Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně

Recenze: Vtipní Piráti bojují proti královně
Sdílej
 
Potrhle zábavné dobrodružství začíná, když se nejmizernější kapitán na moři rozhodne získat cenu Pirát roku. Plastelínová akce propuká!

Britské filmové studio Aardman stojí za pěknou řádkou animáků, které se pro svou vtipnost a vizuální i dějovou nápaditost staly legendami. Po sérii Wallace a Gromit, Slepičím úletu a dalších bláznivých kouscích, připlouvají do českých kin Piráti, tedy celovečerní počin Pirates!Band of Misfits.

V plachetnici, houpající se na vlnách Atlantiku, tráví své dny svérázná pirátská partička. Její potrhle zábavný příběh začíná ve chvíli, kdy se kapitán rozhodne získat cenu „Pirát roku“. Jenže proti němu stojí nejenom nástrahy moře, ale i záludní a mocní nepřátelé. Ale než si přiblížíme legračně dobrodružnou plavbu mořských renegátů, připomeňme si krátce minulou tvorbu britských filmových „kouzelníků“ z Aardmanu.

Britské studio, založené již počátkem sedmdesátých let minulého století, zpočátku vyrábělo pouze krátké animované filmy s použitím plastelínových figurek a ruční animace. Už tehdy ale jeho tvůrci dokázali, že v nich dřímá talent hodný Hollywoodu . I v jejich prvních filmech totiž najdeme originální postupy, spojené s vtipností. Jejich průlom měl však teprve přijít.

 

 

Úlety nejen slepičí

Stal se jím „plastelínový“ snímek Cesta na Měsíc z roku 1989, ve kterém se poprvé můžeme seznámit s dvojicí komicky neohrabaných, ale zato nápaditých hrdinů - Wallacem a Gromitem. Pro velký úspěch se vynálezce a povedený psík objevili i několika následujících Aardmanovských filmech. Naposledy před několika lety v celovečerním Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka.

Jenže Aardmani nezůstali své tvořivosti nic dlužni ani v dalších letech. V roce 2000 se do kin vřítila plastelínová drůbež v celovečerním Slepičím úletu. V nezvykle Aardmanovsky drsném příběhu se zoufalé slepice snaží uniknout z farmy, kde jim hrozí smrt na špalku. Přesto je celý celý snímek plný vtipných hlášek a skvělých gagů.

Digitální vychytávky

Jenže doba plná počítačových technologií pokročila, a tak se Aardmani pustili i do výroby svého prvního „neplastelínového“ snímku. V roce 2005 dokončili digitálně animovaný film Spláchnutej, který vypráví příběh zhýčkaného myšáka, který se musí dostat pryč z nebezpečného podsvětí plného nečekaných nástrah.

Od té doby britští nadšenci střídavě produkují (už i ve spolupráci s jinými studii) digitální i plastelínové filmy, které spojuje jejich obliba na téměř celém světě mezi dětmi i mnoha dospělými.

 

 

Plastelínový pirát najde nepříjemné překvapení

Plastelínový pirát najde nepříjemné překvapení

Piráti ve 3D

Ale vraťme se k poslednímu pirátskému výtvoru od Aardman studios, který vznikal ve spolupráci s americkým Hollywoodem dlouhých pět let. Z předlouhé doby zrodu je poznat, že si Aardmani dali na snímku opravdu záležet.

Aby ne – film má vtipný děj, natočený celý ve 3D. Díky zábavným bitkám, dobrodružným sekvencím, i nevšedním nepřátelům si zřejmě ani nevšimnete, že v celém snímku nejsou živí herci. Film kombinuje digitální animaci a velkolepu výpravu, s tradičním aardmanovskými postavičkami, vytvořenými z plastelíny.

Potrhlá zábava se zlotřilou královnou

Za zmínku rozhodně stojí i skvělý původní anglický dabing postav. Jejich namluvení se ujala taková herecká esa jako je Hugh Grant, Martin Freeman, nebo Salma Hayek. Podle prvních ukázek a reakcí ze zahraničí se opět můžeme těšit na vtipné (nejen kapitánovy) hlášky, bláznivé scénky nebo padouchy, jenž v jiných pohádkových příbězích nenajdete.

Naše veselá pirátská posádka se totiž během cesty do Anglie kromě svých loupeživých konkurentů setká i s legendární neghlavní zloduškou – suchou britskou královnou Viktorií, která chce piráty navždy smést z povrchu Země.

 

 

 

V českých kinech nesmí chybět

Film od zkušeného režiséra animáků Petera Lorda (režíroval například Slepičí úlet) si tak utahuje z téměř posvátných symbolů Velké Británie i starých námořnických historek. To již tak skvělému filmu dodává nadhled a aardmanovskou schopnost překračovat hranice téměř ve všech ohledech.

Ale ve snímku najdeme i nenápadná a chytrá sdělení o lidské povaze a zamotaných dějinách. Proto by si hravý velkofilm pro celou rodinu, který vplouvá na česká plátna už za několik dní,  neměli nechat ujít nejenom příznivci suchého britského humoru a námořnických dobrodružství...

 

+ Super film plný potrhlých pirátů, vtipných hlášek a netradičních padouchů v aardmanovsky hravém duchu pro celou rodinu.

- Chtělo by to víc akčních scén.

 

80%

 

Piráti

(The Pirates! Band of Misfits), Velká Británie/USA 2012, 88 min

Režie:  Peter Lord, Jeff Newitt

Hrají: Ivan Trojan, Eliška Balzerová, Martin Dejdar, Ondřej Brzobohatý, Petr Rychlý

www.thepirates-movie.net

 

 

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

Po Pirátech z Karibiku přicválá Lone Ranger

Po Pirátech z Karibiku přicválá Lone Ranger

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Aardman jede: Studio plastelínových zázraků chystá pirátské dobrodružství

Klíčová slova:
film, 3D, pirati, aardman, plastelina
 

Články odjinud