Přežíváme a je to super! Outdoor Survival Junior

Přežíváme a je to super! Outdoor Survival Junior
Sdílej
 
Na konci léta jsme v sychravém lese nedaleko Domažlic vyzkoušeli kurz přežití pro juniory a jejich rodiče. Outdoor Survival Junior je super!

Jsme v Českém lese, necelé dva kilometry od státní hranice s Německem. Je sedm hodin ráno a já i Pavel máme za sebou dvě a půl hodiny jízdy hustou mlhou. Obloha se tváří, že co nevidět začne pršet. Jdeme potichu za urostlým mužem v maskáčích. Jmenuje se Josef a to je skoro všechno, co o něm zatím víme. Překonáme mokrou louku a líný potůček a přicházíme do malého tábora, kde kolem skromného ohníčku snídá osm lidí.

Uhlí na zuby

Josef je instruktorem kurzu přežití a těchto osm lidí na kurz přijelo včera večer. Strávili noc pod širákem a mají před sebou ještě dvoudenní program. Návštěva z ábíčka, já a Pavel, jsme tu jenom jako pozorovatelé na jeden den, ale do aktivit kurzu se zapojíme. Josef nám hned na úvod ukazuje, jak v polních podmínkách vykonat ranní hygienu. Čistíme si zuby rozdrolenými uhlíky z ohniště. Máme černé pusy jako horníci, ale prý dřevěné uhlí nejen svou strukturou dobře obrousí zubní plak, ale zároveň i výborně dezinfikuje dásně.

Čištění zubů dřevěným uhlím z ohniště je špinavá práce •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Kurz přežití pro děti s rodiči

Přikrýváme ohniště čerstvými drny. Zamezíme tím případnému rozšíření požáru a žhavé uhlíky pod drny nevyhasnou nejméně 12 hodin. Vyrážíme po lesní pěšině a zakrátko se setkáváme s druhou skupinou osmi lidí, která spala opodál. U ní už je Amar Ibrahim, majitel společnosti Outdoor Survival, která kurzy přežití pořádá. S Amarem se známe už několik let, kdy jsme jeho kurz zkoušeli poprvé. Nyní jsme na kurzu Junior, který je určen dětem a mládeži v doprovodu dospělého. V obou skupinách jsou proto děti od 13 let s tatínky nebo celé rodiny.

Mapa a buzola, případně kompas jsou pro určení polohy v přírodě klíčové •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Azimut je prevít

Josef s Amarem si po společném nástupu berou své skupinky stranou. Zůstávám s Josefem a na programu je orientace v terénu pomocí mapy a buzoly. Na běžné turistické a podrobnější vojenské mapě hledáme, kde se právě nacházíme. Pomáháme si výraznými prvky v krajině, jako je vedení vysokého napětí nebo malý lesík uprostřed louky. Poté určujeme azimut vybraných stromů nebo lesní pěšiny. Jako odchovanec turistického oddílu jsem tyto dovednosti míval, ale pohodlí mapy v mobilu mě o ně z velké části už připravilo. Podobně jsou na tom i ostatní dospělí účastníci kurzu.

Rozdělávání ohně různými metodami, především křesadlem •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Jak na oheň

Střídáme se s druhou skupinou a jdeme rozdělávat oheň. Amar nás učí hned několik způsobů – ať už s křesadlem, nebo například s elektrickou baterií. Křesadlo je magneziová tyčka a kovová ocílka (může ji nahradit i obyčejný nůž), kterou se o tyčku křeše, až z ní vylétávají jiskry. Ty je třeba zachytit do materiálu, který se snadno vznítí.

V přírodě si můžete opatřit například jemnou březovou kůru nebo smolničku, což je část suchého kořene borovice bohatého na pryskyřici, který se nožem nastrouhá na jemné hoblinky. Pokud se na přírodu nechcete spoléhat, noste s křesadlem například hygienický bavlněný tampon, případně práchno, což je zuhelnatělá bavlněná látka.

Určování azimutu pomocí buzoly je užitečné pro správné udržení směru pochodu •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Bod záchrany

Obě skupiny dostávají úkol vyrazit do lesa na vyznačenou kótu. Samozřejmě bez mobilů, jen s mapou a buzolou. Cestou si všichni mají vyrobit co nejefektivnější zbraň na obranu. Zůstáváme s Josefem, který s odstupem sleduje svou skupinu.

Docházíme ji na dohodnutém místě, ne náhodou u Bodu záchrany, což je místo v krajině se značkou, na níž je identifikační kód a linky tísňového volání. Pokud se vám v lese něco stane, nahlásíte záchranářům do telefonu kód a oni budou přesně vědět, kde vás hledat. Ještě bezpečnější je mít v mobilu aplikaci Záchranka, která jim pošle vaši polohu automaticky.

