. •  ABC

Nové ábíčko odhaluje, co prozradily mumie paviánů

Nové ábíčko odhaluje, co prozradily mumie paviánů

Hra, která dobyla svět, a jaguáři vs. klima v ábíčku

Hra, která dobyla svět, a jaguáři vs. klima v ábíčku

První letošní ábíčko! Pokémoni a chytré zemědělství

První letošní ábíčko! Pokémoni a chytré zemědělství