Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky

Recenze: Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do vlajky
Sdílej
 
Captain America stojí proti všem, i proti těm, kteří by ho měli velebit. Pokračování loni vydaného omnibusu je tím nejlepším superhrdinským komiksem široko daleko.

 

Ed Brubaker loni vydaným omnibusem Captain America dokázal dvě věci. Za prvé, je to bůh, ale to nás teď nezajímá. Za druhé, Captain America je zatraceně těžkej frajer, i když se oblíká do americké vlajky.

To není v současné době zrovna recept na úspěch u mimo amerického čtenářstva. A to si sebou ještě táhne cejch propagandy, původně totiž Steve Rogers narukoval v době Druhé světové války a fackováním nácků zvedal USA sebevědomí. Což je přesně to, z čeho si dělali srandu filmaři, když komiks loni zfilmovali.

Brubaker si ovšem srandu nedělá. Bere svého hrdinu zatraceně vážně. Ano, ví, že do dnešní doby nepatří. Ví, že mu svět dá sežrat všechnu jeho naivní víru v lidské dobro a americký sen. Ale právě v tom je síla moderního Captaina Ameriky. Stojí proti všem, i proti těm, kteří by jej měli velebit. A ustojí to. Protože je hrdina. Protože nikdo jiný už tu není.

 

 

V prvním omnibusu se musel Steve Rogers vyrovnat nejen s jinou dobou a poměry, ale i skutečností, že jeho dávný parťák Bucky není mrtvý, ale dlouhá léta působil s vymytým mozkem jako zabiják.

Druhý omnibus začíná ve chvíli, kdy Rogers po Buckym pátrá, aby mu zabránil spáchat sebevraždu. Jenže když si udělá superhrdina výlet, tak nekouká na památky, ale zakopává na každém kroku o teroristy, šílená spiknutí a města ničící roboty. Takže o zábavu je postaráno.

Captain America ale ani náhodou není o bitkách, byť ty jsou naprosto grandiozní a je radost na ně pohledět. Captain America je v Brubakerově podání hodně blízko thrillerům o Jasonu Bourneovi.

Jen místo prohnilých tajných služeb tu máme prohnilé nadnárodní korporace, které si ty tajné služby (a jejich vlády) už dávno koupily. Svět, ve kterém se komiks odehrává, je tedy plný špíny, ale i chromu a skleněných mrakodrapů, podrazů a politikaření. A nejistoty, co je vlastně správné.

 

Recenze: Avengers jsou superzábavní

Recenze: Avengers jsou superzábavní

 

Tato nejistota ještě vynikne ve chvíli, kdy se Captain America pro své ideály postaví i vlastní zemi (a jen tak mimochodem na něj vede hon Iron Man, jinak jeho dobrý přítel). A aby bylo jasné, jak moc je všechno v háji, obsahuje omnibus ještě dva bonusy.

V prvním se podíváme do roku 1944 a dojde zde na ono klasické fackování nácků: barevné, jásavé dobrodružství sice končí hodně temně, ale jeho hrdinové aspoň ví, jaká je jejich práce a pro koho se obětují. Ví, že to má smysl. Druhý bonus pak popisuje alternativní svět, v němž vládnou mutanti a Steve Rogers normálně zestárl. Unavený starý muž nemá nic, než vlastní hrdost.

Heslem komiksu je Život jedné legendy, smrt jednoho snu. A k tomu už není co dodat… snad jen, že tohle je superhrdinský komiks roku.

 

+ Moderní, temné, brutální vyprávění o konci všeho, zač stojí za to bojovat a žít.

- Tohle je dokonalý superhrdinský komiks, jediným záporem je, že někomu to prostě nevysvětlíte.

 

90%

 

Captain America omnibus 2

Ed Brubaker, Steve Epting, Mike Perkins, 360 str., 890 Kč, BB/art 2012

www.bbart.cz

 

Nejmocnější hrdinové světa jsou v kinech. Avengers navíc přijali Spider-Mana!

Nejmocnější hrdinové světa jsou v kinech. Avengers navíc přijali Spider-Mana!

Captain America se vrhá do pestrobarevné akce

Captain America se vrhá do pestrobarevné akce

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

 

Články odjinud