Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda

Václav Šorel: Drobný chlapík, velká legenda
Sdílej
 
Dne 12. září 2020 ve svých 83 letech zemřel legendární autor ABC a náš velký kamarád spisovatel Václav Šorel. Tohle je osobní vzpomínka šéfredaktora, který Václavovy články ze „světa fantazie" začal číst jako kluk.

Pro moji generaci dětských čtenářů časopisu ABC byl Václav Šorel doslova průvodcem světem fantazie. Psal dobrodružné vědecko-fantastické komiksy, články o válečných letcích a monografie letounů, tvořil rukodělné návody a dokonce i vystřihovánky.

Do ábíčka přispíval od roku 1970 a o 14 let později se stal jeho redaktorem. V redakci vydržel do roku 1999, kde jsem ho na pozici redaktora vystřídal a náš společný kamarád Dan Přibáň, který se později stal slavným cestovatelem.

Pilot a modelář: Václav Šorel

Pilot a modelář: Václav Šorel

Václav tehdy odcházel do penze, ale naše přátelství bylo teprve na začátku. Následujících dvacet let jsme se často scházeli a on do ABC ještě dlouho přispíval. Později svou pozornost zaměřil především na psaní knih.

Dobrodružné zjevení

Ale vrátím se ještě do svého dětství. V roce 1985 jsem chodil do páté třídy základní školy a v ABC, které jsem v tom roce začal pravidelně odbírat, začal vycházet komiks Galaxia. Psal ho Václav Šorel a kreslil František Kobík. Komiks byl pro mě naprosté zjevení – perfektní sci-fi, skvěle nakreslené, příběh napínavý k prasknutí.

Václav Šorel (druhý zleva) na srazu ábíčkářů, Zdeněk Ležák je druhý zprava •  Eduard.cz

Chtěl jsem samozřejmě další a narazil jsem na Šorelovu Vzpouru mozků, která v ábíčku vycházela už v roce 1977 a na Tvrz z roku 1980. A samozřejmě i na neméně slavné komiksy o Kruanovi od tehdejšího šéfredaktora ABC Vlasty Tomana. Všechny tyto komiksy se staly nezapomenutelným dobrodružným čtením mého dětství.

Odkaz Václava Šorela zůstává

O čtrnáct let později jsem proti Václavovi seděl v redakci ABC a ještě dlouho mi nedocházelo, že právě tenhle vzrůstem drobný chlapík se velkou měrou zasloužil o mé krásné dětství. Ochotně se tehdy se mnou dělil o své zkušenosti, udílel mi rady a uvedl mě do novinářského světa.

Článek Václava Šorela v časopisu ABC •  Eduard.cz

Ještě do nedávné doby byl Václav literárně aktivní, psal beletrii, literaturu faktu i komiksy. A po celou tu dobu nás v redakci pravidelně navštěvoval. Osudnou se mu v lednu 2020 stala mozková příhoda a po několika těžkých měsících zemřel. Duch Vaška Šorela ale žije v ábíčku dál. Žije ve mně i v odkazu našeho časopisu.

Václav Šorel

8. 9. 1936 až 12. 9. 2020

Warhawk: Pocta Václavu Šorelovi

Americký jednomístný jednomotorový dolnoplošník Curtiss P-40 Warhawk sloužil za druhé světové války ve spojeneckém letectvu a je nutné říci, že nepatřil k nejúspěšnějším stíhacím a bitevním letounům. S verzí P-40F však během bojů v Africe létali v Letectvu Svobodné Francie také českoslovenští letci včetně Plk. JUDr. Lubomíra Úlehly.

Limitovaná edice modelu Warhawk vznikla na památku Václava Šorela •  Eduard.cz

O jeho stroji poprvé v Česku psal pro časopis ABC Václav Šorel – bývalý zástupce šéfredaktora ábíčka, konstruktér vystřihovánek, spisovatel i komiksový scénárista. A také nadšený a neúnavný popularizátor modelařiny.

Když nás Václav opustil a firma Eduard ve spolupráci s firmou Special Hobby k jeho poctě a na jeho památku vytvořila limitovanou edici modelu Úlehlova Warhawku s číslem 5 na kapotě. Na obrázcích vidíte nejen model, ale také ukázky z původního Václavova článku, který v ABC vyšel před třiceti lety.

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!

Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek

Sedmdesátiletý "kluk" od vystřihovánek