Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic

Lego Super Mario: Z herní konzole do světa stavebnic
Sdílej
 
Herní konzole a chytrá zařízení jsou mu už málo. Super Mario se vydal do světa kostiček! Jestli máte pro kníratého italského instalatéra od společnosti Nintendo slabost, budete z nové série stavebnic LEGO nadšení.

 

Je třeba říct, že stavebnice LEGO Super Mario jsou určené už pro děti od šesti let, takže moc sofistikovanou zábavu od nich čekat nemůžete. Ale Mario je Mario a navíc se tu – jak je poslední dobou u některých LEGO stavebnic zvykem – hezky prolíná fyzický svět s tím virtuálním.

Není to ani klasická stavebnice, ani videohra, ale něco mezi. A funguje to, hra je sice opravdu jednoduchoučká, ale tím, že si můžete přidávat nové a nové úrovně, vás nepřestane bavit.

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

Lego Lambo: Zmenšené Lamborghini má i odpružení

Interaktivní LEGO figurka

Vstupem do světa LEGO® Super Mario™, v němž statečný instalatér svádí své bitvy, je stavebnice Dobrodružství s Mariem – startovací set (71360). Obsahuje 231 dílků a pouze a jedině v ní najdete to hlavní – figurku Maria.

Nečekejte ale žádného klasického legáčka. Maria složíte z interaktivní součástky v podobě Mariova trupu a pár plastových doplňků včetně ikonické červené kšiltovky a modrých montérek. Aby vám Mario fungoval, potřebujete dvě mikrotužkové (AAA) baterie a malý šroubovák na uvolnění krytu baterií.

Tlačítkem na zadní straně Maria uspíte •  LEGO

Mario se snímačem na zadečku

Sestavený Mario má zespodu na zadečku snímač barev, které reagují na pohyb nad určitými barvami nebo takzvanými akčními kostkami, kterých je ve stavebnici celkem sedm. Své reakce na pohyb vám Mario sděluje díky LCD displeji na hrudi a místo očí. Zobrazuje na něm informace, třeba různé animace nebo grimasy – pusa a břicho dělají obličeje.

Mario umí mrkat, šklebit se, zakoulet očima nebo třeba pomalu spouštět víčka ve chvíli, kdy se rozhodnete ho vypnout. Celkem má umět stovku různých reakcí, ke kterým vám jeho reproduktor bude přehrávat zvuky a hudbu z videoher.

Stavebnice LEGO Super Mario: Displej na hrudi figurky zobrazuje informace, oči a pusa tvoří grimasy •  LEGO

Stavba překážkové dráhy

Kromě sestavení Maria si ke hře potřebujete ještě stáhnout bezplatnou aplikaci LEGO® Super Mario™ pro Android a iOS , podle jejíchž pokynů budete stavět, případně přestavovat Mariovu překážkovou dráhu do nové podoby. Spárování appky s Mariem bylo bez problémů, ale vyžádalo si několik minut dlouhou aktualizaci Maria.

Stavebnice LEGO Super Mario •  LEGO

Pokud tak jako my radši stavíte podle obyčejného návodu, můžete si ho stáhnout ve formátu pdf na stránce lego.com/cs-cz. Podle něj sestavíte jednotlivé prvky, které pak podle appky budete skládat do překážkové dráhy. Stavba je opravdu jednoduchá, složit všechny prvky nám zabralo přibližně půlhodinku.

Boj o mince

Start Mariovy překážkové dráhy vypadá jako kus potrubí – samozřejmě. Cíl je vyznačen vlaječkou. Mezi nimi se pak rozkládá sestava prvků, které připomínají plošiny z arkádovek. Mario tu běhá, skáče, sbírá virtuální mince a bojuje s houbičkou Goombou a želvákem Bowserem Juniorem.

Úvodní screen z aplikace zobrazuje Mariovu překážkovou dráhu •  LEGO

V aplikaci najdete tutoriály, vidíte, jak se vám Mariův svět rozrůstá pod rukama, můžete tu sledovat své úspěchy, nahrávat vlastní výtvory nebo se inspirovat tím, co postavili jiní hráči.

Prima je také to, že můžete hrát jak samostatně a překonávat své vlastní rekordy, tak s kamarády a soutěžit s nimi. A když vašemu Mariovi přestane jedna dráha stačit? Pořídíte mu některý z rozšiřujících setů s novým prostředím, protivníky i přáteli.

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

LEGO Harry Potter: Astronomická věž v Bradavicích

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

Černobílé Lego: Mickey Mouse na parníku

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

LEGO Orel přistál v ABC! Lunární modul Eagle

 

Články odjinud