Doba robotická: Robot z večerky i pošty

Doba robotická: Robot z večerky i pošty
Sdílej
 
Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička? Jak se dozvíte ve vánočním dvojčísle časopisu ABC, v Japonsku začínají v obchodech pracovat roboti, které řídí na dálku lidé. A nejen v zemi vycházejícího slunce se dnes potkáte na veřejnosti s roboty. Jeden pracuje třeba i v Praze v centru Cyberdog.

 

Tokijská společnost Telexistence vyvinula unikátního pracovního robota. Nese jméno Model-T podle legendárního automobilu značky Ford, se světem motorů a karoserií ale nemá nic společného. Jedná se o torzo vybavené hlavou plnou kamer, senzorů a dvojicí šikovných rukou, které mají za úkol pomáhat s každodenními úkoly v obchodech.

Roboty Model-T nasazují do provozu v největších japonských řetězcích potravin FamilyMart. Za úkol mají doplňovat zboží do regálů. Více se o jejich fungování  dozvíte v časopisu ABC č. 25-26/2020 (tady koupíte ábíčko online).

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot z večerky: Technologie budoucnosti, nebo slepá ulička?

Robot Tally

Pozadu nejsou ani za velkou louží. Americká laboratoř Simbe Robotics třeba nedávno představila třetí generaci robota Tally. Jeho prací je projíždět uličkami supermarketů a kontrolovat zásoby v regálech. Upozorňuje na chybějící zboží a dokáže zákazníkům i poradit, kde hledat, co zrovna potřebují. 

Doba robotická

Roboti dnes už běžně pracují např. ve výrobních linkách v továrnách na auta a elektroniku. Postupně ale pronikají i na veřejnost. Třeba roboti společnosti Starship rozvážejí jídlo a pití ve školních kampusech nebo ve velkých firmách po světě. Začlenění robotů do běžného života výrazně posunul dopředu letošní pandemický rok. Ve zmíněném Japonsku například začali roboti kvůli riziku šíření viru rozvážet i poštu.

Cyberdog v Praze

U nás můžete pod pokličku robotické budoucnosti nahlédnout v technologicko-informačním centru Cyberdog, za kterým stojí výtvarník a sochař David Černý. Cyberdog najdete na pěší zóně u stanice pražského metra Nové Butovice.

A co vás tam čeká? Robotickou vinárnu sice ocení spíše vaši rodiče, ale rozhodně stojí za vidění, jak to funguje. V centru si navíc můžete popovídat s osobní asistentkou od Amazonu Alexou a dozvědět se novinky ze světa technologií.

Aktuální informace tady vysílají pomocí projekce, kterou je možné sledovat jak z venkovních, tak i vnitřních prostor.

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Robotické ruce: Kde všude pomáhají?

Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon

Lidská tvář umělé inteligence se jmenuje Neon

Oblek pro superhrdiny: Těžkotonážní exoskelet Guardian XO

Oblek pro superhrdiny: Těžkotonážní exoskelet Guardian XO

 

Články odjinud