Robokočka Maicat: Robopsů jsou plná hračkářství. Ale co kočky?

Robokočka Maicat: Robopsů jsou plná hračkářství. Ale co kočky?
Sdílej
 
Robopsů jsou plná hračkářství. Ale co kočky? Chytrá robotická hračka Maicat v podobě kočky se umí učit a rozpozná vaši náladu.

Robotické hračky obvykle pocházejí z Japonska. Tamní lidé mají k robotickým zvířátkům speciální vztah. Maicat se ale „narodila“ v sousední Jižní Koreji, měří 20 × 13 × 20 cm a váží 1 kg. Od běžných robotických hraček se trochu liší, protože není předprogramovaná a nemá proto omezený repertoár pohybů a reakcí.

Robotická kočka zná a ví

Maicat je autonomní robot. Díky vrozenému hlubokému učení umí dynamicky reagovat na podněty z prostředí. S pomocí kamery, mikrofonu a dalších senzorů vnímá své okolí. Nejenže se umí vyhýbat překážkám a nespadnout z výšky (příslovečných 9 životů u Maicat raději netestujte), ale také rozpozná až stovku různých osob. Co je ale nejzajímavější – Maicat umí rozlišit náladu a emoce jednotlivců, a to na základě tónu hlasu nebo výrazu v tváři. Podle toho přizpůsobí své chování.

Maicat je skoro jako tamagoči

Každé setkání s člověkem učí Maicat další nové věci. Umělá inteligence si totiž zapamatuje věci na základě opakování. Ale není to tak jednoduché, všechny podněty ovlivňují náladu a reakce samotné Maicat. Umí být stejně náladová jako kočka opravdová. Chová se podle toho, jak se k ní chováte vy, ale i podle vlastních digitálních biorytmů.

Robokočka potřebuje samozřejmě pravidelně odpočívat a jíst. V aplikaci dokonce můžete ovlivnit, jak často a čím ji budete virtuálně krmit. Jako každá moderní hračka i Maicat umí být připojena k internetu přes wi-fi nebo Bluetooth. Ale není to pro její základní funkce nutné.

Rozměry se Maicat podobá živé kočce •  Macroact

Displeje místo očí

Interaktivní mazlíček má nejen kame- ru a mikrofon (umí si vás vyfotit), ale také OLED oči, jejichž barvu můžete měnit přes mobilní aplikaci. Reproduktor zase vydává nejrůznější kočičí zvuky. Maicat rozliší dokonce i jiné Maicaty a hraje si s nimi. Nejraději prozkoumává své okolí. O pohyb, ač trochu kostrbatý, se stará 20 aktuátorů. Vypínací tlačítko má Maicat na zádech. Nemusíte se tak bát, že kdyby náhodou zdivočela, nemohli byste ji vypnout. Nedivočila by ale stejně dlouho. Baterie jí běžně vydrží dvě hodiny. Pak se musí tři hodiny nabíjet.

Peníze na rozjezd výroby

Tvůrci ze společnosti Macroact zatím nemají na rozjezd výroby své robotické kočičí společnice dostatek prostředků. Chystají se proto požádat zájemce o komunitní financování na službě Kickstar- ter. Pokud se jejich cíl naplní, mohla by se Maicat začít vyrábět a prodávat ještě tento rok.

Na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas robokočka zaujala natolik, že si odnesla cenu za inovaci v kategorii Chytrý domov. Kromě jiného je totiž určena právě pro domácnosti osamělých nebo starších lidí. Samotní tvůrci ji označují jako „sociálního robota“. Umělá inteligence a robotika už podle nich dosáhla takového stupně vývoje, že je na čase, aby opustila továrny a vyrazila do světa. A Maicat mají za „nejroztomilejší způsob kombinace AI a robotiky“.


Robopes Unitree Go1

Každý robofanda už určitě slyšel o robotickém psovi Spot od Boston Dynamics. Pár jich je i v Česku. Tahle „hračka“ ale stojí stejně jako luxusní nové auto, takže to není nic pro běžné smrtelníky. Čtyřnohý čínský robot Unitree Go1 je takový menší Spot. Váží 12 kg, ale hlavně se dá koupit v přepočtu od 55 000 Kč. Umí toho skoro tolik jako Spot – sledovat svého pána, pobíhat kolem, dokonce vám může nést třeba lahev.

Více o robotech a hračkách najdete tady:

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy

Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy

Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!

Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!

 

Články odjinud