LCD Monitor 2/2

LCD Monitor 2/2
Sdílej
 
Minule jsme si objasnili, jak se to má s připojením LCD monitoru k počítači, udávanou velikostí úhlopříčky a jeho odezvou.

Úhel pohledu
Jedny z dalších neopomenutelných a ryze specifických vlastností LCD jsou úhly pohledu. Když se totiž budete dívat na displej z různých úhlů, bude vám připadat, že body na displeji mění barvu. Tento zajímavý jev vychází z fyzikálních vlastností technologie LCD displeje. Ony zobrazovací úhly (svislý a vodorovný) nám říkají, pod jakým největším úhlem od kolmice k povrchu displeje se jednotlivé body ještě jeví tak, jak mají.

NASTAVENÍ MONITORU


Neméně důležitým kritériem výběru je, aby LCD monitor byl dobře nastavitelný. Dnes se toto nastavení provádí pomocí tzv. on-screen-menu: menu se zobrazí na obrazovce a navigačními tlačítky upravujete jednotlivé parametry monitoru.

MRTVÉ BODY


Asi nejzáludnější na LCD monitorech je problematika tzv. mrtvých bodů. Jelikož je výrobní proces LCD velmi složitý, stane se občas, že některý z bodů (či jedna z jeho barevných složek) nefunguje. Každý výrobce udává, kolik takových vadných bodů musí monitor mít, aby mohl být reklamován. Většinou to jsou tři body a více. Další související vlastností je podsvícení displeje - musí být rovnoměrné. Jelikož jsou tyto dvě vlastnosti ryze specifické pro jednotlivý kus, je více než důležité si vybrané LCD prohlédnout a před jeho koupí u prodejce vyzkoušet.