Novinka online: Dvě města spojil laserový internet

Novinka online: Dvě města spojil laserový internet
Sdílej
 
V budoucnu by se lidé mohli připojovat k laserovému internetu. Známá, ale dosud spící technologie dokáže rychle a bezdrátově přenášet data v oblastech, kam se nehodí optické kabely. Alternativní infrastruktura se testuje v Africe, kde tato online novinka spojila dvě města.

 

Pomocí laseru se propojilo africké souměstí Brazzaville a Kinshasu, rozdělené řekou Kongo. Dosavadní síť z optických kabelů se v metropoli vine v délce téměř 400 kilometrů, laser však posílá data rovnou přes řeku.

Superrychlý internet

Výhoda technologie spočívá v jednoduchosti: Od vysílače k přijímači putují data rychle vzdušnou čarou, což šetří náklady na výstavbu i provoz služby. V rámci projektu Taara ji vyvinula společnost X vlastněná korporací Alphabet, do níž spadá také internetový gigant Google.

Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?

Google X: Na čem pracují v tajné laboratoři?

Během dvaceti testovacích dnů přenesla nová síť mezi dvěma africkými městy přibližně 700 terabajtů dat v rychlostech až 20 Gb/s, což z ní činí superrychlou internetovou dálnici. Brazzaville a Kinshasu si dopřála takřka stoprocentní dostupnost služby, teoreticky však laserové spojení může vykazovat v porovnání s kabelovými rozvody nižší spolehlivost i stabilitu.

Přenos dat laserovým paprskem tlustým asi jako propiska může v otevřeném prostoru komplikovat zhoršené počasí, narušit ho může také letící pták. Instalace se tak vyplatí v lokalitách, kde nelze pokládat klasické vedení například kvůli geografické izolaci nebo složitým geologickým podmínkám.

Laserový internet poskytuje připojení, jehož rychlost odpovídá optické síti, obejde se však bez pozemních kabelů. •  X.Company

Budoucnost internetu

Laserový internet by se v budoucnu mohl rozšířit v rozvojových státech, pouštních oblastech a v komplikovaných nebo chráněných přírodních lokalitách. Především ekonomická stránka projektu ale teprve rozhodne, zda vystoupí z experimentální fáze.

Alternativní internetové sítě mají za sebou komplikovanou historii. Nestalo by se poprvé, kdy by ekonomicky selhala technicky funkční vize. Google v minulosti plánoval šířit internet pomocí atmosférických balonů nebo dronů, investice však zrušil právě z finančních důvodů.

Satelity Starlink přelétají nad argentinským Buenos Aires •  BugWarp/Wikipedia

Novinka Starlink

Zhruba polovina světové populace ještě nemá přístup k internetu. Ve světě rozváděn fyzickou i bezdrátovou sítí. Na mezinárodní úrovni data přenášejí podmořské a pozemní kabely, ke koncovým uživatelům pak míří většinou optickou sítí nebo pomocí bezdrátových technologií (wi-fi, mobilní síť).

Nejmladší technologií je Starlink vizionáře Elona Muska, který plánuje pokrýt internetem celou Zemi ze soustavy družic. V Česku má být nová služba plně dostupná pravděpodobně příští rok.

Satelitní internet má konkurovat poskytovatelům v oblastech s drahým nebo hůře dostupným připojením a podobně jako laserová Taara nabízet služby v dosud nepokrytých lokalitách.

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Kde se vzal internet? Pohled do "pravěku" sítě světa

Když byl Internet ještě v plenkách

Když byl Internet ještě v plenkách

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

 

Články odjinud