Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?

Roboti z Bostonu vyrážejí: Je lidstvo připraveno?
Sdílej
 
Roboti americké firmy Boston Dynamics jsou oblíbenou senzací na internetu a teď jsou poprvé připraveni opustit laboratoře. Budeme ale vědět co s nimi?

 

Většina dnešních robotů není nijak pěkná na pohled. Jsou to často jen velké a nepohyblivé stroje slouží k mechanické práci. Chlubit se můžou hlavně přednastavenými procesy, díky kterým zvládají například třídit materiál nebo se pohybovat po předem vyznačených cestách. Podobně jsou na tom roboti i v dalších oborech, například v autovýrobě. Zde mají za úkol především mechanickou stále se opakující práci při sestavování vozů. Ve zdravotnictví pak částečně robotické přístroje pomáhají při operacích. Slouží také jako protézy umožňující lidem chodit nebo používat ruce.

Roboti mezi lidmi

Několik málo firem ale míří vlastní cestou a mají ambiciózní plány: Jejich roboty bude možné vidět v blízké budoucnosti v ulicích a budou mít některé rysy podobné například zvířatům nebo lidem. A především budou schopni samostatně fungovat. To je vidět na robotovi od Boston Dynamics jménem Big Dog (Velký pes), který má končetiny opravdu ohebné jako zvíře. Vybavený je navíc také mechanickým ramenem, kterým si dokáže sám otevřít dveře. Skupinka takových robopsů pak zvládne hravě odtáhnout například nákladní vůz. Big Dog má být prvním robotem svého druhu nabízeným veřejnosti.

Robot od Boston Dynamics jménem Big Dog má končetiny ohebné jako zvíře •  Boston Dynamics

Anymal lidstvu na dosah

Robot Anymal od švýcarské firma Robotic Systems Lab si ale také zvládne otevřít dveře, přivolat výtah nebo sbírat odpadky díky pohyblivému ramenu umístěnému na čtyřnohé konstrukci. Podobně jako bostonský sourozenec, i švýcarský robot bude v blízké budoucnosti směřovat z laboratoří na volný trh. Podle samotných autorů by měl být ideálním pomocníkem při inspekcích na nebezpečných místech nebo mapování nedostupného terénu.

Robot Anymal bude spolu se Spotem od Boston Dynamics prvním volně dostupným robotem svého druhu, u kterého se v budoucnosti očekává především pomoc při krizových situacích u záchranných složek •  Anymal

Dlouhá robotova cesta

Roboti dnes sice dokáží vyřešit drobné problémy, překonávat překážky a stávají se například neocenitelnými v situacích, kdy je potřeba dostat se do míst člověku nebezpečným. Třeba v dolech mohou hledat přeživší. Právě v této oblasti mají samostatně se pohybující a přemýšlející roboti největší šanci najít uplatnění. 

Jak nabít robota

Problémem všech samostatně se pohybujících robotů je ovšem nutnost vlastního zdroje energie – baterie. Je tak nutné mít stále k dispozici připravené a nabité roboty, kteří budou schopni fungovat, zatímco se ostatní budou dobíjet. S tím je spojená i vysoká cena za každý kus, která překoná výdaje za mechanického pomocníka a člověka dohromady. Dovolit si tedy čtyřnohého pohyblivého robota bude velký luxus, se kterým bude navíc těžké efektivně naložit.

Robotizace se dnes týká především automatizovaných skladů a odvětví průmyslu, kde robotická ramena pomáhají při výrobě součástek nebo organizaci skladů •  iStock

Opravdu nám usnadňují život?

Výborná pohyblivost je skvělým začátkem, ale sama o sobě nestačí. Roboti, kteří jsou do průmyslu v dnešní době zaváděni, sice zvládají dělat často těžkou manuální práci na místo člověka, stále ale lidi potřebují, aby se o ně postarali. Často tak ve výsledku práce naopak přidávají. Drahého a na údržbu náročného robota je pak velmi těžké jednoduše nahradit. Pokusy z výrobního průmyslu ukazují, že bez lidí se roboti neobejdou, zatímco lidé bez nich fungovali dlouho.

Budoucnost robotů

I když budí Big Dog nebo Anymal velké naděje, budou patrně jen mezistupněm ve vývoji robotických pomocníků. Největší naděje se tak upínají k menším variantám těchto čtyřnohých robotů, kteří budou sloužit především jako odrazový můstek pro další vývoj, na kterém by se mohli podílet i sami uživatelé se svými nápady.

Robot T-HR3: Nedokonalý humanoid

Robot T-HR3: Nedokonalý humanoid

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Skutečný Terminátor: Zničí nás superpočítače?

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

Robot v pražském podzemí: Slavný Spot mapuje kolektory hlavního města

 

Články odjinud