Urban Survival: Jak přežít konec civilizace?

Urban Survival: Jak přežít konec civilizace?
Sdílej
 
Ábíčko navštívilo kurz přežití Urban Survival v městské zástavbě. Pojďte na chvíli přežívat s námi. Prozradíme vám seznam nezbytností, které musí být obsahem každého evakuačního zavazadla.

Amar Ibrahim pořádá kurzy přežití už patnáctým rokem a za tu dobu se u nás stal v tomto neobvyklém oboru nejen uznávaným odborníkem, ale také známou mediální osobností. Pochází z Domažlic a právě v pohraničních horách Českého lesa se jeho kurzy pod značkou Outdoor Survival odehrávají.

My už jsme u něj absolvovali základní kurz přežití, speciální kurz pro juniory a nyní zkoušíme Urban Survival, tedy přežití v městské zástavbě.

Útulný hotel to rozhodně není

V ranní mlze přijíždíme na dávno opuštěnou vojenskou základnu na samé hranici s Německem. Kolem vyhaslého ohniště postává hlouček prochladlých účastníků. Na místo dorazili včera a mají za sebou studenou noc ve spacáku v rozpadlém baráku.

VIDEO Podívejte se na obsah evakuačního zavazadla:

Video se připravuje ...

Co když přijde válka? Urban Survival a RC modely Pecka: Ábíčko video mag s02Ep04 • Zdroj: ABM

Prohlížíme si jejich noclehárnu. Ve dvou místnostech bez dveří a oken nám pod nohama křupe stavební suť a skleněné střepy. Nechybí tu ani letité odpadky zanechané náhodnými návštěvníky. Omítky jsou vlhké a oloupané a podél stěn se krčí karimatky se spacáky. Útulný hotel to rozhodně není.

Jak přežít rozpad společnosti

Přichází náš instruktor Joseff, zkušený zálesák a záchranář, kterého známe už z minulého kurzu. Po vojenském způsobu vydává rozkazy a my pod jeho velením vyrážíme na průzkum objektu.

Kurz Urban Survivalu je určen pouze dospělým účastníkům a má je připravit na případný kolaps společenského systému v městském prostředí. Jak by ke zhroucení společnosti mohlo dojít? Stačil by masivnější výpadek elektrické energie, případně nějaká živelní pohroma, jako je zemětřesení, rozsáhlý požár nebo záplavy. V takových případech dochází k rozpadu společenského řádu v délce hodin až několika dní.

Hraji si na vetřelce, který se dobývá na „osadníky“ rozpadlého baráku •  Kateřina Miškeříková, Pavel Dobrovský

Větší katastrofy nebo válečný stav mohou prodloužit krizi na týdny, měsíce či celé roky. V takovém případě už je představitelné i živoření v rozpadlých domech.

Průzkum budovy

Vzrostlý strom blokuje vchod do suterénu vybydlených kasáren. Joseff nám vysvětluje, čeho bychom se měli všímat při vstupu do neznámého objektu. Jedná se hlavně o nástrahy na nezvané hosty.

Objekt už může být obsazen jinou skupinou a nově příchozí, kteří zde chtějí hledat přístřešek, užitečné předměty či potraviny, jsou pro „starousedlíky“ nevítanými vetřelci. Mohou padnout do pasti, nebo se stát terčem přímého útoku.

Jít na průzkum s čelovkou na hlavě může být velmi nebezpečné, poučil nás Joseff •  Kateřina Miškeříková, Pavel Dobrovský

Vchod vypadá bezpečný, ale stejně obezřetně vstupujeme na schodiště do prvního patra a tam na chodbu. Joseff předvádí, jak se podívat za roh bez zbraně i se zbraní, za světla i ve tmě. Takticky procházíme celé patro, hledáme skrýše, například v komínech nebo za elektrickou rozvodnou skříní.

