Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka

Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka
Sdílej
 
Letos 17. července slaví devadesáté narozeniny Vlastislav Toman, dnes už legendární postava našeho časopisu.

S Vlastíkem Tomanem jsem se osobně seznámil, když jsem před dvaceti lety nastoupil do redakce ábíčka a on tam občas docházel už coby penzista – někdy s nabídkou nové práce, někdy s radou či konzultací, někdy jen tak na kus řeči. Já byl pro něj mladý redakční elév, on pro mě slavný autor senzačních komiksů z mého dětství. Schůzky jsme zintenzivnili po roce 2010, kdy jsem se stal šéfredaktorem a rady zkušeného matadora mi vždycky přišly vhod. A tak je to dodnes. Stále s námi spolupracuje a člověk jen těžko věří, že tenhle vitální člověk slaví už devadesátiny. Je stále činný literárně jako aktér besed i na Facebooku. Jeho poslední komiks Parta z bílých domů v ábíčku skončil sotva před pár měsíci.

Vlastislav Toman oslavil letos 17. července devadesáté narozeniny •  archiv, Josef Kropáček

Nezapomenutelné komiksy

Vlasta Toman se narodil v roce 1929 v Plzni, kde prožil celé své mládí. Na podzim roku 1956 se stal redaktorem nově vznikajícího časopisu pro děti a mládež, který měl začít vycházet v lednu následujícího roku. Když tehdy diskutovali o názvu, který měl časopis nést, Vlasta přišel s nápadem ABC mladých techniků a přírodovědců. S tímto názvem pak časopis fungoval více než 30. let. Hned v prvním čísle se objevil komiks a autorem byl samozřejmě Vlasta. V roce 1959 se stal šéfredaktorem (tehdy se říkalo vedoucí redaktor) a tuhle funkci si podržel až do roku 1991, kdy odešel do důchodu. Našemu časopisu tedy šéfoval 32 let. Za jeho éry ábíčko vydalo dnes už legendární komiksy a k těm nejslavnějším patří i ty Vlastovy autorské – série o Kruanovi a Malém bohu, Strážci, Příběhy psané střelným prachem a mnohé další.

Video se připravuje ...

Zakladatel časopisu ABC Vlastislav Toman o čtenářích ábíčka • Zdroj: ABC

Můj život s…

S Vlastíkem Tomanem cestuji časem. Při našich setkáních mi vypráví, jak fungovala redakce před více než půl stoletím, jak se její členové setkávali s čtenáři, jak plynul obyčejný život. Vyprávěním se linou známá místa i dnes slavné postavy české literatury (například Foglar nebo Adla), ale vše je až neskutečně vzdálené dnešnímu světu. Vlasta má hodně co vyprávět. Pokud byste kus takové cesty časem chtěli prožít také, pořiďte si jeho knížku vzpomínek. Kdysi vyšel v tištěné podobě pod názvem Můj život s ABC, později jako e-book s názvem Můj život s ábíčkem. Vlasta Toman přímo ovlivnil životy dvou generací čtenářů našeho časopisu a dovolím si tvrdit, že jeho duch je v ábíčku patrný dodnes a ovlivňuje generace další. Pokud vás zaujal jeho život, další texty najdete aktuálně na našem webu.

Vlastíku, za redakci i čtenáře "tvého" ábíčka ti přeji hodně zdraví.

Zdeněk


Vlastislav Toman:  Ábíčku otevřel dveře dokořán

Vlastislav Toman: Ábíčku otevřel dveře dokořán

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Pilot a modelář: Václav Šorel

Pilot a modelář: Václav Šorel

Klíčová slova:
Vlastislav Toman, časopis ABC
 

Články odjinud