Český student vyhrál soutěž pro tančící vědce. Ve videu rapuje o mracích

Český student vyhrál soutěž pro tančící vědce. Ve videu rapuje o mracích
Sdílej
 
Proč jsou na obloze mraky? To se můžete dozvědět z vědeckých učebnic stejně dobře jako z rapové písničky. Trio vědců Vitus Besel, Ivo Neefjes a Jakub Kubečka o spojování atomů v atmosféře natočili hudební klip, který vyhrál soutěž prestižního časopisu Science.

 

Soutěž „Roztanči svůj doktorát“ vyhlášená časopisem Science je určena studentům postgraduálního studia — lidem, kteří se na vysoké škole dál věnují studiu a bádání, i když základní zkoušky už složili. Doktorát, který zaručuje jejich výjimečné schopnosti ve studovaném oboru, je vstupenkou pro kariéru špičkového vědce, univerzitního profesora anebo — rapového umělce. 

Soutěž má jednoduché pravidlo: Jestli dokončujete závěrečnou práci na postgraduálním studiu, je dost možné, že už vám všechna práce přerůstá přes hlavu. Tak vstaňte od stolu a počítače a pošlete nám svoji práci na videu jako písničku nebo tanec.

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

Tančící papoušek z internetu: Vědecká senzace

Rapující vědci

V mezinárodní soutěži vědeckého magazínu Science letos uspěl Čech Jakub Kubečka. „Vždy jsem chtěl vysvětlit lidem, co vlastně v té vědě děláme. I věda je mnohem zábavnější, když se dělá ve skupince lidí, a tak jsem přemluvil kouzelníka s hudbou Vituse a video editora Iva na několik video-schůzek, které nakonec vedli k natočení rapové písničky s vědeckým tématem. Chtěli jsme tak pobavit nejen sebe, ale i kolegy a širokou veřejnost,“ vysvětlil ABC Jakub, popularizátor vědy, jak to celé vzniklo.

Po studiích Vysoké škola chemicko-technologická a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy odešel Jakub Kubečka do finských Helsinek, aby dál studoval v Institutu pro výzkum atmosférických procesů. Tady modeluje a počítá s atmosférickými molekulárními klastry, proč vznikají, jak se tvoří a jak se vyvíjejí.

Jak vzniká mrak

Když se v atmosféře srazí nějaké molekuly, mohou vytvořit skupinku molekul, která se nazývá molekulový klastr. Některé molekuly jsou k sobě jen slabě vázány, a tak se jejich klastr okamžitě rozpadne. Jiné klastry jsou stabilní, přežijí v atmosféře a případně mohu i růst v nanočástice a dokonce až ve vodní kapky, které pak tvoří mlhu nebo mrak.

Soutěž „Roztanči svůj doktorát“ je určena studentům postgraduálního studia •  Faustine Cros

Molekuly vody jsou sice nedílnou součástí mraků, ale protože jejich klastry jsou nestabilní, tak na počátku tohoto procesu musí existovat jiné molekuly. V atmosféře se nachází třeba i molekuly kyseliny sírové (ty vzniknou z SO2) a amoniaku (emise ze zemědělských procesů), které tvoří stabilní klastry a jsou tak jedním ze způsobů jak takový mrak nebo mlha může vzniknout.

Věda nás baví

Stejnému oboru jako Jakub se věnují i jeho kolegové a hvězdy hudebního videa — Ivo Neefjes a Vitus Besel — se kterými natočil písničku Molecular Cluster. „Naším hlavním cílem bylo ukázat nevědeckým mudlům, že věda může být zábavná, bláznivá a vzrušující,“ řekl Jakub Kubečka magazínu Science. 

Rapují o o spojování atomů v atmosféře a vyhráli soutěž časopisu Science •  Faustine Cros

Soutěž „Roztanči svůj doktorát“ pořádá vědecký časopis Science už 14 let. Odborná porota hodnotí nejen přínos vědě, ale také umělecké zpracování tématu. Vedle Jakuba Kubečka tak letos v další kategorií cenu získala Heather Masson-Forsythe za balet „Biochemické a biofyzikální studie nukleokapsidového proteinu COVID-19 s RNA“. Vědkyně ve videu ztvárňuje bílkoviny, jak si představuje, že se pohybují, když je sama nemůže vidět. 

Talent a píle

Jakub Kubečka ve vítězném videu používá zábavnou animaci, aby ukázal, jak se molekuly spojují až v samotné mraky. Jak řekl ABC, na soutěž „Roztanči svůj doktorát“ se připravoval dlouhou dobu.

Trio rapujících vědců Vitus Besel, Ivo Neefjes a Jakub Kubečka •  Faustine Cros

„Nejdřív vznikl text, ke kterému jsme během měsíce přidali i v hudbu. Další měsíc jsem si nejméně třicetkrát denně skladbu pouštěl při běhání do sluchátek. Video tak zabralo asi dva měsíce příprav. Kvůli covidovým opatřením nemohl být při natáčení celý štáb dohromady — hodně záběrů jsme proto natočili před zeleným pozadím anebo na čerstvém, ale mrazivém finském vzduchu.“

S rapováním neměl mladý vědec před natáčením písně zkušenosti, určitě se mu ale hodila zkušenost z vědecké show a soutěže Science Slam. V roce 2017 diváky bavil při divoké přednášce o době plastové, kde už dokázal svůj talent pro jednoduché vysvětlení složitých věcí. Na jeho vystoupení se můžete podívat tady.

Máme štěstí! Předpověď kosmického počasí: Slunce je klidnější než ostatní podobné hvězdy

Máme štěstí! Předpověď kosmického počasí: Slunce je klidnější než ostatní podobné hvězdy

Materiál pro kolonizaci vesmíru: S chitinem to nepohnojíme!

Materiál pro kolonizaci vesmíru: S chitinem to nepohnojíme!

Věda očima studentů: Geotermální energie v Česku

Věda očima studentů: Geotermální energie v Česku

 

Články odjinud