Evakuační zavazadlo

„Najděte si improvizovanou zbraň,“ radí nám Joseff. Mezi střepy umyvadel sbírám ze špinavé podlahy bývalé umývárny asi půl metru dlouhou zrezlou skobu. Vypadá nebezpečně, mohu být spokojený.

Joseff i Amar jsou absolventy záchranářského zdravotnického kurzu •  Kateřina Miškeříková, Pavel Dobrovský

Vracíme se k ohništi, kde nám Amar s Joseffem předvádějí obsah evakuačního zavazadla. Takové zavazadlo by prý měla mít každá rodina připravené právě pro případ náhlé katastrofy.

To jejich váží 12 kg a jak z něj instruktoři vytahují další a další předměty, působí skoro bezedně. Je tu improvizované spaní, vaření, pláštěnka, sekyra, nůž, svítilna, bohatě vybavená lékárnička i KáPéZetka. Uf, přežívání začíná být pěkná dřina, až mi z toho vyhládlo. 

Tohle je oběd?

Rozdělujeme se do dvou týmů. Vařit budeme v kotlících na kamnech, která si účastníci kurzu sestavili předchozího večera z cihel, kamení a plechů. Každý tým má svoje kamna s kotlíkem. Jeden od instruktorů dostává pytlík rýže, druhý pytlík fazolí. No, to bude ňamka.

Čerpáme pitnou vodu z podzemního pramene a pak vaříme rýži •  Kateřina Miškeříková, Pavel Dobrovský

Vodu nacházíme ve vedlejším objektu, kde vyvěrá z podlahy. Podle instruktorů je pitná a pro nás je snadnější tomu věřit. Topíme v kamnech a v kotlících bublá oběd. Rýže se lepí na stěny a připaluje se a fazole jsou zase tvrdé. Do obou pokrmů navíc padá popel z ohniště, takže mě definitivně přechází chuť.

Na rozdíl od účastníků kurzu dostáváme později od instruktorů MRE, vojenský balíček s potravinovou dávkou na celý den. Taky pěkná dobrota, mimochodem.

Zdravo-věda

Čeká nás ukázka první pomoci. Amar v roli zraněného leží na zemi a Joseff nám předvádí, jak zastavit krvácení. Jde mi z toho hlava kolem. Ne nadarmo se tomu říká zdravověda, protože věda to opravdu je.

Joseff předvádí zaškrcení tepenného krvácení z nohy •  Kateřina Miškeříková, Pavel Dobrovský

Je pozdě odpoledne a naše návštěva se chýlí ke konci. Účastníci kurz mají před sebou ještě přípravu zásob a tajných schránek pro předávání vzkazů, zabezpečení příbytku, výrobu zbraní z nalezených předmětů nebo zkoušku evakuace tábora podle předem připraveného plánu.

Opouštíme základnu a zatím jsou všichni naživu. Tak snad kurz přežití vyjde i tentokrát podle plánu a pro všechny zúčastněné. 

---

Kam s doklady?

Doklady by měl mít člověk vždy u sebe. Ovšem i tak o ně můžete přijít. Amar proto radí, mít všechny doklady okopírované na zašifrovaném flash disku třeba ve vodotěsném pouzdře na krku.

K čemu? Vždyť v běžné situaci nic takového nepotřebujete. Vzpomeňte si na nedávné požáry v Řecku, kde i čeští turisté uvízli na pláži a ke svým zavazadlům v hotelích už se nedostali. Kopie dokladů pak jistě usnadní komunikaci s úředníky.   

Přežíváme a je to super! Outdoor Survival Junior

Přežíváme a je to super! Outdoor Survival Junior

Zelená kuchyně: Co jedí vojáci v akci?

Zelená kuchyně: Co jedí vojáci v akci?

KVÍZ přežití: Zjisti, jestli by ses o sebe uměl postarat v ohrožení!

KVÍZ přežití: Zjisti, jestli by ses o sebe uměl postarat v ohrožení!

 

Články odjinud