Robot THeMIS: Bojovník, záchranář a zemědělec v jednom

Robot THeMIS: Bojovník, záchranář a zemědělec v jednom
Sdílej
 
Ukrajincům pomáhá ve válce robotický bojovník. Pro Rusy by to byla cenná trofej, vypsali na něj odměnu. THeMIS je záchranář a zemědělec v jednom.

Válka na Ukrajině ukazuje, že robotické drony mají v moderním válečném konfliktu nezastupitelné místo. Od letošního léta se války Ruska proti Ukrajině účastní také pozemní pásový robot THeMIS. Je ukázkovým příkladem evropské spolupráce v oblasti vědy, výzkumu a vývoje. A důkazem, že i v Evropě mohou vznikat pokročilé robotické technologie.

Robotický titán THeMIS

THeMIS, pojmenovaný po řecké bohyni zákonného pořádku, vznikl v estonské společnosti Milrem Robotics. Inženýři na něm začali pracovat už před 8 lety a na vývoji se podílely odborníci z dalších evropských států. Dodnes si robota pořídily armády 14 zemí včetně USA, Německa či Thajska. THeMIS může zastávat celou řadu užitečných funkcí a dokonce se už osvědčil v boji – Francie jej nasadila v Mali, kde urazil 1200 km v extrémně náročném počasí a v provozu byl déle jak 330 hodin.

Na dálku nebo sám za sebe

Díky velké plošině umístěné mezi dvěma pásy umí THeMIS posloužit jako evakuační vozidlo pro zraněné vojáky. Operátor ho může řídit dálkově nebo předem naprogramovat jeho pohyb podle zadaných GPS souřadnic. Za příplatek mohou programátoři dát robotovi také umělou inteligenci, takže se pak dokáže sám vyhýbat překážkám. Při výpravě do nebezpečné válečné zóny tak neriskujete další životy, jen kus železa a elektroniky.

Ve dvou se to lépe táhne

Díky modulární konstrukci lze plošinu uprostřed osadit i dalšími prvky. Kromě zraněných může převážet náklad a stát se tak třeba zásobovacím vozidlem. Když se na příslušná místa namontují senzory, stane se skvělým průzkumníkem. K tomu lze přidat ještě létající dron jako doplňkový náklad a máte před sebou nerozlučnou a hlavně extrémně efektivní průzkumnickou dvojku.

Robot zahradníkem

V neposlední řadě může nést i různé druhy zbraní. Třeba kulomety, minomety, raketomety nebo prostředky elektronického boje – rušičky, komunikační relé nebo obranné prostředky proti dronům. Kromě války dokáže THeMIS zastat důležité role i v mírových časech. Třeba jako asistent záchranářů při živelních pohromách. Taky se umí stát zemědělcem – orat nebo sázet stromy. Pravý všeuměl.

Tichý jako myš

Maximální rychlost THeMIS je 20 km/h a nosnost až 750 kg nákladu. S tím vším se vyšplhá do 30% srázu obecně mu terén nedělá moc problémů. Pohání ho hybridní pohon – dieselový spalovací motor doplněný o elektromotor. Je to vlastně něco jako pancéřovaná a vyzbrojená Toyota Prius.

Když má dost nafty, vydrží v chodu až 15 hodin. Jen na baterky může plnit úkoly až hodinu a půl. Výhoda je, že při pohybu čistě na elektřinu je THeMIS velmi tichý a nemá tak výraznou tepelnou stopu, což se hodí v bojovém nasazení. Tepelně naváděné střely si ho jen tak snadno nenajdou.

Chcete ho?

Stroj je navržen tak, aby ho bylo možné snadno transportovat letecky. Není ani nijak velký, s rozměry 240 x 200 x 115 cm se tak umí docela dobře vyhýbat nepřátelské palbě. Veškerá komunikace s robotem je zašifrovaná, aby se do něj protivník nemohl nabourat a ukrást ho nebo znehybnit. To se rozhodně hodí i v právě probíhající válce na Ukrajině. Robot THeMis by byl pro Rusy tak cennou trofejí, že na něj vypsali odměnu.


Robotický tank

Kromě systému THeMIS prodává Milrem Robotics armádám také větší robotické bojové vozidlo Type-X, které slouží jako menší tank. Měří na délku šest metrů, váží 12 tun, uveze až 4 tuny nákladu a max. rychlost je 80 km/h po silnici nebo 50 km/h v terénu. Pro vojáky funguje takový robotický tank jako cenná palebná podpora. Umožňuje jim soustředit se na plnění jiných úkolů, zatímco Type-X zaměstnává protivníka soustředěnou palbou.

Válka na Ukrajině: Co je NATO, sankce nebo neziskovka?

Válka na Ukrajině: Co je NATO, sankce nebo neziskovka?

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

Válka v hlubinách: Robotické ponorky budoucnosti

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

DroneGun Tactical: Puška proti dronům

 

Články odjinud