Tým ábíčka a náš improvizovaný lesní přístřešek •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Stavíme přístřešek

O kus dál stavíme z lesního klestí provizorní přístřešky. To je výzva i pro tým ábíčka. Ze silnějších klacků sestavujeme trojnožku s jednou protáhlou nohou a přes tu pak pokládáme z obou stran zelené smrkové větve. Zadáním je, abychom se do přístřešku vešli oba, nefoukalo na nás a pokud možno ani nepršelo.

Naštěstí jsme v místě lesních prací, takže je kolem materiálu více než dost. Se stavbou jsme úspěšní a Josef nás chválí. Podobně i ostatní týmy. Přístřešky opět bouráme a roznášíme větve na původní místa.

První chod našeho oběda jsou červi. V přírodě máte prý jíst pouze ty světlé •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Josef mezitím kontroluje vyrobené zbraně skupiny. Většinou jde o zašpičatělé klacky, něco mezi kopím a holí. Náš průvodce se shovívavě usmívá a prozrazuje nám, že nejlepší improvizovanou zbraní je krátký naostřený klacík do dlaně, kterým se dá bránit stejně jako kubotanem či taktickým perem.

Lahůdku radši ne

Odpoledne se setkáváme s Amarem a druhou skupinou. Je čas na pozdní oběd a naši průvodci si pro nás jako předkrm přichystali lahůdku – červy. Nic proti nezvyklým chutím, ale já jsem tuhle část raději vynechal. Tady se s účastníky kurzu a instruktory loučíme a vydáváme se lesem zpátky k našim autům.

Zbraně na obranu naší skupiny přežívajících. Většinou jde o zašpičatělé hole •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Kurz přežití Junior je v náročnosti srovnatelný s kurzem pro dospělé. Nepodáváte v něm extrémní fyzické výkony, ale spoustu užitečných dovedností pro běžné přežívání v přírodě si připomenete, vyzkoušíte v praxi, případně se s nimi poprvé seznámíte. Na juniorském kurzu je navíc bezvadné, že rodina intenzivně stráví čas při společných aktivitách, což ji přirozeně sbližuje.

Odcházíme s pocitem užitečně stráveného dne stejně, jako to má většina absolventů kurzů Outdoor Survival.


Buďte připraveni a přežijete!

Než vyrazíte do přírody, naplánujte si nad mapou cestu

Dostatečně včas před setměním si postavte přístřeší

Noste multifunkční nůž a naučte se ho v maximální míře používat

Pořiďte si příruční lékárničku a přizpůsobte její obsah svým potřebám

Zapamatujte si linky tísňového volání, případně si nainstalujte záchranářské aplikace

Mějte dostatek vody, případně filtr na vyčištění vody v přírodě

Noste křesadlo, naučte se ho používat a osvojte si pravidla rozdělávání ohně v přírodě

Na výpravu do přírody noste přiměřené množství jídla

Naučte se znát jedlé rostliny

Mějte u sebe zbraň na obranu, alespoň nůž

Oblékněte se vhodně vzhledem k povětrnostním podmínkám

Naučte se rozeznávat základní rysy počasí

Mějte u sebe balíček hygienických potřeb

Berte s sebou náhradní baterie a powerbanky

Naučte se používat papírovou mapu v kombinaci s buzolou


KPZ: Krabička poslední záchrany

KPZ neboli Krabička poslední záchrany v podání Outdoor Survival •  Pavel Dobrovský, Outdoor Survival

Krabička poslední záchrany by neměla chybět v žádném turistickém batohu. Může mít různou velikost i složení. Amar doporučuje, aby v ní nechyběly tyto předměty: tužka a papír, zrcátko, provázek, šitíčko, náplasti, kondom (například na nabrání vody), sůl, kávový filtr, píšťalka, hygienické tampony, škrtátko, vlasec, háčky, cukr, křesadlo, svíčka, sirky, kompas, tygří mast, léky proti bolesti a alergii, strunová pilka, drátek, mast na oči. Zdá se vám to moc? Zkuste si svou KPZ vyladit podle svého. Měla by být v nepromokavém obalu.


Outdoor Survival na webu

Na nabídku kurzů Outdoor Survival se podívejte na adrese www.outdoorsurvival.cz. Kromě kurzů přežití v přírodě tu najdete armádní či městské survivaly. V nabídce e-shopu jsou například KPZ různých velikostí, evakuační zavazadla nebo lékárničky.

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Až přijde soudný den: Jak přežijeme apokalypsu?

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nejlepší aplikace pro první pomoc

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

Nebezpečná příroda: 5 nejvražednějších rostlin světa

 

Články odjinud