3D mapa blízkých hnědých trpaslíků

3D mapa blízkých hnědých trpaslíků
Sdílej
 
Občanská věda se v posledních letech stává cenným spojencem vědců. Díky internetu jim může dnes pomoci každý, kdo má zájem. Aktuálně pomohli běžní uživatelé internetu vědcům v sestavení trojrozměrné mapy hnědých trpaslíků v okolí Sluneční soustavy.

 

Říká se jim nepovedené hvězdy. Hnědí trpaslíci jsou objekty na pomezí hvězd a planet. Jejich hmotnost se pohybuje od 13 po 80 Jupiterů, což není dostačující na to, aby v jejich nitru panovaly podmínky (teplota a tlak) k zažehnutí normálních termonukleárních reakcí. K tomu by musel být objekt ještě o něco hmotnější.

Hnědí trpaslíci jsou ve vesmíru pravděpodobně běžní. Bohužel vyzařují jen velmi málo záření, a tak je obtížné je najít. První hnědý trpaslík byl objeven teprve v polovině 90. let.

Nový objev občanské vědy: Podivní trpaslíci ve vesmíru

Nový objev občanské vědy: Podivní trpaslíci ve vesmíru

Hledání hnědých trpaslíků

Kosmické dalekohledy chrlí velké množství dat, které mohou v dalších objevech pomoci. Projekt občanské vědy „Backyard Worlds: Planet 9“ se snaží najít tajemnou devátou planetu daleko za Neptunem, ale zatím boduje spíše na jiném poli – v objevech hnědých trpaslíků.

Zapojit se může zapojit každý. Stačí se zaregistrovat (tady), projít si návody a pustit se do prohledávání dat z družice WISE.

Družice WISE •  NASA/JPL-Caltech

3D mapa trpaslíků

Kromě tohoto projektu pomohli hledat také studenti středních škol v rámci projektu Caltech Summer Research Connection. Vědci rovněž využili kosmický dalekohled Spitzer, který skončil před rokem, ale než se tak stalo, stihl potvrdit některé z objevů.

Výsledkem práce je 3D mapa hnědých trpaslíků v okolí Sluneční soustavy. Celkem se jedná o 525 hnědých trpaslíků, a to včetně 38 nových objevů v okruhu 65 světelných let.

Hnědých trpaslíků jsme našli zatím jen zlomek. Do dané vzdálenosti jich pravděpodobně bude mnohem více. Některé jsme možná přehlédli, na ty další zatím současné dalekohledy nemusí stačit.

Pro příklad nemusíme chodit daleko (doslova). Nejbližším hvězdným systémem od Slunce je Alfa Centauri, která obsahuje tři hvězdy. O něco dál je Barnardova hvězda a už na pomyslné třetí příčce je dvojice hnědých trpaslíků Luhman 16. Nachází se 6,5 světelných let od nás. Přestože jsou doslova za rohem, jejich objev byl oznámen teprve v roce 2013. Našla je výše zmíněná družice WISE.

Polární záře ve vesmíru: Podívaná u hnědého trpaslíka

Polární záře ve vesmíru: Podívaná u hnědého trpaslíka

Bílí trpaslíci krystalizují: Čeká to i naše Slunce

Bílí trpaslíci krystalizují: Čeká to i naše Slunce

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

Průvodce Sluneční soustavou: Planetky a trpasličí planety

 

Články odjinud