5 klasických českých games: Drsné střílečky, horor a invaze ufonů!

5 klasických českých games: Drsné střílečky, horor a invaze ufonů!
Sdílej
 
Herní pecky současnosti není snad třeba představovat. Znáte ale pět starších českých PC her, které dokázaly, že i u nás mohou vzniknout kultovní kousky?

Posel smrti 1: Děsivé záhady šlechtického sídla                        

Dešťové kapky dopadají na střechu starého zámku Black Mirror, v jehož zdech se ukrývá strašlivé tajemství. Na zapadlý venkov v britském Wallesu ho přijíždí rozluštit šlechtic Samuel Gordon. V tomto místě se totiž odehrálo až příliš mnoho neštěstí - po záhadném požáru před dvanácti lety, došlo nedávno i k zvláštní smrti Samuelova dědečka.

Odvážný šlechtic se v téměř dokonalé adventuře vydává po stopách dávných zločinů, z nichž běhá mráz po zádech. Nádherně vykreslené lokace s množstvím česky namluvených postav zavádí hráče od malebného zámku přes strašidelnou kryptu a doly, až po trochu potrhlý blázinec. Nápadité úkoly, hezká grafika, skvělá hudba a ponurá atmosféra této gamesy, pohltila tisíce hráčů z celého světa. Také ona se dočkala dvou pokračování, tentokrát již od německých Cranberry Productions.

 

 

 

UFO Aftermath: Boj za záchranu lidstva

Výtvor české firmy ALTAR Games z počátku nového milénia zavedl hráče na Zemi, kde 25. května 2004 přistála flotila nepřátelských emzáků. Ufoni ve hře mají (dnes už klasický) cíl: zlikvidovat lidstvo.  To se jim pomocí viru téměř podařilo, jenže část lidí přežila v podzemních základnách, a o několik týdnů později započala nelítostný odpor.

V roli obránců rodné planety máte za cíl plnit nejrůznější mise – od obsazování mimozemských základen, přes sestřelování ufonských korábů, speciálních sabotážních akcí, až po obranné mise. Součástí podařené strategie s hustou atmosférou je i výzkumná část, v níž pomocí vědců a techniků zdokonalujete své zbraně a technologie, nebo se učíte používat ty emzácké.  O úspěchu hry svědčí její dvě pokračování v podobném duchu: UFO: Aftershock a UFO: Afterlight.

 

 

 

Mafia 1: Zahrajte si na drsného týpka

Dlouze představovat Mafii: The City of Lost Heaven, by asi bylo nošením zbraní do zločineckého doupěte. Nejslavnější česká hra všech dob vás zavede do USA třicátých let minulého století, kdy zde bujela prohibice a velká města ovládal organizovaný zločin. I tato úspěšná a trochu krvavá akční hra, v níž většinu času v roli mafiána střílíte do nepřátel vašeho gangu nebo jezdíte autem, se dočkala svého nástupce v podobě druhého dílu.

 

 

 

Hidden & Dangerous 2: Když náckové nemají den

Hra z produkce slavných Illusion Softworks navazuje na svůj první díl z devadesátých let minulého století. Přestože na dnešní dobu již působí její grafika archaicky, jde o jeden ze skvostů válečných taktických akcí. Se skupinou vojáků z řad britských SAS provádíte sabotážní nebo záchranné mise na území okupovaném během druhé světové války německými nacisty.

Co stojí za velkým mezinárodním úspěchem této gamesy? Syrová autentičnost, díky které nelze žádné z jejích prostředí projít bezhlavým „rambo“ stylem. Pro úspěch ve hře je potřeba přemýšlet nad každým krokem, protože zásah vašich vojáků rovná se téměř jisté smrti. Také obrovská variabilita dobových zbraní a prostředí (od Asie po Šumavu), stejně jako dopravních prostředků (které lze ukořistit a jezdit s nimi) potěší každého hráče „Skrytých a nebezpečných“.

 

 

 

Machinárium: Pomozte robotovi domů

Originální, i když nepříliš známá hra od vývojářů z Amanita Design, si jistě zaslouží pozornost všech hračičků a příznivců logických hádanek. V ručně kreslené hře ovládáte malého robota, který plní nejrůznější hádanky a hlavolamy. Jeho prvním úkolem je dostat se zpět ze skládky do města, a později porazit zdejší robotí gang. Milá atmosféra hry, stejně jako její propracovanost a jistá potrhlost dává hře své kouzlo. Všichni příznivci logických her by si ji měli jistě zahrát.

 

 

 

I další jsou super

Skvělých her z domácích produkce se ale najde mnohem víc. Namátkou: Vietcong 1 a 2, série Polda, Operation Flashpoint, nebo druhý díl Army. K těmto herním „perlám“ se však vrátíme až v některém z následujících článků. Čeští vývojáři mají určitě co nabídnout. Ve světě her je totiž stále nejdůležitější um a skvělé nápady, o které u nás nikdy nebyla nouze.

 

 

Epic Mickey 2 ukáže ztraceného Disneyho hrdinu

Epic Mickey 2 ukáže ztraceného Disneyho hrdinu

Lost Planet 3? Led, monstra a mecha roboti

Lost Planet 3? Led, monstra a mecha roboti

Zaklínač přidává k zabíjení monster i krále

Zaklínač přidává k zabíjení monster i krále

 

Články odjinud