Piaggio Gita: Robotaška z Itálie to odnese za vás!

Piaggio Gita: Robotaška z Itálie to odnese za vás!
Sdílej
 
Proč se tahat s taškami nebo přeplněným batohem? Roztomilý robůtek Piaggio Gita vše odveze za vás! Italská společnost Piaggio, která vyrábí oblíbené skútry Vespa, vyvíjí robota, který vám pomůže s přepravou nákupu nebo třeba věcí do školy.

Italskou společnost Piaggio si spojíte nejspíš se stylovými skútry a motorkami. Pokud ne, prozradíme, že právě oni vyvinuli proslulý model Vespa a spadají pod ně i další slavné značky jako Aprilia nebo Gilera. Kromě toho se ale nedávno pustili do konstrukce malého robota, který vám pomůže s přepravou nákupu nebo třeba věcí do školy.

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Robot nebo poslušný pejsek?

Robot nese jméno Gita a zrodil se v experimentální laboratoři Piaggio Fast Forward. Sestává z nákladového prostoru, dvou velkých kol a senzorického systému, který přijímá rozkazy a mapuje okolní prostředí. Když si ho pořídíte, bude vás následovat jako dobře vycvičený pes. Poprvé se objevil už před dvěma lety, nyní se ale dočkal menšího a podstatně propracovanějšího bratříčka Gitamini.

Gita je malý silák

Gitamini váží 13 kilo a uveze až 9 kilo nákladu. Pokud vezete něco rozměrnějšího, není problém odmontovat víko. Chcete-li naopak vézt něco cenného, máte možnost víko uzamknout. Robot jinak nemá žádné bezpečnostní technologie. Je ale zatím velmi nepravděpodobné, že by zloděj dokázal bez povšimnutí utíkat po městě s ukradeným doručovacím robotem na kolečkách.

Robot Gita vnímá a pozoruje své okolí •  Profimedia.cz

Vydrží hodně

Robot Gita má překvapivě dlouhý dojezd. Na jedno nabití zvládne urazit skoro 50 kilometrů. Doplnit energii přitom dokáže za pouhé dvě hodiny a umí si na to i sám myslet. Jakmile po něm půl hodiny nikdo nic nechce, vypraví se do dokovací stanice pro doplnění šťávy. Gitamini se ovládá před mobilní aplikaci. Kromě toho, že ho můžete sdílet s ostatními a určovat, koho má následovat, ukrývá také bezdrátové reproduktory a může vám cestu zpříjemnit vaší oblíbenou písničkou.

Klasický robot Gita •  Profimedia.cz

Virtuální oči

K pohybu po městě využívá Gita technologii, která se nazývá SLAM neboli Simultánní lokalizace a mapování. Ta umožňuje neustále vytvářet 3D mapu okolního prostředí a poměřovat ji se záběry z kamer. Díky tomu je chůze s Gitou zcela bezpečná a plynulá. S čím si ještě italští designéři musí poradit, je schopnost pohybovat se v terénu. Robot se sice dokáže automaticky vyhýbat překážkám, neumí už je ale zdolat. Schody, bláto, písek nebo vysoká tráva tak pro něj znamenají konečnou stanici.

Gita je robot, který všude doprovází svého pána •  Profimedia.cz

Ne pro každého

Podle dosavadních zkušeností tvůrců nahrazují robůtci Gita krátké jízdy autem v sousedství. Zatímco dříve lidé nasedali do vozů a vyráželi na nákupy a pro nejrůznější zařizování, teď se radši projdou. Oblíbili si je také rodiny jako nosiče na výletech. V neposlední řadě slouží také na několika velkých amerických letištích, kde rozváží svačiny a pomáhá s přepravou zavazadel lidem, kteří mají zdravotní potíže.


Estonský rover

Doručovací drony se začínají objevovat čím dál častěji v běžném provozu. Jeden z nejpopulárnějších modelů současnosti pochází z estonské dílny Starship Technologies, kterou založili tvůrci legendárního programu Skype. Svůj vozík otestovali už ve více než 20 zemích světa a úspěšně s nimi absolvovali přes milion doručení.

Vozíky jsou naprogramované tak, aby se chovaly jako chodci. Pohybují se tak po chodnících a umí i počkat na přechodu na zelenou. Jsou z 99 % autonomní a pouze v případě, že se někde zaseknou, povolají na pomoc lidského operátora. V Americe už není takový vozík nic výjimečného a brzy si na ně začneme zvykat i u nás.

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot SK8O z ČVUT: Na dvou kolech balancuje jako profík

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Otter: Chytrý robot pro průzkum oceánů

Otter: Chytrý robot pro průzkum oceánů

 

Články odjinud