Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko

Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko
Sdílej
 
Firma Sarcos Robotics patří k nejstarším a nejvýznamnějším průkopníkům exoskeletů. Vyvíjí je už déle než 20 let, kdy začala tuto technologii rozvíjet ve spolupráci s americkou armádou a agenturou pro výzkumné obranné projekty DARPA. Dnes už Sarcos funguje jako samostatná laboratoř zaměřená nejen na vojáky, ale i na civilní využití. Nedávno představila novinku. Guardian je těžkotonážní exoskelet, s nímž budete zvedat desítky kil jako peříčko.

 

Nejnovější exoskelet z produkce Sarcos se jmenuje Guardian XO a jde o první celotělový oblek na baterii. Dokáže uzvednout až 90 kg nákladu. Spojuje přitom vlastní sílu s tou vaší a i slabocha promění na superhrdinu. Samotný Sarcos uvádí, že nositel má pocit, že zvedá dvacetinásobně nižší váhu. Padesátikilový pytel brambor tak bude s exoskeletem pocitově stejně těžký, jako když bez něj vezmete do ruky dvoulitrovou láhev limonády.

Jedním prstem jako superhrdina

Exoskelet není těžké nasadit ani sundat. Oblečení trvá méně než 30 vteřin a okamžitě se v něm můžete přirozeně pohybovat. Citlivé senzory a soustavy motorů kopírují vaše pohyby do obleku v řádu milisekund. Na letošním veletrhu elektroniky CES v Las Vegas si ho mohli návštěvníci vyzkoušet na vlastní kůži. Stačilo, aby pohnuli prstem a Guardian XO bez námahy zvedl 23 kilo těžký kufr.

Exoskelety: Obleky pro supersílu

Exoskelety: Obleky pro supersílu

Exoskelet bez omezení

V případě, že máte oblek na sobě a potřebujete si uvolnit ruce, třeba kvůli otevření dveří nebo zvednutí telefonu, přepne se exoskelet do "hands-free" režimu. I když zrovna ponesete těžké břemeno, robotické ruce ho podrží do chvíle, než budete mít ty své opět k dispozici pro ovládání obleku. Oblek funguje na elektřinu a pohání ho baterie. Na jedno nabití zvládne pracovat až osm hodin. V případě delších směn lze baterie během provozu snadno vyndat a vyměnit ji za plně nabitou.

Exoskelet Guardian XO reaguje okamžitě na vaše pohyby •  Sarcos Robotics

Stokilový oblek

Včasná výměna je důležitá i kvůli bezpečnosti. Exoskelet není zrovna peříčko. Bez baterie váží 113 kg, a kdyby se vypnul uprostřed chodu, mohl by nositele kvůli své vysoké hmotnosti zranit. Má proto zabudovaných systém varování a bezpečné deaktivace. Nejprve vás několikrát upozorní, že je čas skončit se siláctvím a vydat se do nabíječky. Pokud budete varování ignorovat, na poslední chvíli automaticky poklesne a lehne si na záda. Díky tomu nehrozí, že byste najednou museli na svém těle poctít plnou váhu obleku.

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Skutečný Iron Man: Létá a je neprůstřelný

Guardian poprvé ve službě

První exoskelety v tuto chvíli putují k technikům a zásobovačům americké armády. Kromě nich si je také vyzkouší pracovníci aerolinky Delta, kteří na letištích překládají těžká zavazadla a speciální náklady. Jelikož je exoskelet žhavou novinkou, odpovídá tomu i cenovka. Guardian XO si nelze koupit, pouze půjčit. Roční pronájem jednoho obleku stojí zhruba dva miliony korun. Pokud ale dokáže zajistit, že jeden člověk zvládne s lehkostí zastat práci za tři nebo si dokonce vystačí s exoskeletem tam, kde dosud musely těžké náklady převážet auta a vozíky, může být jeho půjčení pro spoustu firem výhodné i za tuhle cenu.

Exoskelety Guardian XO vznikly díky vojenskému výzkumu •  Sarcos Robotics

Fitness exoskelet

Také společnost Samsung vyvíjí vlastní exoskelet zvaný G.E.M.S. Poprvé ho představila už před rokem, nyní se ale rozhodla vyvinout novou variantu. Ta bude sloužit výhradně jako cvičební pomůcka. Jelikož exoskelet nemusí v pohybu jen asistovat, ale také ho ztěžovat, může fungovat jako výborná náhrada činek a strojů v posilovně. Tvůrci ho navíc propojili s virtuální realitou. Nasadíte si brýle a před vámi se objeví digitální instruktorka, která vám bude předcvičovat a sledovat váš pokrok.

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Armádní exoskelety: Zbroj pro 21. století

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

Neuralink: Implantát Elona Muska přenese digitální svět přímo do mozku

 

Články odjinud