Obilí ohlídá robot: Automatizace zemědělství se blíží

Obilí ohlídá robot: Automatizace zemědělství se blíží
Sdílej
 
Ušetřit farmářům dřinu na poli. To je hlavní úkol nového automatického robota Solixe, který brázdí lány s obilím. Vyvinuli ho a testují inženýři se zemědělci v Kanadě. Další krok k automatizaci zemědělství by mohla ocenit i příroda. Systematické sledování kvality úrody sníží dávky chemického postřiku.

Pan inspektor znovu na obhlídce! Tentokrát zkontroluje kukuřici - jak roste a zda není napadena škůdci. Řeč je o samočinném robotovi jménem Solix. Vyvinuly ho zemědělsko-technické laboratoře Solinftec a nasadily v Kanadě.

Automatizovaný pomocník by mohl na polích začít běžně sloužit již před příští sklizní v roce 2023. Záleží na výsledcích právě probíhajících testů, které se konají ve spolupráci s kanadskými farmáři a Univerzitou of Saskatchewan ve stejnojmenné kanadské provincii.

Zemědělský robot

Solix je navržen tak, aby pro zemědělce pravidelně a zblízka kontroloval obilí. Skrze lány jezdí na čtyřech kolech na vysokých nohách, se kterými vypadá jako pojízdná stolička. V terénu se orientuje pomocí navigace a vlastní umělé inteligence.

Místo úrody sbírá samočinný zemědělský robot detailní informace o ní. Z palubních kamer a senzorů získává data o aktuálním stavu a zdraví rostlin, hledá plevel a známky napadení škůdci.

Robot Solix na poli

Sesbíraná data podávají pestrý obrázek o stavu a kvalitě úrody. Pokud robot zjistí problém, zaznamená ho v mapě a spolu s ostatními informacemi ho bezdrátově odešle do počítačů v družstvu. Podle sebraných dat mohou hospodáři upravit hnojení, postřik či zálivku i veškerou další péči o plodiny.

Pravidelná a lépe zaměřená kontrola by měla farmářům zvýšit výnosy a naopak ušetřit peníze. V důsledku má být automatizované hospodaření šetrnější i k samotné přírodě, protože bude chráněné před nadbytečným nebo plošným hnojením a chemickým postřikem.

Praktická práce na polích má v příštích letech ukázat, s jak náročným terénem si robot poradí. Zda se bude skutečně hodit do lánů se vzrostlými obilovinami, anebo se stane užitečnějším na menších farmách při kontrole jahod nebo brambor.

Zatím se automatický kontrolor pohybuje na polích v Kanadě •  Solinftec

Automatizace zemědělství

Zemědělství i díky robotovi Solix spěje do éry automatizace. „Technologie bude hrát v zemědělství stále důležitější roli,“ věří Rob Stone, majitel farmy Stone Farms u kanadského města Davidson, kde se robot Solix aktuálně prověřuje.

Chytrým technologiím a digitalizaci se nevyhýbá ani české zemědělství. V tuzemsku je na vzestupu především automatizace chovu dobytka, která řeší nedostatek pracovních sil a usnadňuje rutinní činnosti. V Česku by v příštích pěti letech mělo na mléčných farmách pracovat až sedm set robotů.

Chytré zemědělství 2.0: Když docházejí lidé, nastupují technologie

Chytré zemědělství 2.0: Když docházejí lidé, nastupují technologie

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

Farmáři 21. století: Senzory, data a roboti na polích

SwagBot: Robotický honák z Austrálie

SwagBot: Robotický honák z Austrálie

 

Články odjinud