Robot Xiaomi CyberOne: Náhrada za lidi

Robot Xiaomi CyberOne: Náhrada za lidi
Sdílej
 
Nebojte se, robotí revoluce se nechystá. Na obzoru je ale další robotický člověk - Xiaomi CyberOne, který může být dobrým pomocníkem i společníkem.

Celosvětově používané slovo robot vymysleli bratři Karel a Josef Čapkové pro divadelní hru R.U.R. vydanou před více než sto lety. Objevily se v ní bytosti, které bychom dnes lépe popsali slovem „android“, tedy robot, který je skoro k nerozeznání od člověka. Tak daleko ani po sto letech zatím nejsme, ale děláme první krůčky.

Robot jako kopie člověka

Čínská společnost Xiaomi představila humanoidního robota CyberOne. Ten doplňuje sérii robotů, ke kterým patří i čtyřnohý pes Cyberdog. CyberOne je vybaven dvěma rukama a dvěma nohama, umí držet rovnováhu a je i docela silný. Krom toho rozliší lidské emoce, rozpozná různé objekty a orientuje se v prostoru. CyberOne je vysoký 177 cm a váží 52 kg, rozpětí paží má 168 cm. Lidskou postavu tak skutečně připomíná. V jeho rychlosti se člověku zatím nevyrovná, ale už se mu přibližuje.

Speciální klouby

Pro člověka je třeba zamávání rukou snadný pohyb, o kterém nemusíme vůbec přemýšlet. Robot pro něj musí provést spoustu výpočtů a zapojit řadu kloubových motorů. Ty museli sestrojit inženýři ze Xiaomi speciálně pro CyberOne. Váží jen 500 g, přitom dokáží vyvinout točivý moment až 30 Nm. Člověk dokáže rukou, třeba při šroubování, vyvinout asi poloviční. V každé ruce udrží robot tíhu až 1,5 kg.

Umělohmotná inteligence

Poprvé se robot předvedl naživo při nedávném představení v Pekingu. Šéf společnosti Xiaomi při té příležitosti vyzdvihnul i jeho další přednosti. Třeba umělou inteligenci, která je schopna zpracovávat prostor kolem sebe. Dokáže rozpoznávat jednotlivce, jejich gesta a výrazy.

Dokonce umí poznat emoce z hlasu a rozpoznat, co se děje v okolí podle zvuků, které zachytí. Když robot usoudí, že jeho majitel je smutný, pokusí se ho utěšit. Aby sám robot mohl komunikovat se světem, má v „hlavě“ zabudovaný OLED prohnutý displej, přes který se vyjadřuje.

Video se připravuje ...

Roboti Spot v pražských Kolektorech • Zdroj: ABC

Robotika na vzestupu

V továrnách po celém světě dnes funguje spousta robotů – nejčastěji v podobě malých i velkých železných paží. Jsou ale vždy úzce specializovaní. Humanoidní roboti jsou považováni za pomyslný vrchol oboru robotiky i proto, že jsou mnohem univerzálnější.

Jejich vývojem se už dlouho zabývá třeba americká společnost Boston Dynamics, která před lety prezentovala různé koncepty vhodné třeba pro armádu. Prodává také známého robopsa Spota a dnes patří automobilce Hyundai. Japonská firma

Honda už v roce 2000 ukázala robota jménem Asimo, který např. uměl chodit po schodech nebo jednoduše zatančit. Byl vysoký 130 cm a vážil 54 kg. Honda ho až do letošního roku průběžně vylepšovala, aby zvládal stále více úkonů, třeba kopnout do míče nebo přinést a nalít nápoje.

Robotický Cyberdog s váhou 14 kg umí i nějaké ty psí kusy! •  Xiaomi

Pomoc pro seniory

Mechanická stránka je dnes už dobře zvládnutá stejně jako zdroj energie v pokročilých bateriích. Největší výzvu vidí robotici v samotném zpracování informací. Robot se musí naučit hodnotit data ze svého okolí a na jejich základě se rozhodovat o svém dalším chování. To vše vyžaduje perfektní umělou inteligenci.

Jak daleko je v tomto ohledu CyberOne zatím není úplně jasné. Podle šéfa čínského Xiaomi se ale humanoidní roboti v budoucnosti jednoznačně stanou součástí lidských životů. Budou například sloužit jako pomocníci a společníci pro seniory. Jistě ale najdou své místo třeba i v průmyslové výrobě, stavebnictví nebo veřejných pracích. Navíc technologie využité pro stavbu takových robotů pak najdou uplatnění i v dalších produktech.


Tesla Optimus:

Americký vyzyvatel pro čínský CyberOne?

Představení čínského robota CyberOne může působit jako blesk z čistého nebe. Ve skutečnosti jde o reakci na americkou společnost Tesla známého podnikatele Elona Muska. Robota jménem Tesla Bot oznámil v polovině minulého roku. Zaujal až nezvykle lidskými tvary postavy – ale pouze na nákresech. Později byl přejmenován na Tesla Optimus a jeho prototyp chce Musk ukázat už letos v září. Využít ho chce především ve svých továrnách pro výrobu aut a baterií.

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot T-HR3: Nedokonalý humanoid

Robot T-HR3: Nedokonalý humanoid

Elevate a Tiger: Chodící auta? Není problém!

Elevate a Tiger: Chodící auta? Není problém!

 

Články odjinud