Stray: O kočce a robotech

Stray: O kočce a robotech
Sdílej
 
Odvážná kočka bloudí temným městem robotické budoucnosti. Nejde o horor, ale zážitek plný mňoukání, vrnění a cupování koberců.

Od chvíle, kdy byla před dvěma lety oznámena, se na Stray vzrušeně čeká. Adventura s tajemným příběhem a ztracenou kočičkou v hlavní roli? Sem s tím! Nyní Stray vyšla a máme dobrou zprávu: Je přesně tak kouzelná a roztomilá, jako jsme čekali.

Příběh vás zavede do města budoucnosti. Je v něm trochu těsno, uličky jsou často úzké tak, že kdybyste rozpažili, dotknete se domů na obou stranách. Všude svítí neony, hučí větráky a z výloh obchodů problikávají obrazovky s reklamami. A taky jsou ulice samá kaluž, takže se v nich všechno odráží a Stray je díky tomu plná barev v úchvatném prostředí.

Roboti na scéně

Stray znamená v angličtině „zbloudilý“ a často se používá pro označení toulavého domácího zvířete. A bez domova je i hrdinná kočka, se kterou cestu prožíváte. Není to žádná superčíča, opravdu jde jen o kočku, takže s ní můžete skákat, mňoukat, škrábat drápky o křeslo, případně vzít nějaký předmět do tlamy – a to je všechno.

Video se připravuje ...

Stray: Oficiální trailer na hru • Zdroj: PlayStation

Až na pár míst je Stray mírumilovná hra, která pohltí svým příběhem a záhadami neznámého města, které obývají myslící roboti. Co jsou zač? Jsme na Zemi, kde nahradily stroje člověka? Nebo jsme na druhém konci vesmíru, kde náhodou mají taky kočky? Otázky jsou zodpovídány s postupem skrz příběh a na konci hry do sebe všechno zapadne.

Skákání zdar

Koho by snad napadlo, že bude jen chodit a mňoukat na roboty, ten by se spletl. Stray je plná hádanek založených na prostoru a prostředí. Člověk by to vyřešil raz dva, otočil by klíčem, vzal za kliku a byl by v druhé místnosti. Ale kočka? Ta to musí vzít oklikou, přeskákat přes okna, balkony, bedny s větráky, sušáky na prádlo a reklamní ceduli, aby úspěšně doskočila na vyhlédnuté místo.

Ulice ve hře Stray jsou navzdory tmě plné barev •  Annapurna Interactive

Proto jsou úrovně často řešené na výšku, neběžíte jen po chodnících, ale prozkoumáváte balkony, střechy či byty ve vysoko položených patrech. A když náhodou spadnete do hlubin mezi domy, tak se nebojte – kočka nemá jen 9 životů, ale má jich rovnou neomezeně. Objevíte se poblíž místa, kde jste sklouzli, a zkusíte to znovu.

Robotický kamarád

Brzy se k vám přidá létající robůtek B-12, který začne kočku na cestách doprovázet. Funguje jako tlumočník. Je to zapotřebí. Někteří roboti se totiž kočky bojí a peláší pryč, jiní si ji naopak chtějí pohladit. Díky B-12 si s většinou z nich budete moci popovídat.

Roboti mají běžné lidské starosti, například pouliční umělec by rád na kytaru znal víc písniček, a tak mu pomůžete najít poschovávané akordy. Tyto vedlejší úkoly krásně doplňují příběh celého města.

Video se připravuje ...

Jak se hraje Stray • Zdroj: PlayStation

Kočičí hra

Dostane se i na akci. Buď vás ohrožují hlídací drony, přes které se budete muset proplížit, nebo podivní brouci Zurkové. Ti útočí v hejnech, takže okolo nich musí číča proběhnout a pelášit pryč nebo použít paprsek z B-12 (po použití je nutné ho dobíjet).

Stray: Normální kočka v nenormálním světě •  Annapurna Interactive

Ani drony ani Zurkové nepředstavují těžkou výzvu, spíše obohacují hratelnost a na chvilku mění tempo hry. Hrát za kočku je nevšední zážitek a my vám ho doporučujeme. Příběh je zhruba na pět hodin, pokud prošmejdíte každý kout mapy, tak si ještě tři hodiny připočtěte. To ale nevadí, protože si užijete dílo, jaké jste ještě nehráli.


Annapurna Interactive

Autoři hry z francouzského BlueTwelve Studio jsou tak malý a nezávislý tým, že nemají ani vlastní web. Vydavatelství Annapurna Interactive je ale jiná liga. Vydali například oceňovanou Gone Home, vesmírnou Outer Wilds či dechberoucí Journey. Zastupují malá vývojářská studia a zaměřují se na nezávislé hry, pro které jsou typické zajímavý svět, netradiční postavy a důraz na příběh.

Top hry najdete tady:

Videohry v ABC: Mario Strikers, TMNT: Shredder’s Revenge, Star Wars: KOTOR II, Diablo Immortal

Videohry v ABC: Mario Strikers, TMNT: Shredder’s Revenge, Star Wars: KOTOR II, Diablo Immortal

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

Videohry v ABC: Klonoa Phantasy Reverie Series a Endling

Videohry v ABC: Klonoa Phantasy Reverie Series a Endling

 

Články odjinud