Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou

Budoucnost videoher: Kdykoliv a kdekoliv! Streamování už není pohádkou
Sdílej
 
Chcete poslouchat hudbu? Pustíte si ji z internetu. Chcete vidět film? Necháte ho streamovat na obrazovku. Chcete číst knihu? Hned ji stáhnete a čtete. Zábava je jen několik kliknutí vzdálená, stačí datové připojení, počítač nebo čím dál častěji pouze telefon. Co ve výčtu chybí?

 

Videohry si sice koupíte přes internet, ale pak je stahujete, instalujete, opravujete a potřebujete k nim počítač nebo herní konzoli. A to se mění. Hry vstupují do proudu streamování.

Neinstaluj a hraj

Jen abychom si rozuměli – streamováním není myšleno sledování borce na Twitchi, jak hraje Fortnite. Máme tím na mysli, že začnete hrát na svém zařízení hru, jejíž data k vám proudí z cloudu. Je jedno, jestli máte v ruce mobil, klávesnici a myš nebo gamepad u konzole, zahrajete si na čemkoliv bez nutnosti instalace.

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Na váš hardware jsou kladeny minimální požadavky, protože všechny výpočty se odehrávají na vzdálené serverové farmě a k vám proudí „pouze“ zvuk a grafika. A navíc – hra je neustále aktualizována o poslední opravy.

Streamování nestojí nic v cestě

Streamovat hry se v poslední dekádě snažilo několik firem, jenže narážely na hranice vytyčené rychlostí stahování a odesílání dat do a z vašeho zařízení. Dnes je situace jiná. Kabelové připojení poskytuje špičkové rychlosti stejně jako mobilní datové sítě současné a hlavně další generace.

Phil Harrison z Google představuje službu Stadia •  Getty Images

Streamování nestojí nic v cestě. Chytají se ho tradiční firmy jako Microsoft (xCloud), Sony (PlayStation Now) a Nvidia (GeForce Now), ale vstupují do něj i neherní společnosti, nejvýrazněji Google.

Cyberpunk a Assassin's Creed

V redakci ábíčka jsme vyzkoušeli streamovací řešení Stadia právě od společnosti Google. Zcela na rovinu se přiznáme, že je to zvláštní pocit spustit asi nejskloňovanější hru posledních měsíců Cyberpunk 2077 na telefonu. Anebo Assassin‘s Creed: Valhalla nebo Immortals Fenix Rising.

Historie světa podle Assassin's Creed

Historie světa podle Assassin's Creed

Hry nastartovaly hned – stačilo se přihlásit ke svému účtu a začít hrát. Odpadla zmiňovaná instalace a nutnost nakupovat drahé herní vybavení. Potřebný byl jen gamepad. Funguje jakýkoliv s rozhraním Bluetooth, ale ten dodávaný Google je speciální.

Gamepad na wifině

Gamepad se totiž může připojit k té samé bezdrátové síti, na které je vaše herní zařízení (telefon, smart televize nebo počítač) a tím ukrátí čas posílání dat na server a zpět. To je důležité zejména u her vyžadujících rychlé reakce, u kterých bývá patrné zpoždění i několika milisekund.

S gamepadem v místní síti se data o vašich pohybech posílají okamžitě a hned také zpátky přichází jejich odezva. Funguje to skvěle, dokud to funguje.

Microsoft xCloud představuje v současnosti nejbohatší nabídku streamovaných her •  Microsoft

Nízké rozlišení

Rychlost internetového připojení a propustnost dat jsou kolísavé hodnoty, zejména u připojení typu ADSL. Může se stát, že hraní nemá náhle dostatek „prostoru v kabelu“, aby k vám dostalo grafiku v plné 4K HDR/60 FPS parádě.

V takovém případě se začne obraz rozpadat (jako když sledujete video v nízkém rozlišení). Je to z toho důvodu, aby zůstala propustnost pro okamžité ovládání. V případě další ztráty dat se i celá hra zpomalí a obraz se začne trhat, dokud se spojení neobnoví.

Among Us: Sabotáž vesmírné lodi nikdy nebyla zábavnější

Among Us: Sabotáž vesmírné lodi nikdy nebyla zábavnější

Hraní pro všechny

Počet her podporující streamování se u každé služby neustále zvyšuje. Některé se objeví jen přechodně, jiné jsou dostupné po všechny. Streamovací platformy tak trochu odmazávají rozdíl mezi konzolemi a počítači. Pakliže máte solidní připojení (podle našeho testování alespoň 25/5 MBps), zahrajete si.

Streamování her tak po deseti letech přešlapování na místě vkročilo sebejistě na naše zařízení. Neznamená to nic víc (ani méně), než rozšíření možnosti hraní pro mnohem větší počet lidí.

Speciální držák pro komfortní hraní na mobilu a gamepadu •  Getty Images

Jak zjistit rychlost připojení?

Není to jednoduché. Některé online nástroje měří rychlost proudění dat jen na tzv. poslední míli (tedy v rámci sítě vašeho poskytovatele připojení), nikoliv skutečnou rychlost připojení ke vzdáleným serverům.

Nejlepší je použít několik nástrojů a porovnat jejich výsledky. Podle toho získáte dobrou představu, jak na tom vaše připojení je. Zkusit můžete například testmy.net, speedof.me a speedtest.net.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

ABC speciál: Esport průvodce pro začátečníky i pokročilé je tady!

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

 

Články odjinud