Nové technologické vychytávky: To nejlepší z výstavy CES 2023

Nové technologické vychytávky: To nejlepší z výstavy CES 2023
Sdílej
 
Vybíráme nejzajímavější technologické vynálezy a vychytávky, které firmy ukázaly na největším světovém veletrhu spotřební elektroniky CES 2023.

Na proslulé výstavě CES v americkém městě Las Vegas se firmy každoročně předhánějí v tom, jaké nejlepší, nejchytřejší nebo také nejbláznivější kousky techniky předvedou. Některé možná skončí v propadlišti dějin jako neúspěšné koncepty. Jiné ale mají potenciál změnit to, jakým způsobem používáme třeba mobilní telefony, počítače nebo automobily.

V redakci ábíčka jsme vybrali celkem 5 nápaditých vynálezů, které se určitě vyplatí sledovat.

Auto, které mění barvu

i Vision Dee od BMW

Každý, kdo si jde registrovat auto na úřad, musí nyní do technického průkazu uvést barvu jeho laku. Jenže právě tenhle požadavek možná už brzo nebude dávat smysl. Usiluje o to automobilka BMW, která předvedla unikátní koncept jménem „i Vision Dee“.

Toto auto umí pomocí technologie e-ink (známé z elektronických čteček knih) kompletně změnit svou barvu, a to během několika milisekund. Najdeme na něm celkem 260 panelů, z nichž každý umí zobrazit 32 různých barev. Jsou všude, dokonce i na discích kol! Navíc jsou kompletně programovatelné, což znamená, že řidiči budou moci zaujmout na cestách pomocí milionů možných kombinací.

Ovladač pro lidi s handicapem

Leonardo od Sony

Videohrám pro lidi s poruchami zraku se v tomto čísle ABC věnujeme na straně 42, nevidomí ale zdaleka nejsou jediní, kdo touží po kvalitních herních zážitcích. Dobře to ví i firma Sony, která na CES 2023 představila variabilní ovladač Leonardo. Jde o vysoce přizpůsobitelné herní zařízení schopné fungovat s celou řadou externích pomocníků včetně běžného ovladače DualSense pro konzoli PlayStation 5.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud