Gitanjali Raová: V patnácti mění pohled na mladé vědce

Gitanjali Raová: V patnácti mění pohled na mladé vědce
Sdílej
 
Je jí 15 let a mění pohled na mladé vědce. Gitanjali pracuje s informacemi, aplikacemi, ale také s Arduinem. Prestižní časopis TIME ji jmenoval v ostře sledované anketě Kid of the Year - tedy Dítě roku. Gitanjali Raová je inspirací pro nastupující generaci výzkumníků.

 

Od roku 1927 vyhlašuje americký společenský magazín TIME ocenění Person of the Year neboli Osobnost roku. Je určena pro člověka, který svými činy nejvíce ovlivnil podobu uplynulého roku, a to buď v dobrém, či ve zlém.

Mezi příjemce se v posledních deseti letech zařadili třeba zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, bývalý americký prezident Barack Obama nebo zdravotníci, kteří v Africe zastavili epidemii zákeřné nemoci ebola. Předloni získala cenu klimatická aktivistka Greta Thunbergová a stala se vůbec nejmladší Osobností roku v historii.

Český student vyhrál soutěž pro tančící vědce. Ve videu rapuje o mracích

Český student vyhrál soutěž pro tančící vědce. Ve videu rapuje o mracích

Dítě roku podle časopisu TIME

Redakce časopisu TIME přiznala, že si čím dál více uvědomuje, že budoucnost světa leží na bedrech mladých lidí, kteří často chodí teprve na základní či střední školu. A tak se rozhodla zřídit novou kategorii Kid of the Year, česky Dítě roku. Podmínkou nominace je být občanem USA ve věku od 8 do 16 let a dělat věci, které mají pozitivní dopad na společnost.

Historicky první oceněnou se stala patnáctiletá americká školačka a vědkyně Gitanjali Raová, jejíž úžasné vynálezy mají potenciál pomáhat fyzickému i psychickému zdraví lidí na celém světě. Porota ji vybrala z více než 5 000 dětí, kteří byli na ocenění doporučeni.

Tethys na kontrolu čistoty vody •  Profimedia.cz

Pitná voda pro všechny

Gitanjali žije na předměstí města Denver v americkém státě Colorado se svými rodiči, kteří jsou potomky přistěhovalců z Indie. Aktuálně navštěvuje střední školu, do světla reflektorů se ale dostala již před pěti lety. Bylo jí tehdy 10, když se dozvěděla o velké krizi s pitnou vodou, která obsahovala toxické olovo, v americkém městě Flint.

„Připadalo mi naprosto nepřijatelné, aby děti mého věku museli každý den pít něco, co je v podstatě jed, a chtěla jsem s tím něco udělat,“ vysvětlovala při přijímání ocenění v rozhovoru se známou herečkou Angelinou Jolieovou.

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Arduino zachraňuje životy

Její vynález s názvem Tethys je krabička o velikosti školního penálu, ve které se nachází malinký počítač Arduino. Ten je napojený na uhlíkové nanotrubice, které jsou výborné pro detekci mikročástic různých kovů, chemikálií či nečistot biologické povahy.

Jakmile nanotrubice zachytí v pitné vodě složky olova, Tethys pošle svému majiteli notifikaci do telefonu a tím jej upozorní, že voda, kterou právě testuje, není pro pití bezpečná.

Ekologie je další zálibou této pozoruhodné slečny – zde představuje 13 akcí nutných pro záchranu klimatu •  Profimedia.cz

Celé zařízení je velmi malé, geniálně jednoduché, a tedy i potenciálně levné. A tak by jej v budoucnu bylo možné rozšířit pro běžné použití například v Africe, a také nejen pro detekci olova, ale i dalších nebezpečných částic. Právě na tom zrovna Gitanjali ve spolupráci s univerzitami a vodárnami v Denveru pracuje.

Gitanjali, holka jako každá jiná

V budoucnu se od ní určitě můžeme dočkat velkých věcí. „Jestli o mně něco potřebujete vědět, tak to, že jsem opravdu hrozně zvědavá. Miluji, když se můžu naučit něco třeba o životním prostředí. Prostě se ráda dozvídám nové věci. Jinak jsem ale úplně normální holka. Často jezdím na kole, chodím na kroužek šermování, peču koláče, mám moc ráda zvířata a zajímají mě dinosauři,“ dodává Gitanjali.

Aplikace Kindly (Laskavě) bojuje umělou inteli- gencí proti internetové šikaně •  iStock

Chytrou aplikací Kindly proti kyberšikaně

Druhým zajímavým projektem, jenž má Gitanjali na svědomí, je aplikace Kindly. Ta pomocí umělé inteligence prochází text, který mladí lidé píšou ve zprávách kamarádům. Nehledá v něm ale pravopisné chyby, nýbrž slova, která by mohla druhému ublížit.

Pak se zeptá majitele telefonu, jestli chce zprávu určitě odeslat. A poprosí ho, aby se ujistil, zda nemůže někomu jinému způsobit trápení – ať už náhodou, nebo úmyslně. „Neumím si představit svět, který by byl plný laskavosti, aniž by jeho součástí byla věda a technologie,“ popisuje aplikaci její autorka.

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!

Folding@home: Váš počítač může zachránit lidstvo!

 

Články odjinud