Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti
Sdílej
 
Co vznikne, když spojíte začínající filmové studio, oblíbeného Iron Mana a ambiciózní plány na filmový supertým se staromódním posledním skautem? Výzva... Cool Captain America. Z klasické, skoro trapné, postavy s mizerným potenciálem zaujmout v dnešním komplikovaném světě se stal jedním z nejslavnějších a nejoblíbenějších filmových superhrdinů. Captain America porazil hrozící trapas, ale co s ním teď bude?

 

Captain America bojuje už více než 70 let za lepší svět. Někdy to vypadá, že marně. Všude, kam se člověk podívá, je něco špatně. Asi i proto jsme si oblíbili nedokonalé antihrdiny s kufrem plných vlastních problémů. V tak drsném a temném prostředí působí poslední skaut a symbol už neexistujících starých ideálů jako vzlyk do tmy. Captain America je sice v některých ohledech staromódní klasický hrdina, jenže NIKDY nevzlyká. Nikdy se nevzdává. A rychle se snaží dohnat, co zaspal - od prvního přistání člověka na Měsíci po Nirvanu.

První Avenger

Patří k nejdůležitějším hrdinům filmového vesmíru studia Marvel. Captain America je hlavní postavou sedmi filmů a krátce se objevil v dalších čtyřech. Ale před kamerou se poprvé představil v černobílém seriálu z roku 1944. Tato dobrodružná podívaná nezadržitelně zestárla a víc než superhrdinský epos připomíná něco pro pamětníky (všech 17 dílů se dá najít na YouTube). Přesto vypadá méně legračněji než pozdější televizní filmy z roku 1979, ve kterých se titulní hrdina prohání na vlastenecky vymalované motorce. A mnohem lépe než než béčkový propadák z roku 1990!

Když necháme stranou několik desítek různých animáků, ještě na začátku 21. století to vypadalo, že filmový Captain America zamířil do důchodu. Ikonického komiksového hrdinu zachránilo až studio Marvel. Díky ambicióznímu plánu natočit čtyři samostatné superhrdinské filmy plus pátý společný se do kin postupně dostal Iron Man, Hulk, Thor… a až jako úplně poslední Captain America.

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Filmoví superhrdinové: Iron Man mohl být propadák, konec Avengers i studia Marvel

Facka pro Hitlera

Je jedním z nejstarších superhrdinů - obrazně i doslova. Postava Captaina Ameriky vznikla v roce 1941. Komiksoví autoři Joe Simon a Jack Kirby ji vymysleli jako reakci na agresivní vojenskou rozpínavost nacistického Německa. V době, kdy se Spojené státy americké zdráhaly přímo zapojit do druhé světové války, už na titulní stránce prvního čísla vlastní nové série Captain America vlepil facku Adolfu Hitlerovi.

Captain America se jmenuje Steve Rogers. Původně slabého neduživého chlapce přijme armáda jedině jako pokusného králíka. Ale díky speciálnímu séru se z něj stává supervoják s maximálními fyzickými i psychickými schopnostmi. „Celou Olympiádu by zadupal do země. Zvítězil by v jakékoliv olympijské disciplíně. Skáče výše, běží rychleji, uzvedne více než ostatní, ale není nezranitelný. Není dokonalý, ani nezničitelný,” popisuje superhrdinu Chris Evans, který si zahrál Captaina Ameriku ve všech filmech studia Marvel.

Captain America se střetl s Adolfem Hitlerem na obálce prvního čísla komiksové série •  Marvel Comics

Nepostradatelný Kapitán

První díl marvelovské série s Captainem Amerikou má samostatný děj, který se odehrává o několik desetiletí dříve než ostatní filmy. Skoro, jako by se ve studiu snažili pojistit, aby se bez Kapitána mohli do budoucna obejít, kdyby to nevyšlo. Ale i když se svět od druhé světové války hodně změnil, ono to vyšlo. Captain America není navzdory svému jménu výhradním symbolem Ameriky. Ať už se na něj díváte z jakéhokoliv koutu světa, Captain America je symbolem boje za svobodu, proti tyranii.

