Bláznivé nositelnosti: Kouzelný prsten nebo kšiltovku z klávesnice?

Bláznivé nositelnosti: Kouzelný prsten nebo kšiltovku z klávesnice?
Sdílej
 
Mobil nebo chytré hodinky už dnes nejsou jediná elektronická zařízení, která u sebe a na sobě můžeme nosit. Miniaturizace obvodů i baterií umožňuje vytvářet nejrůznější nositelné užitečnosti. Přívěsek, co poslouchá každé slovo, nebo prstýnek, který sleduje váš tep. Tohle všechno umí chytrá nositelná elektronika.

Magický přívěsek s ušima

Rewind Pendant

Výzkumy ukázaly, že člověk průměrně každý den řekne kolem 5000 slov. S tím je spojen problém: Je těžké si vzpomenout, s kým a o čem přesně jsme mluvili před pár dny. A už vůbec si dopodrobna nevzpomenete na týdny, měsíce nebo dokonce roky staré rozhovory.

Rewind Pendant je přívěšek, který poslouchá a zapisuje vše, co řeknete a slyšíte •  Rewind

Nositelnost jménem Rewind Pendant má přesně s tímhle pomoci. Malý přívěšek nosíte celý den na krku a on zaznamenává vše, co řeknete nebo co někdo řekne vám. S pomocí umělé inteligence pak může nabídnout souhrn toho, o čem a s kým jste mluvili nebo dokonce přesné přepisy celých rozhovorů.

Vychytávka je určena pro lidi, kteří mívají spousty schůzek. Ale může pomoci také neslyšícím nebo lidem trpícím zapomínáním.

Kouzelný prsten s klíčem

Oura Ring

V pohádkách umí kouzelné prsteny ochránit, učinit nositele neviditelným nebo mu dát nadpřirozené schopnosti. Moderní chytré prsteny tohle neumí, ale zato vám dají možnost třeba bezkontaktně platit v obchodě, odemykat zámky nebo sledovat informace o vlastním zdraví.

Mezi nejznámější chytré prsteny patří Oura Ring, který se prodává už ve třetí generaci v mnoha různých barevných provedeních a velikostech. Umí sledovat srdeční tep, množství kyslíku v krvi, kvalitu spánku, stres a spoustu dalšího. Jenže není zrovna levný, stojí minimálně 7000 Kč (+150 Kč/měsíčně). 

Ponožky proti hloupnutí

SmartSocks

Lidské tělo stárne stejně jako mysl. Platí to jak pro pohyb, tak i přemýšlení nebo vzpomínání. Senioři mohou trpět vážnými nemocemi, které omezují jejich schopnost vnímání a přemýšlení. Můžou z toho být chvílemi zmatení, úzkostní nebo dokonce agresivní. Aby bylo možné problémy zachytit v jejich počátku, vymysleli vědci z Anglie chytré ponožky SmartSocks.

Ponožky nosí každý velkou část dne, proto jde o skvělý způsob měření zdravotních funkcí •  Siren

Proč právě ponožky? Je to něco, co celý život zná a dennodenně používá každý. Ponožky jsou propojeny s aplikací, kterou mají pečovatelé v mobilu. V ní pak sledují srdeční tep, pohyb, dýchání a další příznaky. Pomocí umělé inteligence dokáže aplikace tato data analyzovat a předvídat možné záchvaty. V tom případě aplikace pečovatele upozorní a ten se může o seniora postarat. 

Kšiltovka místo klávesnice

Gboard CAPS: Bláznivý nápad japonského Googlu

Čas od času Japonci přijdou s tak bláznivým nápadem, že se společně zasmějí lidé po celém světě. V japonské kanceláři Google tamní koumáci vymysleli speciální kšiltovku. Má tvar klávesy ze starých klávesnic a k tomu malý kšilt.

Jakmile kšiltem otočíte a poklepete seshora na čepici, pošle do mobilu vybrané písmeno. Takže je to vlastně taková jednoklávesová klávesnice na hlavu! Je to k ničemu, ale zato pěkně srandovní. Kšiltovka se nebude prodávat, můžete si ji vyrobit podle návodu landing.google.co.jp/caps/.

Chytré tenisky blikají do rytmu

Adidas

Zazářit na oslavě můžete na spoustu různých způsobů. Jeden z těch vymakanějších nabízí prototyp chytrých tenisek adidas. V podrážce mají zabudovaný procesor, baterii, konektor pro nabíjení, barevné LED diody a několik mikrofonů. Možná už pomalu tušíte, co budou umět.

Tyhle adidasky totiž zvládají blikat v rytmu hudby, která hraje kolem vás! Zatím se neprodávají, ale už teď je jasné, že se po nich strhne mela. Vytvářejí skvělé efekty třeba u tanečníků nebo ve videoklipech. Tak blikej s námi! A nezapomeň si pak svoje botky pravidelně nabíjet, ať ti v nich nedojde šťáva.

Chytrý pokoj můžeš mít i ty! Jak si zařídit moderní bydlení s Xiaomi

Chytrý pokoj můžeš mít i ty! Jak si zařídit moderní bydlení s Xiaomi

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

Skate pro kočku: Video návod na vlastní DIY vychytávku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

 

Články odjinud