Kruanománie - Legenda opět ožívá

Kruanománie - Legenda opět ožívá
Sdílej
 
Redakci ABC se podařilo vyslechnout intimní rozhovor mezi scénáristou Vlastislavem Tomanem a komikovým hrdinou Kruanem.

Přinášíme vám přepis nejdůležitějších částí jejich diskuze.

Kruan: Jak se rozhodl, že mne vlastně stvoříš?

VT: Jako kluk jsem přečetl kdejakou fantastickou knížku. A později jsem takové příběhy začal sám psát. Lety do vesmíru mě o to více zajímaly, když se počátkem šedesátých let minulého století chystali ke startu i první lidé.

Kruan:
Ale vždyť mluvíš o Malém bohovi, ne o mě?

VT: Ano, nejdříve jsem přece napsal příběh o inteligentním robotu podoby kraba, kterého lidé pošlou na vzdálenou „živou“ planetu s úkolem navázat kontakt s jejími obyvateli, pokud tam nějací budou. Povídka s názvem TO vyšla v roce 1963. V dalším roce přibyl příběh Příchod bohů o kontaktu lidí s primitivními obyvateli planety, které jsem pojmenoval Gron-c-chové. Znamená to něco jako lidé z údolí, kde zprvu žili v jeskyních.

Malý Bůh •  Michal Kocián a Vlastislav Toman


Kruan: Sorry, ale pořád nemluvíš o tom, jak jsi přišel na mě!

VT: Klídek! Už to bude. V roce 1973 jsme v ABC hledali námět na nový seriál a mě napadlo, že bych mohl komiks napsat na motivy oněch dvou povídek. A vyšlo to, námět byl redakcí přijat. První komiks dostal název Příhody Malého boha (1973/74) a čtenářům se líbil. Tak jsem napsal Příchod bohů, kde se na konci narodil náčelníkovi Ru a jeho družce Kan syn, který dostal jméno Kruan. Ten pak vyrostl…

Kruan: A objevil se v třetím dílu s názvem Kruanova dobrodružství! Jo?

VT: … Správně. Čtenáři si tě tehdy opravdu oblíbili. Chtěli ho však zopakovat i noví čtenáři, a tak jsme v roce 1985 vydali velký ABC speciál Pod paprsky Zářícího, kde byly první tři příběhy. To však zájem o Kruana jen povzbudilo! Odolával jsem tři roky – až v roce 1988 jsem napsal čtvrtý příběh, Kruanova cesta, kde Tvůj boj s piráty vesmíru Hor-tidy pokračuje, aby skončil v příběhu Kruan a bohyně.

Kruan: Abych pravdu řekl, párkrát jsem měl namále! Netoužil jsi však někdy po tom, abych se objevil na filmovém plátně?

VT: Častokrát jsem o tom přemýšlel a dokonce mi velmi často čtenáři ABC, i ti odrostlí, kteří ho četli jako kluci, říkali, ať to někdo natočí.

Kruan: Ale teď je jiná situac, prý se bude točit…?

VT:
Ano, i když to ještě nějaký čas potrvá. Režisér a producent Tomáš Krejčí s Jiřím Konečnýmm z Endorfilmu mě svého času oslovili, že by rádi natočili televizní seriál a film podle mého komiksu s názvem Kruanova dobrodružství. Koproducentem je Česká televize Ostrava. V současné době tři scénáristé, Jakub Hussar, Vojta Bednář a Adam Pražák, dokončují scénáře prvních dílů tv-seriálu. Realizace začne v příštím roce.

Kruan:
Tak to je bomba a co čtenáři ABC, mohou být u toho?

V tomto momentu dvojice diskutujících náhle zpozorovala našeho zvěda a raději se vzdálila z doslechu. Pátráváme však dále, možná už brzy se dovíme více.


 

Články odjinud