Druhý film Captaina Ameriky: Jízda, na kterou nemá ani Iron Man

Druhý film Captaina Ameriky: Jízda, na kterou nemá ani Iron Man
Sdílej
 
Po Avengers, třetím Iron Manovi a druhém Thorovi přichází nový film s Captainem Amerikou. A možná je nejlepší...



O čem to je?

Když už Steve Rogers aka Captain America s kámoši z Avengers zachránil New York a logicky i svět před emzáky a proradným Lokim, stáhl se do ústraní. Cap potřeboval zapracovat na pochopení nové doby, do které se probudil. Jenže pak někdo spáchal atentát na Nicka Furyho.

Organizace S. H. I. E. L. D. je pod útokem a dost možná ji nepřítel dokonce ovládá. Captain společně s Black Widow a novým spojencem Falconem netuší, komu můžou věřit. Jedno je ale jisté – nakopou hodně nepřátel, utrousí hodně hlášek a vyhodí hodně věcí do vzduchu.

Co je za tím?

Nový Captain America má v originále podtitul Winter Soldier – Zimní voják. Pokud se jen trochu orientujete v komiksech, je vám jasné, odkud vítr vane. Ano, krom jiného se Steve bude muset postavit dávnému spojenci, kterému nepřítel vymyl mozek a učinil z něj obávaného zabijáka. Jinými slovy: filmaři si vzali na paškál geniální komiksovou předlohu od Eda Brubakera. Té jsme se věnovali i na webu abicko.cz a jen mezi náma: moc lepších superhrdinských komiksů u nás nevyšlo... (podívejte se tady).


Kdo jde s kůží na trh?

Ve studiu Marvel pokračují v tradici a režisérský post neobsadila žádná velká jména. Režiséři Anthony a Joe Russo si udělali jméno hlavně na televizních seriálech. A nebyla to žádné fenomény. Takže je hodně milým překvapením, jak zvládají velké hvězdy, ještě větší rozpočet a úplně největší triky. Nový Captain America je v jejich podání přehlídka toho, jak má vypadat moderní popkornová akční zábava plná hlášek a výbuchů.

S čím se vytáhnout?

První filmový Captain America byl velmi příjemným retrem. Na jeho konci však byla jedna zásadní otázka: A co chtějí filmaři dělat ve dvojce, která se bude odehrávat v současnosti? Odpověď je, že citlivě vykradli zmíněný Brubakerův komiks. Ten si hodně vyhrál s tím, že Steva vykreslil jako světem unaveného hrdinu, který moc dobře ví, jak moc je mimo, jak moc se do nové doby nehodí. A jak moc potřebuje pevné body v podobě přátel.




Takže když se toto přátelství zpochybní, když se ukáže, že v jeho adoptivní „rodině“ je zrádce, že dávný přítel je zabiják... No, z nejmilejšího marvelovského hrdiny se najednou stává hodně temný příběh, za který by se nestyděli ani v Gothamu.

Vedle skvělých akčních scén tak nový film boduje především skutečně rozvinutými vztahy mezi postavami. Což ovšem platí především o začátku. Konec je tradiční adrenalinová jízda, o které si třeba poslední Iron Man může nechat jen zdát.

Je něco podobného?

Samozřejmě všechny ostatní marvelovky nebo seriál Agents of S.H.I.E.L.D. Ovšem svým pojetím hrdiny a problémy, které musí řešit, se film hodně blíží především komiksům. Hlavně těm od Brubakera. Ty u nás vyšly ve třech omnibusech a dát jim sto procent je prostě málo. Právě jejich genialita je také tím, co nám brání dát Návratu prvního Avengera plnou pálku.

 

90 %

 

+ Potemnělá atmosféra, skvělé akční scény a vůbec napínavé od začátku do konce

- Komiksy jsou ještě o něco lepší a film se v druhé polovině změní v další Avengers

 

Captain America: Návrat prvního Avengera

Režie: Anthopny a Joe Russo

USA 2014, 136 min

http://marvel.com/captainamerica

 

 

Soutěž o 30 cen k filmu Capitain America!

Soutěž o 30 cen k filmu Capitain America!

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

Skvělá upoutávka a plakát k filmu Captain America: Návrat prvního Avengera

Skvělá upoutávka a plakát k filmu Captain America: Návrat prvního Avengera

Klíčová slova:
marvel, Captain America
 

Články odjinud