Věda očima studentů: Tunguzská záhada

Věda očima studentů: Tunguzská záhada
Sdílej
 
Aneta Kyselová v rámci projektu ábíčka s gymnáziuem da Vinci v Dolních Břežanech zkouší, jaké je to být novinářkou. Studenti 1. ročníku gymnázia v předmětu geografie píší odborné články, které publikujeme v našem seriálu Věda očima studentů. 

 

Píše se rok 1908, nad střední Sibiří je klidné letní ráno. Nic nenasvědčuje tomu, že by se měla stát událost, která zamotá hlavu nejednomu vědci z celého světa. Najednou se v klidném ránu ozve ohlušující a ničivá rána…

Výbuch velké ohnivé koule

Vystrašení rolníci, pastevci a lovci 30. června kolem 7. hodiny sledovali na Sibiři, nedaleko řeky Tunguzska, oblé válcovité těleso, které zářilo oslepujícím bílým světlem s ohnivým ocasem.

Záhadný objekt letěl ve výšce okolo 6 – 10 km nad zemí. Několik minut po sedmé hodině (většinou se uvádí čas 7:17) explodoval do podoby velké ohnivé koule. 

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

Před sedmdesáti lety byla poprvé odpálena atomová bomba

Zcela zničil oblast o rozloze 2 000 km čtverečních (což je oblast větší než New York, nebo Los Angeles) a pokácel více než 80 milionů stromů. Předpokládaná energie objektu je odhadována až na 25 megatun (hirošimská bomba měla asi 15 megatun).

Následné požáry trvaly několik týdnů a pohltily dalších asi 10 000 km čtverečních tundry kolem místa exploze. Co ji způsobilo, je dodnes velkou záhadou. 

Tunguzská záhada

Když po devatenácti letech od události došlo k detailnějšímu průzkumu, nenašel se v místě předpokládaného dopadu záhadného tělesa žádný kráter a ani jeho úlomky. Co tuto obrovskou katastrofu mohlo způsobit?

Existuje mnoho teorií, co způsobilo obří výbuch. Třeba i atomová bombá •  iStock

Existuje mnoho teorií, jako je výbuch atomové bomby (což ale v té době nebylo možné), havárie kosmické lodi, útržek ze Slunce, ke kterému došlo při jeho erupci, výbuch obřího mraku zemního plynu, pád meteoritu, nebo že šlo o nepovedený pokus Nikoly Tesly

Jedna z teorií o kosmické lodi říká, že v Číně žili potomci mimozemské rasy, kteří před několika staletími ztroskotali na Zemi. V roce 1908 pro ně poslala jejich domovská planeta záchranný tým, ale létající talíř bohužel v oblasti Tunguzsky havaroval.

Nové poznatky

I po více než 100 letech diskuse kolem Tunguzsky nepolevuje, na místo se sjíždějí vědecké výpravy z celého světa. Jejich nová teorie říká, že šlo meteorit - nebo spíše o asteroid, který nevybuchl a nerozpadl se, naopak se o zemskou atmosféru odrazil zpět do vesmíru.

Zkáza lesa způsobená výbuchem, fotografie Kulikovy výpravy z roku 1927 •  Wikimedia

Podobná událost se odehrála v roce 1972 nad Utahem a Wyomingem v USA, tehdy měl meteor přibližně velikost kamionu. Vědci proto testovali několik scénářů s tělesy různých velikostí z ledu, kamene nebo železa. Jako nejpravděpodobnější nakonec vyšel železný asteroid s průměrem okolo 200 m.

Při mělkém dopadu do atmosféry se železný asteroid mohl k Zemi přiblížit zhruba na 10 km a pak se vrátit zpět do vesmíru. Teoreticky by se dané těleso mohlo stále někde kolem naší planety pohybovat, ale mezi množstvím těles obíhající Slunce ho jde jen velmi těžko rozpoznat. To, co mohlo způsobit destrukci, by nebyl dopad, ale tlak vzduchu pod vlivem letícího tělesa a tímto způsobem vyvolaná vichřice.

Věda očima studentů: Jak methan ovlivňuje permafrost

Věda očima studentů: Jak methan ovlivňuje permafrost

Věda očima studentů: V době ledové se „sprášilo“

Věda očima studentů: V době ledové se „sprášilo“

Věda očima studentů: Geotermální energie v Česku

Věda očima studentů: Geotermální energie v Česku

Autor

Aneta Kyselová

 

Články odjinud