Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!

Papírová historie #29: Legendární Prométheus z komiksu Vzpoura mozků slaví 40. let!
Sdílej
 
Sedmdesátá léta minulého století byla ve znamení sci-fi. Jeden z nejslavnějších papírových modelů z ABC byl proto hvězdnou lodí Prométheus z komiksu Vzpoura mozků. Vyšel v srpnu 1978, tedy před 40 lety.

 

Vědecká fantastika byla v našich končinách vždy oblíbená – jak knižní, tak filmová a nakonec i komiksová. Komiksy měly v ABC pevné místo a odvíjely se od nich i papírové modely. Roku 1974 autorská dvojice Václav ŠorelFrantišek Kobík (ŠOK) uvedla na stránkách ABC modely ke komiksovému příběhu Dobrodružství Malého boha. Šlo o "vejce" neboli přenosovou stanici a později i samotného robota, kterému kmen Gron-c-chů říkal Malý bůh. O rok později k nim přidali přepravní koníky a dvojici „bohů“ Arta a Liny ze seriálu Příchod bohů. To ale byly relativně jednoduché modely. Ty těžší měly přijít.

Vejce Malého boha •  Václav Jirásek

Vzpoura mozků

Sci-fi seriál Vzpoura mozků dvojice ŠOK si vydobyl termín kultovní – vycházel na zadní straně ábíčka v ročnících 22 a 23 a řadil se k těm nejlepším, které se tu objevily. Dramatický příběh o návratu meziplanetární expedice k Zemi, která trpí pod nadvládou umělé inteligence přinesl moderní střih děje a mnoho zajímavých strojů. Není tajemstvím, že Václav Šorel, známý letecký modelář, hledal inspiraci v různých zahraničních stíhačkách. Ale hvězdolet Prométheus, kterým se ke své domovině vrací desátá výprava v čele s velitelem Halem, je ryzí originál.

První díl komiksu Vzpoura mozků •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Poprvé v polovině příběhu

V posledním čísle 22. ročníku, tedy v prázdninové čtyřiadvacítce z 21. srpna 1978, se objevil model hvězdoletu v plné parádě. Komiks byl tou dobou přesně v polovině příběhu. Model přesně odpovídal velkému obrázku z prvního dílu a zabíral dvě a půl strany s 34 číslovanými (50 fyzickými) díly, což byl mírný nadstandard. Pro někoho možná mírně jednoduchá stavba, nicméně obsahující i tři sondy na hřbetě a možnost dodělat parabolické antény – proto bylo jeho umístění poněkud složité a modeláři si museli vypomoci různými formami, od závěsu až po stojánek.

Vesmírná loď Prométheus •  Robert Pavelka / PapirovaArcheologie.cz

Prométheus měl různá provedení

Vzpoura mozků byla hned několikrát reprízována, což znamenalo pustit do světa opakovaně i Prométhea. Poprvé se tak stalo ve Speciálu 86 s podtitulem Já robot. Tady ale vyšel ve zmenšené podobě – speciál ABC sám o sobě byl větší, protože oproti časopisu (A4) byl vytištěn na formátu B4. Jenže model se musel vejít na jednu jedinou stranu, takže se poněkud smrskl. Pro další generace už byl publikován na stránkách ABC, časopisu pro 21. století – stalo se tak v 11. čísle ročníku 48.

Návodná ilustrace pro vystřihovánku vesmírné lodi Prométheus •  archiv ABC

Papírová klasika neztrácí půvab

Jestliže se s Prométheem nesetkáváme nijak často na různých soutěžích a výstavách, je to především proto, že jde možná o stavbu příliš jednoduchou, nedovolující velké zásahy do její struktury a nenabízející možnosti k vylepšení. Rozhodně jde ale o důležitý model, protože pomohl rozšířit zmíněný seriál a dodat mu větší hloubku. Možná se v rodinných archivech objeví nějaké snímky tohoto hvězdoletu zavěšeného na silonové niti u stropu. Budeme rádi, když je někdo najde a podělí se o ně s ostatními pamětníky.

Přečtěte si také:

Papírová historie #15: Apollo v ABC

Papírová historie #15: Apollo v ABC

Umělá inteligence vidí do budoucnosti

Umělá inteligence vidí do budoucnosti

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Papíroví hrdinové.cz: Vojáčci a vystřihovánky

Rekordně nenasytná černá díra slupla "Slunce"

Rekordně nenasytná černá díra slupla "Slunce"