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Filmoví superhrdinové: Harley Quinn je víc než sebevražedný Joker nebo Deadpoool v sukních

Není tak naivním hrdinou, jak to na začátku vypadá. Postupně nahlédne za oponu utkanou z přetvářky a prázdných slibů. Po sedmdesáti letech u ledu, kde skončil v závěru prvního filmu, se snaží vyrovnat s moderním světem a s tím, že skoro každý, koho znal, už zemřel (Avengers). Postupně se stává plnohodnotným vůdcem týmu (Avengers: Age of Ultron). Začne si dávat pozor, aby ho cizí lidé nevyužívali pro vlastní prospěch (Captain America: Návrat prvního Avengera, Captain America: Občanská válka). Pevně stojí za tím, čemu věří, i když to znamená upadnout v nemilost (Avengers: Infinity War). Bojuje za slabší a nepřestane ani tváří v tvář hrozící porážce. Protože jinak to nejde (Avengers: Endgame).

Captain America v pokračování Návrat prvního Avengera •  Marvel Studios

Skutečný Captain America

Pohled filmového Captaina Ameriky na svět je stejně trefný jako jeho štít namířený na bradu nějakého zloducha. Tento „staromódní” hrdina se stal nedílnou součástí filmového vesmíru Marvelu i díky tomu, jak dobře se povedlo obsadit herce do jeho role. Najít toho pravého přitom nebylo jednoduché. Šéf producent Kevin Feige prozradil, že měl obavy, aby se to vůbec povedlo. Volba nakonec padla na Chrise Evanse, který si několik let před založením studia Marvel zahrál úplně jiného superhrdinu ve dvou filmech s Fantastickou čtyřkou.

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Uvěřit, že Chris Evans dlouho váhal roli přijmout, je dnes těžké nejen kvůli tomu, jak moc je ve filmech dobrý. Šéf studia Marvel říká, že Evans je stejný jako Captain America i v zákulisí. Na Twitteru prosazuje stejné ideály, vyvrací lži a necouvne ani před nejhlasitějšími protivníky. Opírá se přitom o fakta a seběvědomí superhrdiny. Kvůli Návratu prvního Avengera trénoval parkour, brazilské jiu-jitsu, karate, box, kickbox a gymnastiku a nakonec proměnil klasického hrdinu na moderního bojovníka.

Zaslouží si obdiv… a naši lítost, že po skoro deseti letech už s rolí končí. Jestli si pro nás studio Marvel nenachystalo nějaké nečekané překvapení, Captain America předal svůj ikonický štít mladší generaci - sledujte připravovaný seriál Falcon a Winter Soldier, ve kterém se seznámíme s novou verzí Kapitána Ameriky. Ale i když už Evansova superhrdinu neuvidíme v žádném novém filmu ani seriálu, tohle je jisté:

Captain America to nikdy nevzdal.

Nejlepší scéna: “Avengers! Do boje…”

Captain America, Iron Man a Thor stojí bok po boku proti neuvěřitelně silnému zloduchovi. Thanos je všechny srazí na kolena. Captain America je z těch tří „papírově” nejslabší, ale jako jediný znovu vstane. Ozbrojí se kladivem Mjolnir, které do té doby uzvedl jen Thor, protože nikdo jiný toho nebyl hoden, a tvrdě udeří. I když opět končí na kolenou, znovu vstane. Se zbytky rozdrceného štítu, tváří v tvář zdánlivě neporazitelnému protivníkovi i celé jeho armádě čelí nepředstavitelné přesile a nevyhnutelné porážce. Je pomlácený, ale nikdy poražený… a pak konečně dorazí posily, postaví se za něj a Captain America poprvé za deset let a skoro stejné množství filmů vysloví slavný povel: „Avengers! Do boje…”

Filmy: Captain America: První Avenger (2011), Avengers (2012), Captain America: Návrat prvního Avengera (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Captain America: Občanská válka (2016), Avengers: Infinity War (2018), Avengers: Endgame (2019)

Marvel odhalil budoucnost Avengers

Marvel odhalil budoucnost Avengers

Evoluce superhrdiny: Jak se měnil Captain America?

Evoluce superhrdiny: Jak se měnil Captain America?

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

Evoluce Batmana: Tváře Temného rytíře

 

Články odjinud