Filmový kolotoč: Expedice, Piráti a další pouťové atrakce v kinech

Filmový kolotoč: Expedice, Piráti a další pouťové atrakce v kinech
Sdílej
 
Co má nová dobrodružná komedie Expedice: Džungle společného s Piráty z Karibiku? Obě se zrodily v Disneylandu. Filmy se natáčí podle knih, komiksů, videoher, dokonce i podle deskových her. Tak proč ne podle atrakcí v zábavních parcích? 

 

Není to šílený nápad. Stačí šikovný tým hollywoodských tvůrců a ze zábavní atrakce je miliardový div na plátnech kin. Podívejte se třeba na Piráty z Karibiku: Ještě před premiérou prvního filmu jste na ně mohli narazit v Disneylandu a v zábavních parcích v Paříži nebo Tokiu. Pětice filmů z nich ale udělala super trhák, na který se stojí dlouhé fronty.

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie?

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie?

Expedice z parku do kina

Začalo to u Michaela Eisnera, bývalého generálního ředitele společnosti Disney. Na konci 90. let minulého století dostal zvláštní nápad. Eisner se dobře vyznal v jednotlivých aktivitách své firmy. Věděl, že zábavní parky patří k těm, které vydělávají nejvíce. Co kdyby, přemýšlel, studio Disney točilo filmy podle zábavních atrakcí z Disneylandu? Úspěch kino hitů by pak nalákal natěšené diváky zpátky do parků. A pak pořád dokola. Myšlenka hodná obchodního génia se však hned na začátku trochu zadrhla.

Film Expedice: Džungle byl natočen podle atrakce Jungle Cruise •  DISNEY ENTERPRISES, INC. ALL RIGHTS RESERVED

Od Dinosaura po Misi na Mars

Ještěři a lemuři! Fotorealistická animace! Disneyovka, jakou ještě svět neviděl! Film Dinosaurus měl premiéru v roce 2000. Pracovat se na něm začalo o několik let dříve a vznikal současně s novou pravěkou sekcí v parku Disney World.

Eisner vnímal Dinosaura jako základní stavební kámen svého plánu. Film na sebe slušně vydělal a kolotoč se rozjel. Ale nebylo to úplně jednoduché a následující filmy Mise na Mars a Strašidelný dům byly větší či menší propadáky. Úplně zapomenutá muzikálová komedie Country Bears dokonce vznikla podle tak málo navštěvované atrakce, že se pár měsíců před premiérou filmu navždy zavřela.

Piráti z Karibiku jsou nejúspěšnějším filmem inspirovaným atrakcí •  DISNEY/JERRY BRUCKHEIMER

Potopte Piráty z Karibiku!

Snímek Country Bears málem potopil i Piráty z Karibiku. Přestože ambiciózní námořní dobrodružství inspirovala atrakce, kterou otevíral v druhé polovině 60. let Walt Disney osobně, Eisner zklamaný z předchozích neúspěchů už nechtěl ve své filmařské strategii pokračovat.

Jenže režisér Gore Verbinski byl okouzlený možností využít moderní technologie k oživení klasického žánru pirátského filmu. A tak neposlechl. Přípravy na začátek natáčení pokračovaly. A když Eisner dorazil na návštěvu, nevěřil svým očím.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Nové hollywoodské hity

Před osmnácti lety, kdy Piráti z Karibiku poprvé vypluli na plátna kin, měly filmy inspirované atrakcemi v zábavních parcích vyloženě špatnou pověst. Piráti to změnili. Po prvním dílu následovaly další čtyři a na šestém se zrovna pracuje. A studio Disney nelení. Do kin právě vypouští dobrodružnou komedii Expedice: Džungle (podle atrakce Jungle Ride), která chce být novým hollywoodským hitem. Co přinese budoucnost, možná sami odhalíte na procházce parkem. Tím zábavním.


Expedice: Džungle


Na začátku 20. století vyrazí odvážná britská vědkyně na dobrodružnou cestu za stromem života, který má vyléčit všechny nemoci a neduhy. Spolehnout se může jedině na charizmatického kapitána říční bárky. Jak si poradí v nebezpečné džungli plné divokých zvířat? A co na to konkurenční expedice, která chce všechno jenom pro sebe? Tato akční komedie pro celou rodinu nám na první pohled připomíná filmová dobrodružství Indiany Jonese anebo Mumii.

Premiéra: 29. července

Režie: Jaume Collet-Serra

Hrají: Dwayne Johnson, Emily Bluntová, Edgar Ramirez, Paul Giamatti

Video se připravuje ...

Na návštěvě Legolandu • Zdroj: ABC/Pavel Dobrovský

Filmoví hrdinové v Legolandu


Nejbližším velkým zábavním parkem, kde narazíte známé filmové hrdiny, je Legoland u německého města Günzburg. Najdete v něm 64 různých atrakcí a tisíce modelů z více než 55 milionů kostek. Horská dráha Dragon Hunt láká na lov draků, můžete se povozit na divokém robotovi nebo navštívit podmořský svět. Jedna celá sekce je věnována Star Wars. Hlídají jí Yoda a Darth Vader v životní velikosti. Co musíte vidět? Bitvu na lesním měsíci Yavin 4 ukrytou ve skutečných stromech!

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje

Legoland: ABC na návštěvě Lego ráje

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny

Superman: Různé tváře nejznámějšího superhrdiny

 

Články odjinud