Assassin's Creed: Historie a zábava v jednom balení

Video se připravuje ...
Sdílej
 
Všechno musí někde začít. Videoherní série Assassin's Creed začala před 827 lety ve vysokých horách Perské říše.

 

Kdyby měli roku 1191 lidé v Evropě Youtube, sledovali by především videoblogy z třetí křížové výpravy. Vojska evropských panovníků v ní hodlala dobít Jeruzalém, ale odpor byl příliš velký a králové a generálové se buď vraceli s prázdnou nebo umírali. Někteří padali pod noži asasínů vysílaných z horských pevností v oblastech dnešního Íránu a Sýrie. Asasíni šířili strach a tím upevňovali svoji politickou moc.

Začátky s Altaïrem

V době třetí křížové výpravy začíná i příběh videoherní série Assassin's Creed. Kanadští vývojáři ze studia Ubisoft dali hráčům do ruky asasinského mistra Altaïra Ibn-La'Ahada, který jde po krku devíti templářským rytířům. Je v tom i trocha cestování časem. Podle herního příběhu mohou někteří jedinci ze současnosti znovu prožívat středověké asasinské životy a bojovat tak s templáři o mocný artefakt. S Altaïrem, který ve skutečnosti neexistoval, poznali hráči při vlastní soukromé křížové výpravě Jeruzalém, Accru a Damašek tak, jak města vypadala ve 12. století.

Poklady můžete hledat i na dně moří, ale pozor na žraloky! •  Ubisoft

Assassin's Creed jako muzeum

Možná vás překvapí, že spousta přípravných prací na hrách Assassin's Creed probíhá v muzeích a knihovnách. Jedině tak autoři hry dokáží správně podchytit, jak lidé v minulých staletích žili, jak se oblékali, jak vypadala města a venkovská krajina. V nedávné Asassin's Creed: Origins dokonce najdete režim Discovery. Klasické herní souboje a úkoly jsou v něm nahrazeny interaktivní výukou o starém Egyptě roku 48 př. n. l. Dozvídáte se o historii měst jako Alexandrie a Memfis nebo pyramid v Gíze a zkoumáte životy Julia Caesara, Kleopatry či faraóna Ptolemája XIII a řady dalších významných společenských figur.

Peleponéská válka byla tou největší, kterou Řecko do té doby zažilo •  Ubisoft

Tak pravil Thúkydides

Letos do série přibude Odyssey ze starověkého Řecka. Soustředí se na Egejské moře mezi Řeckem a Tureckem roku 431 před naším letopočtem. Nejde tedy o rekonstrukci událostí z eposů Iliada a Odysseia od básníka Homéra, který vylíčil události Trojské války z roku 1200 př. n. l. Hra zpracovává Peloponéské války mezi armádami Athén a Sparty a jejich spojenců. Města spolu soupeřila o vliv nad regionem dlouhých 27 let. Řecký dějepisec Thúkydides, zakladatel zapisování historických událostí, zaznamenal veškeré události, a proto i po téměř 2 500 letech známe válečná tažení poměrně přesně a nyní je můžeme prožít ve hře.

Historie světa podle Assassin's Creed

Historie světa podle Assassin's Creed

Žoldák v politice

Po starověkém Řecku budeme procházet buď v roli žoldáků Kassandry anebo Deliana. Nepůjde o oficiální asasíny jako v předchozích hrách, protože v zobrazované době podle herního příběhu ještě jejich bratrstvo neexistovalo (jeho vznik je vidět v Origins o nějakých 400 let později), ale budou k němu mít již nakročeno. Ať už se přidáte k Athénám a jejich spojencům z Délského spolku anebo Spartě a Peloponéskému spolku, příběh vás provede všemi podstatnými historickými událostmi a potkáte řadu skutečných šéfů přibližně dvaceti městských států (Théby, Orchomenos, Amphipolis a další). Kdo má na své straně více městských států, ten dokáže vychýlit situaci kolem Egejského moře ve svůj prospěch. Narozdíl od minulých dílů bude k dispozici i řada postupů, které známe z žánru RPG, například ovlivňování konverzací.

Válečné triéry byly poháněné veslaři a nevešlo se na ně mnoho lučištníků, hlavní zbraní byl kloun na přídi •  Ubisoft

Vodní hrátky

Vývojáři slibují, že svět Odyssey je největší ze všech her v sérii a stejně jako v minulých titulech bude otevřený k volnému průzkumu. Vzhledem k tomu, že Egejské moře je plné ostrovů s poklady, budete se mezi nimi plavit ve válečné triéře Adrestia. Stejně jako na souši, i na moři je řada nepřátel. To vnáší do hry zajímavý prvek. V době Peloponéských válek neměly lodě děla a triéry spoléhaly na proražení nepřátelské lodi zpevněným klounem na přídi (tzv. taranování). K tomu bylo zapotřebí mistrovského kormidelníka a hádejte, kdo jím ve hře bude. Vy, samozřejmě!

V Assassin's Creed: Odyssey se dostanete do křížku i s mytologickými bytostmi •  Ubisoft

Mýty a historie

Vedle námořních radovánek protáhnete své žoldnéřské sandály velkou částí tehdejšího Řecka. Geografie kolísá od ostrovních rájů přes pobřežní oblasti a úbočí hory Parnas až po silně kultivované krajiny v okolí hlavních měst. Jestli se něčeho nemusíte bát, pak je to malá rozloha a nezajímavost jednotlivých míst – kromě historie jsou napojené i na řecké mýty a pověsti. Narazíte na zmínky o Odysseovi a Herkulovi, navštívíte delfskou věštírnu, Marathon anebo bitevní pole, kde 300 válečníků zdrželo postup perské armády. Jedním slovem: Zábava!


Asasínský vesmír

Jedním z důvodů, proč se těšíme na každou novou hru Assassin's Creed, je očekávání, jakou historickou éru prozkoumáme. Od roku 2007 jsme s různými asasíny žili v renesanční Florencii, během americké války o nezávislost, zažili jsme francouzskou revoluci anebo starověký Egypt. Hry se od sebe výrazně liší. I když je základní hratelnost podobná a v příběhu jde o souboj templářského řádu a asasínů, kulisy se mění a vysvětlují nám dějinné události a představují postavy, o kterých se učíme v dějepise.


Proměny grafiky v sérii Assassin's Creed

Proměny grafiky v sérii Assassin's Creed

Elitní válečníci historie: Asasíni, záludní zabijáci

Elitní válečníci historie: Asasíni, záludní zabijáci

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Fenomén Warcraft: Nekonečný svět fantazie

Tomb Raider: Příběhy Lary Croft

Tomb Raider: Příběhy Lary Croft

 

 

Články odjinud