Milník v robotice: Šikovný plecháč si sám oloupe banán, podívejte

Milník v robotice: Šikovný plecháč si sám oloupe banán, podívejte
Sdílej
 
První robot na světě si oloupal banán, aniž by ho rozmačkal. Zvládl to za méně než tři minuty. Vývoj chytré elektromechaniky tím pokořil další milník. Plechový šikula z Japonska reprezentuje budoucnost robotů určených na jemnou a přesnou práci.

Nový úspěch robotiky budí zprvu úsměv - oloupat banán přece umí i opice. Ta však nedokáže vyrábět věci, zneškodňovat bomby, ani nesebere vzorky hornin na cizí planetě. To všechno už naopak zvládnou roboti, jimž jen chybí více obratnosti. V tomto ohledu učinili vědci z Tokijské univerzity významný pokrok.

Dvě ruce a dva prsty

Banánový hrdina předvádí, co dokáží dvě robotické ruce se dvěma prsty. Ačkoliv je měkké ovoce pro roboty obrovská výzva, dokázal banán zbavit slupky za necelé tři minuty. Pracoval podle programu s třinácti hodinami výuky, kterou pro něj připravil člověk.

Video: Robot loupe banán

V instruktáži robot zjistil, jak lidské ruce loupají doslova stovky banánů. Pak už se robotův umělý mozek zdokonaloval sám pomocí strojového učení. To je metoda, při které se počítačová inteligence dokáže poučit z vlastních chyb.

Úkol byl rozdělen do devíti fází, od uchopení banánu a jeho sebrání ze stolu až po odlomení špičky a loupání. Při snadnějších pohybech, které nevyžadují přílišnou citlivost, robot jednal bez velkého přemýšlení. Naopak ve chvílích, kdy už hrozilo, že by se ovoce mohlo poškodit, přepnul se do citlivějšího módu. Dokázal se tak přizpůsobit situaci jako člověk.

Šikovného robota vyrobili na Tokijské univerzitě v Japonsku •  University of Tokyo / Youtube

Výzkumníci loupali stovky banánů v průběhu 13 hodin, aby je robot pochopil •  University of Tokyo / Youtube

Vývoj banánového robota přinesl také efektivnější zpracování dat. Systém využil pouze oněch 13 tréninkových hodin namísto obvyklých stovek nebo tisíců, které jsou ve vývoji robotů obvykle zapotřebí.

Pokrok robotiky nezastavíš

V mnoha laboratořích po celém světě dnes pokračuje vývoj obratných robotů. Trénují chůzi po dvou, pilují rovnováhu, dělají kotrmelce a skáčou přes překážky. Na univerzitě v americkém Marylandu dokonce vyvinuli robotickou ruku, která umí hrát videohry (mrkněte dolů).

Někteří roboti se také učí napodobovat lidské reflexy. Věda tím objevuje nové materiály a jejich spojení do obratnějších robotických těl ve spolupráci umělou inteligencí, která se dokáže sama zdokonalovat na základě strojového učení.

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Je umělá inteligence chytrá a jsou neuronové sítě jen v lidském mozku?

Už jen zamrkat: Vědci vypěstovali miniaturní mozek s funkčníma očima

Už jen zamrkat: Vědci vypěstovali miniaturní mozek s funkčníma očima

 

Články odjinud