Vlastislav Toman: Ábíčku otevřel dveře dokořán

Vlastislav Toman: Ábíčku otevřel dveře dokořán
Sdílej
 
Někdejší šéfredaktor ABC, autor mnoha povídek i předloh ke komiksům, oslavil 90. let. K úctyhodným kulatinám mu gratulujeme.

Jeho Žlutá planeta, statečný náčelník Ru, kněžka Kan a jejich syn Kruan, Příběhy psané střelným prachem, ale i tolikrát probíraní Strážci nebo tajemstvím zahalená Druhá výprava do Ztraceného světa, se zapsali do srdcí čtenářů časopisu ABC.

Vlastislav Toman při zrodu ABC

Plzeňský rodák Vlastislav Toman působil v časopisu ABC, který měl tehdy ještě přídomek Mladých techniků a přírodovědců, od jeho samotného počátku. Zažil tedy jeho zrod a dá se říci raketový nástup, na čemž měl lví podíl. Na post vedoucího redaktora, protože dříve s tím šéfem bylo nutno nakládat opatrně, nastoupil z pozice, kdy o práci v redakci jako její člen věděl prakticky všechno. Nebyl tedy "kukaččím mládětem", dosazeným odjinud a mohl rozvíjet nápady s lidmi, které dobře znal a měl možnost jejich potenciál využít.

Toman s kreslířem Jiřím Petráčkem •  archiv, Josef Kropáček

Šéfredaktorem v těžkých časech

Nelze si namlouvat, že doba po čas jeho vedení časopisu byla idylická. Jakýmsi kouzlem a přitažlivostí dokázal Vlastík, jak mu přátelé říkají, vytvořit něco jako klidný ostrov v bouřlivé zátoce. Odváděl sice nutné penzum, ale s nadhledem do ábíčka prosazoval věci, které by jinde stěží prošly. Ne nadarmo se říká, že úspěch pootevírá i ta nezabarikádovanější vrátka. Navzdory nesmyslné agitce tehdy vládnoucích komunistů, že komiksy jsou nástrojem zla a plíživé ideologické diverze, nebyl od počátku jediný ročník, kdy by ABC vyšlo bez nich.

Vlasta Toman v televizní Vlaštovce •  archiv, Josef Kropáček

Časopis ABC: Nedostatkové zboží

Jeho zásluhou se na stránkách ABC objevil tehdy přehlížený Jaroslav Foglar, přivedl také mistra vystřihovánek a dnešního Papírového krále Richarda Vyškovského. To jsou jen jednotlivé kamínky jeho zásluh – především totiž pro ABC dokázal udělat velké množství takzvaně neviditelné práce, která jeho úspěšnost podtrhovala. Vždyť tehdy – navzdory nedostatku "přídělového" papíru – bylo ABC s třemi sty tisíci výtisky notoricky nedostatkové.

Video se připravuje ...

Zakladatel časopisu ABC Vlastislav Toman o čtenářích ábíčka • Zdroj: ABC

Tomanovy lásky

Známá je jeho láska ke zbraním, už zmíněné Příběhy psané střelným prachem vydal jak knižně, tak je později přepracoval do komiksové podoby. Blízká mu byla i sci-fi, což dokazoval nejen důvěrně známou ságou o Žluté planetě, ale i spoustou dalších příběhů, rovněž prozaicky ztvárněných. Jak široký byl jeho komiksový záběr naznačuje Encyklopedie komiksu v prvním svazku, který je věnovaný ABC, byť historii zachycuje pouze do roku 1989. A těm, kdo by se chtěli o něm dozvědět více, mohu doporučit velice čtivé memoáry Můj život s ábíčkem. Snad je někde seženete.

Vlastislav Toman byl v roce 1957 u toho, když ABC začínalo •  Adam Faik

Pane Tomane: Vše nejlepší

Stejně jako další významná osobnost ábíčka architekt Vyškovský, ani Toman neodložil své aktivity po dosažení důchodového věku. Nadále je autorsky činný a při mnohých srazech bývalé redakce nebo vernisážích výstav je to onen činorodý Vlastík, vždy ochotný debatovat o tématech jemu blízkých. Jestliže nás Papírový král Vyškovský vtáhl do světa papírového modelářství, pak nám k němu Vlastík Toman otevřel bránu dokořán. Mnoho těch, kterým ABC utvářelo život, mu rozhodně s radostí přeje vše nejlepší k jeho kulatinám.

Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka

Vlastislav Toman: Oslavenec ábíčka

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Zemřel otec zakladatel ABC Vlasta Toman

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Vzpomínka na Vlastislava Tomana: Stanislav Fajkus

Klíčová slova:
abc, Vlastislav Toman, časopis ABC
 

Články odjinud