Captain America: 70 let v akci

Captain America: 70 let v akci
Sdílej
 
Máte problém s nacisty? Komunisty? Emzáky? Volejte Kapitána Ameriku!

 

 

Spider-Man, Wolverine, Iron Man, Hulk anebo profesor X. Všechno to jsou komiksové postavy vlastněné vydavatelským domem Marvel a všechny mají něco společného. Jde o superhrdiny, to je pravda, ale hlavně jsou všichni na evropské půdě slavnější než Captain  America, tedy Kapitán Amerika. Jak už je jasné z jeho pojmenování, jde o chlapíka, který se cítí nejvíc doma právě ve Spojených státech. Přitom to ale byla druhá světová válka v Evropě, díky které začal před více jak sedmdesáti lety vyprávět své příběhy v komiksových sešitech.

Zrozen z druhé světové

Autoři amerických komiksů měli ve zvyku vymýšlet dobrodružství svých hrdinů podle toho, co se právě dělo ve světě. Nejinak tomu bylo u Kapitána Ameriky. V prvním sešitě bojuje po boku Spojenců proti nacistům a dokonce dá přes ústa Adolfu Hitlerovi. Joe Simon, který postavu i dobrodružství vymyslel, při psaní sledoval události v Evropě a cítil potřebu nacistické běsnění pořádně zkritizovat. Úspěch byl veliký. Komiks se začal vozit i na frontu a jen prvního čísla se prodalo přes milion kopií.

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Filmoví superhrdinové: Captain America dal facku Hitlerovi i vlastní smrti

Životopis hrdiny

Stejně jako se Batman jmenuje Bruce Wayne a Iron Man Tony Stark, tak Kapitán Amerika nosí občanské jméno Steven Rogers. Narodil se v New Yorku roku 1920, a když se Spojené státy rozhodly vstoupit do války, chtěl se nechat naverbovat. Jenže byl slabý, neduživý a o takové armáda nestála. Na každý problém ale někde čeká řešení. Rogers ho našel v experimentálním programu generála Phillipse, který se s pomocí speciálních látek snažil vytvořit dokonalého válečníka. Pokusy na Rogersovi byly úspěšné a z laboratoře místo chcípáčka vypochodoval supervoják Captain America. Oblečený do kombinézy s americkými barvami a s ohromným kulatým štítem v ruce. Ten používá nejen na obranu, ale také jako útočný disk, který se po vržení vrací zpět jako bumerang.  

V Návratu prvního Avengera se Kapitán Amerika musí poprat s bývalým spolubojovníkem z druhé světové války Buckym, který zemřel jen zdánlivě a nyní se vrací jako silný protivník •  Falcon

 

Zničí je všechny

Jiní superhrdinové umí létat, stávají se neviditelnými, z očí vysílají laserové paprsky nebo dělají jiná nadpřirozená alotria. Neochvějně (pro někoho, jako je věčně Ironický iron Man, až protivně) čestný a vlastenecký Kapitán Amerika ale spoléhá především na svoji sílu, reflexy a taktické uvažování. S jejich pomocí bojoval proti nacistům, a když válka skončila, vydal se v komiksových sešitech na válečné tažení proti komunistům. A pak proti teroristům. A mimozemšťanům. A vůbec všemu, co lidem ubližuje.

Jeden vesmír, spousta příběhů

Kromě komiksů se Kapitán Amerika objevuje i v animovaných a hraných filmech. V tom posledním s podtitulem Návrat prvního Avengera jej hraje Chris Evans. Není to pro něj nová role: S kulatým štítem pobíhal již roku 2011 ve filmu První Avenger a objevil se samozřejmě i v Avengers, kde společně s ostatními superhrdiny čelil invazi z jiné dimenze. Naposledy jste ho v kostýmu Kapitána Ameriky mohli vidět na pár sekund v Thor: Temný svět.

Zmíněné filmy, ale také snímky Iron Man anebo Hulk, se odehrávají v jednom a tom samém vesmíru a superhrdinové jsou zastřešení organizací S.H.I.E.L.D., která bojuje proti nepřátelům z cizího světa.

 

Kapitán do důchodu nejde •  ABC

 

 

Captain America versus Master Chief z HALO? Řádná bitka!!!

Captain America versus Master Chief z HALO? Řádná bitka!!!

Captain America změří síly s Batmanem a Supermanem

Captain America změří síly s Batmanem a Supermanem

Marvel má rozplánované filmy až do roku 2028: Jenže jaké?

Marvel má rozplánované filmy až do roku 2028: Jenže jaké?

Klíčová slova:
marvel, Captain America
 

Články odjinud