Tomb Raider 2 Kolébka života

Sdílej
 
Lara Croft metá salta zleva doprava, přeskakuje z jedné skály na druhou a přitom pálí ze dvou pistolí. Ani jednou nemine. Není divu - je to hrdinka počítačové hry a také filmu a komiksu. Ve skutečnosti neexistuje, a přesto má více fanoušků než většina živých hvězd.

Lara Croft metá salta zleva doprava, přeskakuje z jedné skály na druhou a přitom pálí ze dvou pistolí. Ani jednou nemine. Není divu - je to hrdinka počítačové hry a také filmu a komiksu. Ve skutečnosti neexistuje, a přesto má více fanoušků než většina živých hvězd.
V roce 1996 převrátila počítačový svět naruby hra se sličnou archeoložkou v hlavní roli. Dobrodružku Laru Croft vidíme v herním poli před sebou, nejde tedy o klasickou hru z vlastního pohledu, spíše z pohledu třetího. To, že vidíme Laru před sebou, je výborné, protože nejen skvěle vypadá, ale střílí ze dvou pistolí i z brokovnice, plave, šplhá, dělá kotouly. K dnešnímu dni má Lara na účtu kromě jiného pět počítačových her pro PC a dva celovečerní filmy.

LARA CROFT Z MINULOSTI DO SOUČASNOSTI

Foto
Tomb Raider (hra, 1996) : Lara dostala zakázku najít tajemný artefakt, skrytý někde v rozsáhlé peruánské hrobce. Po příběhu plném hádanek, bludišť a soubojů s dravým zvířectvem je artefakt nalezen - Lara ale zjišťuje, že se jedná jen o část Scionu, památky z bájné Atlantidy. Pravé dobrodružství začíná, protože Lara zdaleka není jedinou hledačkou pokladu.
Pole působnosti - Jižní Amerika, Řecko, Egypt, Atlantida.
Tomb Raider II (hra, 1997) : Ve druhém díle Lara baží po Xianově dýce, legendární zbrani, která svému držiteli propůjčuje moc draka. Archeoložku tentokrát ohrožuje fanatický kult Černého plamene.
Pole působnosti - Čínská zeď, Benátky, Tibet.
Adventures of Lara Croft (hra, 1998) : V honbě za ztraceným kamenem Infada se Lara Croft setká se skotským vědcem. Ten jí prozradí, že kámen je jen čtvrtinou celého pokladu, který je zbytkem starého meteoritu. Pátrání zavede Laru až k otázce mimozemských civilizací.
Pole působnosti - Indie, Londýn, jižní Pacifik, Nevada, Antarktida.
The Last Revelation (hra, 1999) : V úvodu se setkáme ještě s mladou Larou Croft v době jejího výcviku. Pak už ale přichází nové dobrodružství, které nás zavede do Egypta. Nalezením cenného amuletu Lara probudí starého egyptského boha Seta - nyní jde jen o to, aby nezničil celý svět. V závěru hry zůstává Lara pohřbená pod troskami chrámu boha Hora a nikdo neví, zda žije, či nikoliv.
Pole působnosti - Kambodža, Egypt.
Chronicles (hra, 2000) : Lara Croft je stále nezvěstná. Její přátelé se setkávají a vzpomínají na čtyři její stará dobrodružství.
Pole působnosti - Řím, Rusko, Irsko.
Lara Croft: Tomb Raider (film, 2001) : První film o Laře Croft. Schyluje se ke konjunkci a tajná společnost Iluminati baží po artefaktu, s jehož pomocí lze ovládat čas. Do cesty se jim samozřejmě nepostaví nikdo jiný než naše slavná dobrodružka, která kromě mnoha jazyků naštěstí ovládá i bojová umění.
Foto
Pole působnosti - Velká Británie, Island, Kambodža.
The Angel of Darkness (hra, 2003) : Alchymista se snaží získat pět magických obrazů ze čtrnáctého století a moc nebezpečné společnosti roste. Ztracená dobrodružka Lara Croft se vrací ze záhrobí a je obviněna ze zločinu, který nespáchala - teď musí dokázat svou nevinu a kromě toho také zachránit svět.
Pole působnosti - Paříž, Praha.
Lara Croft: Kolébka života (film, 2003) : V novém filmu se Lara Croft vrhá do hledání mapy ke skrýši samotné Pandořiny skříňky. Na nebezpečné cestě se bude prohánět na koni, na motorce i na vodním skútru.
Pole působnosti - Řecko, Keňa, Tanzanie, Hongkong, Čína.
Chcete víc? Jsou tu ještě hry na Game Boy s názvy jako The Curse of the Sword a The Prophecy . Pominout by chom neměli ani povedené komiksy, z nichž některé vyšly i u nás v časopisech Crew a Comics a samostatně byl vydán komiks Legenda o Medusině masce , který máte jedinečnou možnost vyhrát v naší soutěži.

