Voják nové generace: Jak funguje bojový systém Gladius

Voják nové generace: Jak funguje bojový systém Gladius
Sdílej
 
Německá armáda představila nový systém bojové výzbroje. Digitální technika a moderní komunikační nástroje se  blíží představám o válce ze sci-fi filmů.

 

Na kolik přijde výbava vojáka budoucnosti?

Na kolik přijde výbava vojáka budoucnosti?

 

 

1. Srdcem celého systému je počítač, který řídí všechny přístroje, senzory a navigační systém. Běží na operačním systému Linux a ovládá se pomocí zabudovaného displeje. Baterie vydrží 24 hodin a dají se dobíjet ve vojenských vozidlech.

2. Multifunkční přilba obsahuje digitální kompas a ultralehká sluchátka s mikrofonem, které automaticky filtrují hluk. Čilá komunikace mezi členy týmu je pro bezpečný postup v moderní armádě nezbytná.

3. Unikátní součástí je displej s rozšířenou realitou. Vojáci si na něm mohou promítat mapy, kontrolovat pozici ostatních členů týmu, ovládat noční vizi nebo se bleskově varovat o hrozícím nebezpečí. Zatímco současní američtí vojáci mají takováto data na smartphonech, systém Gladius umožňuje mít vše potřebné neustále na očích.

4. Univerzální zbraní je útočná puška Heckler & Koch G36. Nabízí široké možnosti úprav (na obrázku s přídavným granátometem). Zbraně mají na rukojeti zabudované ovládání vysílačky, aby mohli být vojáci neustále ve střehu.

5. Protimateriálová puška Barrett G82 vypadá na první pohled jako ostřelovačka. Používá však účinnější munici, a přestože se dá použít i jako snajpr, díky své průraznosti slouží hlavně ke zneškodňování ozbrojené techniky.

6. Kulomet H&K MG4 zajišťuje rychlou a nebezpečnou palebnou sílu až na vzdálenost jednoho kilometru. Na obrázku je navíc obohacen o infračervený hledáček, který odhalí skryté nepřátele podle tělesného tepla.

7. Uniforma se skládá ze čtyř funkčních vrstev, takže je možné ji používat za jakéhokoli počasí. Přidáním či odebráním jednotlivých vrstev dokáže udržet člověka v suchu a teple v teplotách od –32 do +45 °C. Podle potřeby pak lze uniformu vyplňovat ochrannými pláty.

 

 

Kamikadze letouny ve výzbroji USA

Kamikadze letouny ve výzbroji USA

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Komiks Bitevní pole: Válka je mrcha

Americká armáda chce porazit noční můry

Americká armáda chce porazit noční můry

Klíčová slova:
vojak, armada, valka
 

Články odjinud