Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!

Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!
Sdílej
 
Nedávali jí šanci na přežití, přesto vytřela zrak všem doktorům a pořídila si robotické náhrady končetin. Tohle není sci-fi ale skutečnost! Tilly Lockeyová je opravdová dívka s bionickýma rukama.

Tilly Lockeyová byla jen patnáct měsíců starou holčičkou, když jí lékaři diagnostikovali velmi vzácný kmen meningokoka. Její maminka si vyslechla zprávu, které se děsí každý rodič: „Musíme jí amputovat obě ruce a část nohou, přesto je její šance na přežití v podstatě nulová.“

Jenže Tilly už tehdy byla bojovnice. Po týdnech strávených na jednotce intenzivní péče a deseti transfuzích krve se vrátila domů. Před nedávnem oslavila šestnácté narozeniny, daří se jí více než dobře a celý svět ohromuje svýma bionickýma rukama.

Bionická influencerka

Bionika je věda, která se zabývá konstrukcí částí lidských těl pomocí elektronických a mechanických součástek. Přesně na to se soustředí britská společnost Open Bionics, která pro Tilly před osmi lety vyrobila speciální umělé ruce zvané Hero. Tilly od té doby cestuje po světě jako ambasadorka této technologie a dodává dětem, které kvůli nemoci či nehodě přišly o nějakou končetinu, naději.

Bionika: Co zvládnete s protézou?

Bionika: Co zvládnete s protézou?

Tilly vystupuje také jako modelka a influencerka na sociálních sítích, a to nejčastěji pod pseudonymem Bionická Tilly. Speciálně pro děvčata tvoří videa třeba o tom, jak se dělá make-up s robotickou rukou.

Ruce na baterky

Tilly koncem minulého roku navštívila festival Future Port Youth, který se konal zčásti virtuálně, zčásti v Praze a přenášel se do téměř stovky škol po celé České republice. Ábíčko bylo u toho. „Když mi bylo asi deset let, popsala jsem dvě celé tabule nápady na vylepšení,“ vysvětlila Tilly. „Třeba kam by se všude dala přidat světýlka,“ dodala se smíchem.

Tilly má bionickou pravačku i levačku, jako malá totiž přišla o obě ruce •  Deborah Todd

Takové úpravy jsou jednodušší, než byste si mysleli – k úpravám využívají inženýři 3D tiskárny. Dívka předvedla i velkou škálu pohybů, které se svou rukou dokáže provést. „Často se mě lidé ptají také na to, co se stane, když se ruka vybije. Není to tak, že by ‚umřela‘ a nešlo s tím nic dělat. Můžu ji znovu pustit a běží ještě asi pět minut. Pak ale musí na nabíječku,“ připustila.

Frajeřina s rukama

Řešilo se také to, jestli je Tilly pravačka nebo levačka – a jestli vůbec tahle otázka dává u lidí s bionickými končetinami smysl. „Není to hloupá otázka! Popravdě se mě ptá na to úplně každý,“ smála se Tilly. „A kdybych musela něco říct, tak asi to, že si připadám ‚obojetná‘. Je ale pravda, že každý člověk má takzvanou dominantní paži, a to je u mě ta pravá,“ upřesnila vzápětí.

Umělá bionická ruka nabízí celou řadu možností úchopu •  Ronnie Williams

Podělila se také o to, jak vidí budoucnost technologie, kterou propaguje. „Doufám, že za deset let bude bionická móda ve všech časopisech, na obřích obrazovkách v New Yorku a že bude prostě cool. Věřím, že umělé ruce nebudou navrhovány tak, aby připomínaly ty lidské, ale naopak, aby byly úplně jiné a stylové. Až tak, že si je nakonec někdo nechá udělat dobrovolně,“ dodala Tilly. A také přiznala, že často volí svůj outfit tak, aby právě k jejím bionickým rukám perfektně ladil.


Bionická ruka Hero:

Typ: Myoelektrická protéza

Ovládání: Slabé elektrické napěťové signály

Váha: 340 gramů

Počet motorů: 4

Zvedání předmětů: Až 8 kg

Varianty úchopu: 6

Volnost rotace zápěstí: 180 stupňů

Funguje v teplotě: –5 až +50 °C

Minimální věk nositele: 8 let

Cena: Od 200 000 Kč

Bionické OKO z 3D tiskárny: Naděje pro slepé

Bionické OKO z 3D tiskárny: Naděje pro slepé

Úžasná bionika: Jak vynálezci kopírují přírodu

Úžasná bionika: Jak vynálezci kopírují přírodu

Bezruký klučina má díky 3D tisku rukavici od Iron Mana

Bezruký klučina má díky 3D tisku rukavici od Iron Mana

 

Články odjinud