DOBRODRUŽNÉ NATÁČENÍ

Výpravný snímek, jako je Tomb Raider 2, nelze natočit za pár dní v ateliéru - filmový štáb navštívil během přípravy filmu Londýn, Keňu, Hongkong a řecký ostrov Santorini. Představitelka titulní role Angelina Jolie samozřejmě byla na všech místech přítomna, nicméně ne ve všech scénách uvidíme v roli Larty Croft jí. Jistě, řeknete si, v nebezpečných okamžicích za ni zaskakuje kaskadérka, a budete mít skoro pravdu - akorát že za Angelinu Jolie zaskakuje muž. Herečku dostatečně odolnou a pružnou pro roli virtuální krasavice, která v počítačové hře skočí trojné salto s pěti vruty a ještě během toho postřílí dvanáct oživlých kostlivců, vybírali tvůrci velmi pečlivě. Tak pečlivě, až narazili na Angelinu Jolie, natolik
Foto
výjimečnou, že se jí žádná kaskadérka nepodobala. A tak když Lara Croft padá na laně z třicetimetrového útesu a střílí z brokovnice ze sedla splašeného koně, je to opravdu Angelina Jolie - zatímco kaskadér místo ní skáče ze čtyřiaosmdesátého patra hongkongského mrakodrapu a plave mezi žraloky. Neslýchané? Ne příliš. Vzpomeňte si na první počítačovou hru s Larou Croft v hlavní roli - to přece podle dnešních měřítek žádná nádhera nebyla, vždyť postava hrdinky byla složena z hranolů s ostrými hranami, které by se daly jen těžko nazvat oku lahodícími křivkami. Reálné lidské tvary získala až v dalších hrách, a přesto se už tenkrát ta stará hranatá Lara Croft stala nejpřitažlivější ženou světa počítačových her. Ať už je složená z polygonů, nebo ji ztvárňuje za ženu převlečený muž, stále je to jedinečná Lara Croft - obdivovaná a zbožňovaná po celém světě, i když je jen "jako".

KAM ČERT NEMŮŽE, TAM NASTRČÍ LARU CROFT
Lara má licenci na odvážné kousky v místech, kam se nikdo jiný hned tak nedostane. Na mapě vidíte všechny kontinenty, státy a města, které Lara procestovala, my pro vás navíc vybíráme její tři vrcholné výpravy.
Atlantida: Přestože nikdo netuší, kde tento tajemný kontinent vlastně leží, neměla Lara Croft žádný problém s jeho nalezením.
Velká čínská zeď: Na proslulém historickém monumentu se naše cestovatelka projela na motorce.
Strahov: V rámci svého posledního počítačového dobrodružství Lara Croft prozkoumala skladiště v našem hlavním městě

POKREVNÍ PŘÍBUZNÍ
Indiana Jones: Nebýt Indiany Jonese, nemáme ani Laru Croft. Archeolog z tří filmů Stevena Spielberga inspiroval celou vlnu hledačů pokladů, nikdo mu však nešlape ani na paty. Vybaven nezbytným kloboukem a bičem
Foto
odhaluje tajemství starých civilizací a přitom stíhá bojovat proti nacistům - a to jak ve slavné filmové trilogii (které brzo přiroste další díl) v podání herce Harrisona Forda, tak v komiksech a v počítačových hrách. V té poslední se, stejně jako Lara Croft, podíval i do Prahy.
Sydney Fox: Dobrodružka z televizního seriálu Lovci pokladů vděčí za svůj zrod zase Laře Croft. Stejně jako ona je i Sydney schopná najít bezmála cokoliv, stejně jako ona přijímá zakázky od vlády i od pochybných individuí. Kromě znalosti historie proto často využívá i bojových umění. Nalezla nejen prastarý Buddhův pohár, ale i skrýš mafiána Al Caponeho z novodobější historie. V seriálu ji zpodobnila herečka Tia Carrere, která si zahrála i v počítačové hře Daedalus Encounter.

Archeologická soutěž o dvacet komiksů
Komiksový příběh Tomb Raider: Legenda o Medusině masce mají možnost vyhrát všichni, kdo zodpoví následující otázku:
Ve kterých bájích se objevuje Medúza?
a) v indických
b) v aztéckých
c) v antických
Odpovědi posílejte do 29. 9. 2003 na adresu ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem "Tomb Raider" . Jména výherců budou zveřejněna na týden po uzávěrce soutěže na internetových stránkách www.iabc.cz