Do mrazu i do boje: Nejdrsnější elektronika na světě

Do mrazu i do boje: Nejdrsnější elektronika na světě
Sdílej
 
Štve vás, že je na vašem mobilu hned vidět každý škrábanec a ťuknutí? Ukážeme vám zařízení, která přežijí i v těch nejextrémnějších podmínkách.

 

Nové terénní písíčko – Dell Latitude 14 Rugged Extreme

Nejnovější přírůstek do rodiny odolných notebooků. Má dotykový displej, který můžete ovládat i v tlustých pracovních rukavicích a grafiku GeForce. Jak se osvědčí, to uvidíme. V těchto dnech by se měl teprve začít prodávat. Starší modely od Dellu do náročných podmínek se nemohly rovnat s nezničitelnými Panasonicy, ale jelikož o ten nový projevila velký zájem americká armáda, věříme, že se Dell v tvrdých podmínkách přeci jen prosadí.

 

Počítač do jaderné války – Panasonic Toughbook 31

Panasonic už dlouho vyrábí notebooky do náročných podmínek. Současnou špičku představuje model Toughbook 31 s obalem ze slitiny hořčíku a hliníku. Poradí si s vodou, prachem, bahnem i pískem. Funguje v extrémních teplotách od –50 do 90 ºC. Měl by bezpečně přežít pád z výšky 180 cm. Firma to doložila v zajímavém testu: Přivázala ho řetězem za motokáru a nechala protáhnout po motokrosové trati. Přežil. Britská armáda pro změnu testovala jeho schopnost překonávat teplotní rozdíly na Antarktidě. Nezmrzl. Kromě odolného vnějšku nabízí notebook i solidní parametry: Třináctipalcový displej, procesor Intel Core i5, 4 GB RAM a až 21 hodin provozu na jedno nabití.

Přibližná cena: 60 000 Kč

 

 

No jo, jenže co když se seknou okna? •  archiv

Mobil pro akčního hrdinu – Nautiz X1

Model X1 od švédské firmy Nautiz je tím nejdrsnějším smartphonem na světě. Jako první splňuje přísný standard americké armády pro polní výbavu. Je vodotěsný, dokonale prachuvzdorný a neselže v mrazu ani pouštní výhni. Běží na platformě Android a kromě všemožných aplikací nabízí GPS, elektronický kompas či LED svítilnu. Nechybí ani 5Mpix fotoaparát. Displej je viditelný i na ostrém slunci a chrání ho odolné sklo Gorilla Glass. Nautiz X1 ukrývá na dvoujádrový procesor, 1 GB RAM paměť a váží jen 180 gramů. Zařízení Nautiz v současnosti používají vojáci NATO na misích v Afghánistánu a Iráku.

Přibližná cena: 18 000 Kč

 

Strojek pro potápěče – Oris ProDiver Pointer Moon

Firma Oris je tradiční švýcarský výrobce mechanických hodinek (tedy natahovacích, bez baterie). Nedávno představil unikátní model pro potápěče: První mechanické hodinky na světě, které ukazují kolísání přílivu a odlivu podle fází Měsíce. To je pro profesionální potápěče zásadní údaj, jelikož v některých dnech v měsíci jsou mořské proudy podstatně silnější a tedy nebezpečnější. Hodiny Oris ukazují aktuální stav díky symbolům na vnitřní straně ciferníku. Kromě toho mají heliový ventil pro vyrovnávání tlaku a jsou vodotěsné až do 1 000 metrů, tedy bezmála dvakrát více, než se kdy člověk potopil.

Přibližná cena: 75 000 Kč

 

 

Tak schválně •  archiv

Nezničitelný tablet – Xplore XC6 DMSR

Značka Xplore o sobě tvrdí, že vyrábí nejdrsnější tablety na světě. Když vidíme jejich vlajkový model, nemáme důvod jim nevěřit. Má podobné parametry jako notebook Panasonic nebo smartphone Nautiz X1 – a dokonce ještě o fous lepší. Je zcela odolný proti prachu a písku, vodotěsný a testovaný na pády ze dvou metrů. Běží na procesoru Intel Core i5, má 4 GB RAM paměti a váží 2,4 kg. Doporučené použití? Armáda, policie, doly či ropné vrty.

Přibližná cena: 110 000 Kč

 

Foťák plný adrenalinu – Olympus Tough TG-3

Každý velký výrobce fotoaparátů má vlastní odolnou řadu kompaktů do náročných podmínek. V současnosti má nejlepší parametry model TG-3 od japonské firmy Olympus. Je vodotěsný do 15 metrů, odolný proti pádu z 2 metrů a unese stokilové závaží, takže ho můžete bez obav zasednout. Jeho schopnosti loni otestoval i horolezec Jučiro Miura, když s ním zdolal a nafotil výhled z Mount Everestu.

Přibližná cena: 11 000 Kč



Toughbook: Hardware do EXTRÉMŮ

Toughbook: Hardware do EXTRÉMŮ

Operační systémy: Sestro? Podejte mi Windows!

Operační systémy: Sestro? Podejte mi Windows!

Vyzkoušeli jsme: Nejlepší tablety (nejen) pod lavici

Vyzkoušeli jsme: Nejlepší tablety (nejen) pod lavici

Klíčová slova:
komp, armada, hardware
 

Články odjinud